Haberler

Güney Kıbrıs'taki Ekonomik Sorun

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, AB ve IMF ile varılan kredi anlaşmasıyla Kıbrıs'ın (Rum) iflas etme olasılığının kesin olarak ortadan kalktığını, böylece olumsuz gelişmelerin engellendiğini söyledi.

Anastasiadis, akşam saatlerinde tüm televizyonlardan canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Brüksel'de, AB ve IMF heyetiyle çok zor saatler geçirdiğini, bazı anların dramatik olduğunu ifade ederek, "Kıbrıs ekonomik çöküşün eşiğine kadar geldi. Anlaşma sağlanmamış olsaydı devlet iflas edecekti. Olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum" dedi.

Brüksel'de varılan anlaşmanın mevcut koşullarda sağlanabileceğin en iyisi olduğunu belirten Anastasiadis, bununla ülkenin bankacılık sisteminin istikrara kavuşacağını, Halk Bankası'nın (Laiki Trapeza), Kıbrıs Bankası (Bank of Cyprus) ile birleştirilmesiyle yatırımcıların ve ulusal ekonominin ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir banka olacağını kaydetti.

Anastasiadis, GKRY'nin içinde bulunduğu zor ortamda kolay çözümlerin bulunmadığını, bu nedenle bazı zor kararlar almak zorunda kaldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir bir yarını güvence altına almak için, acılı, zor ve cesur kararlar almak mecburiyetindeydim. Merkez Bankası, parlamentoda oylanan kanunlar uyarınca sermaye aktarımlarında bazı kısıtlayıcı önlemler uygulayacak. Bunların geçici olduğu konusunda sizleri temin ederim. Bunlar zamanla aşamalı olarak hafifleyecek. Hükümet olarak, bir an önce normale dönmek için her şeyi yapacağız. Bu nedenle herkesi sabır ve kararlılıkla çalışmaya davet ediyorum. Yarından itibaren Kıbrıs için yeni bir dönem başlıyor."

Rum yönetiminin, Brüksel'deki mücadelesinden sıkıntılı ancak ayakta ve kararlı bir şekilde çıktığını ifade eden Anastasiadis, GKRY'de son zamanda yaşanan belirsizliklerin geride kaldığını ve artık geleceğe iyimserlikle baktığını söyledi.

Anastasiadis, AB ve IMF ile anlaşma sağlanmasının, aynı zamanda ülkenin uluslararası alanda güvenilirliğini yeniden kazandığı anlamına geldiğini kaydetti.

Brüksel'deki anlaşmayla GKRY'nin 10 milyar avroluk krediyi garantilediğini, aynı zamanda da Rum bankalarının finansmanının Avrupa Merkez Bankası tarafından güvence altına alındığını kaydeden Anastasiadis, bunun GKRY'nin güvenilirliğini yeniden kazandığı ve aynı zamanda kreditörlerin Rum halkının yaratıcılığına ve ekonomideki beklentilere güvendiklerini fiilen kanıtladığını belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ta yarından itibaren zor kararların uygulanmaya başlanacağını ancak hükümetin, acılı sonuçları üstleneceklere yardımcı olmak için belirli önlemler alacağını bildirdi.

Bunun yanında, ülkenin içinde bulunduğu durumdan sorumlulukları bulunanların tespit edilmesi için en kısa zamanda bakanlar kurulu tarafından yetkili müfettişlerin atanacağını da dile getiren Anastasiadis, "Kıbrıs halkı, olumsuz verileri tersine çevirerek yeniden kalkınmanın yolunu bulacaktır. Yeni bir başlangıç yaparak, geleceği yeniden daha sağlam ve sağlıklı temellerde inşa etmek için krizi fırsata çevirelim. Bunu başaracağımızdan eminim" diye konuştu. - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Güncel

Nikos Anastasiadis Güney Kıbrıs Halk Bankası Brüksel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title