Haberler

Güney Kıbrıs'ta "Başkanlık" Seçimi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yapılan başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 57,48'ini alarak Rumların yeni lideri olan Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta, sadece Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin de kabul edebileceği bir çözüm arzuladığını söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yapılan başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 57,48'ini alarak Rumların yeni lideri olan Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta, sadece Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin de kabul edebileceği bir çözüm arzuladığını söyledi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Demokratik Seferberlik Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, partililere hitap eden Anastasiadis, Kıbrıs sorununa değindi.

Anastasiadis, seçmenlerin büyük sevinç gösterileri arasında yaptığı konuşmasında, Kıbrıs sorununun bundan sonra sadece belirli kişilerin tekelinde olmayacağını, bu konuda toplumun birlikte karar vereceğini söyledi.

Hedefinin, Kıbrıs'ta, insan haklarına saygılı çağdaş bir devlet oluşturmak olduğunu ifade eden Anastasiadis, "Çünkü bizi ilgilendiren, sadece Rumlar değil, tabii ki Kıbrıslı Türkler tarafından da kabul edilecek, özellikle de kalkınma beklentileri oluşturacak bir çözüm aracılığıyla, bütünüyle bir Avrupa devleti oluşturmaktır" dedi.

-"Bugünden itibaren Kıbrısımız için yeni bir dönem başlıyor"-

Anastasiadis, daha sonra düzenlediği basın toplantısında da Kıbrıs sorununa değinerek, Kıbrıs'ın çok kültürlü, çağdaş bir ülke olmasını arzu ettiğini belirtti.

Anastasiadis şöyle konuştu:

"Şu anda Kıbrıslı Türk vatandaşlarıma hitap ediyorum. Barışa, dostluğa ve çağdaş bir vatana götürecek, tüm vatandaşların insan haklarına saygılı, herkes için gelişme ve refah beklentileri yaratacak samimi bir Avrupai çözüm niyetimi ifade etmek istiyorum. Ayrım yapmaksızın tüm vatandaşların haklarına saygılı çağdaş ve çok kültürlü bir ülke istiyoruz. Bu çabamızda, AB'nin ve uluslararası koşullarda kabul edilemez bir durumun son bulmasını samimi şekilde arzu eden diğer dost tüm ülkelerin desteğini alacağımızdan eminim. Bugünden itibaren Kıbrısımız için yeni bir dönem başlıyor."

-"Ekonomi öncelikli konu"

Konuşmasında, GKRY'nin içerisinde bulunduğu zor ekonomik duruma değinen Anastasiadis, Kıbrıs'ta (Rum) şu anda kazanılması gereken en büyük iddianın, ülkenin kalkınma yörüngesine girmesi olduğunu söyledi.

Anastasiadis, GKRY'de vatandaşların politikacılara olan güvenini yeniden kazanmanın ve devleti çağdaşlaştırmanın yeni hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade etti ve "Biz kendi açımızdan tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Ancak, Avrupa'yı da yanımızda istiyoruz. Kıbrıs, tartışmasız Avrupa'ya aittir" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından, seçimlerde kendisini destekleyen Demokratik Birlik Partisi lideri Markos Karayan ile başkan ilan edileceği Eleftheria Spor Salonu'na giden Anastasiadis, burada düzenlenen törende GKRY'nin 7. başkanı ilan edildi.

Muhabir: Mehmet Hatipoğlu

Yayıncı: Erdem Gültekin - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Güncel

Nikos Anastasiadis Güney Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title