Haberler

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanını Seçmek İçin Sandığa Gitti

Güney Kıbrıs'ta bugün Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapılıyor.

Ülkeyi beş yıl yönetecek cumhurbaşkanın belirleneceği seçimde, halen Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı olan DISI adayı Nikos Anastasiadis ile AKEL destekli bağımsız aday Stavros Malas yarışıyor.

Bölge genelinde oy verme işlemi saat 07.00'de başlarken, aralarında yurt dışındaki 38 merkezin de bulunduğu 1,122 seçim merkezinde sandıklar, saat 18.00'de kapanacak.

Geçen Pazar yapılan ilk turda Anastasiadis yüzde 35.50, AKEL destekli bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas yüzde 30.25 oy almıştı.

Malas ile Anastasiadis'in, birinci turda başarısız olan partilerde aradığı açık desteği bulamamasından dolayı, seçimin ikinci turunun kaderini boykotçuların sandığa gidip gitmemesinin belirlemesi bekleniyor.

Güney Kıbrıs'ta geçen hafta yapılan birinci tur seçimlerinde 550 bin 876 seçmenin yüzde 28.6'sı sandığa gitmemiş ve her iki aday da oylarını kullandıktan sonra açıklamalarda bulunmuştu.

Malas: Kıbrıs sorunu çözülmezse Hem Kuzey'de hem de Güney'de güvenlik tehlikede olacak

AKEL destekli bağımsız aday Stavros Malas oylamanın, "Adanın tümü için tarihi bir gün" olduğunu söyledi. Malas, oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada, bugün sadece ekonomi ve "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" geleceği için değil, adanın tümü için" karar verileceğinden dolayı tarihi bir gün olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun çözümü açısından önemli bir dönemeçte bulunulduğunu belirten Malas, "Güney ve kuzeydeki insanların, siyasi ve toplumsal alanda birlikte çalışması gerekiyor. Kuzeydeki yurttaşlarımıza güçlü bir mesaj vermek istiyorum. Şimdi, cesurca kararlar alma zamanıdır, cesur kararlar alınmadığı, birbirimize anlayış göstermediğimiz takdirde, ilerleme kaydetmemiz mümkün değildir. Zaman tükenmek üzere, bu tarihi fırsatı değerlendirmediğimiz takdirde, memleketimiz ve ümitlerimiz bölünmüş kalacak" dedi. Sorununun çözüme kavuşturulamaması halinde hem Güney'de hem Kuzey'de güvenlik sorunu da yaşanacağını savunan Malas, "(Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldığı takdirde) Hem Kuzey'de hem de Güney'de güvenlik tehlike altında olacak. Sadece ve sadece Kıbrıslılar için, başka biri için değil, güçlü bir gelecek inşa etmeliyiz" dedi.

Anastasiadis: Belirleyici olan katılımdır ve katılım, vatanımızın geleceğini belirleyecektir

Mevcut Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis ise "boykot müsamahadır" vurgusunu yaptı. Oyunu kullandıktan sonra basına açıklama yapan Anastasiadis, ülkenin halen sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, herkesi ideolojik ve partisel düşüncelerini bir kenara bırakarak, seçimin önceki turunda oy kullanıp kullanmadığına bakmadan seçme hakkını kullanmaya çağırdı. Anastsiadis "boykot, müsamahadır" vurgusunu yaptı ve boykotun, sandığa gitmeyerek görüş ortaya koyduğuna inananlar adına, başkalarının karar vermesi demek olduğuna işaret etti. Anastasiadis, önümüzdeki beş yılda yeni başkanın kim olacağına karar verileceğine işaret ederek "Belirleyici olan katılımdır ve katılım, vatanımızın geleceğini belirleyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile çözüm yöntemini bulmak için görüşecek

Kıbrıslı Türklerin, yeniden seçilmesi halinde, "istisnasız bütün sakinleri için barış, istikrar içinde, gelecek perspektifi olan bir Kıbrıs için çalışmaya devam edeceğinden" emin olmasını istediğini söyleyen Anastasiadis "Yeter ki karşılıklı saygı olsun ve birbirimizin endişelerini paylaşalım" diye ekledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşme niyeti olup olmadığı da sorulan Anastasiadis "Kıbrıs sorununun çözüm yöntemini ancak o şekilde bulabiliriz" cevabını verdi. - Lefkoşa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Güney Kıbrıs Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title