Haberler

Güney Afrika'daki Osmanlı Kriket Kulübü'nden Türkiye'ye Ziyaret

Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da faaliyet gösteren Osmanlı Kriket Kulübü'nün yöneticileri, takımın 136 yıllık tarihinde ilk kez Türkiye'ye ziyarete geldi.

Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da faaliyet gösteren Osmanlı Kriket Kulübü'nün yöneticileri, takımın 136 yıllık tarihinde ilk kez Türkiye'ye ziyarete geldi.

Tarifeli uçakla Atatürk Havalimanı'na gelen, adını Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin 150 yıl önce Güney Afrika'da açtığı ilahiyat okulundan alan kulüp kafilesinde, Başkan Rydwaun Salie, Genel Sekreter Fareed Abrahams ile Mali İşler Koordinatörü Shadley Jassiem yer aldı.

Genel Sekreter Abrahams, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulübün, Ebubekir Efendi'nin öğrencileri tarafından Cape Town'da 1882'de kurulduğunu söyledi. Türkiye'de de yavaş yavaş kriket oynanmaya başlandığını kaydeden Abrahams, Ebubekir Efendi'nin bu duruma katkısı olduğunu söyledi.

Ebubekir Efendi'nin doğduğu şehir olan Erzurum'a gidecek olmaktan mutluluk ve memnuniyet duyduklarını, bazı yetkililerinin kulüp yöneticilerini geçen yıl bu şehre davet ettiğini ifade eden Abrahams, öğleden sonra Erzurum'a geçeceklerini aktardı.

Abrahams, sporcuların kendileriyle Türkiye'ye gelmediğini dile getirerek, "Geçen yıl Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Güney Afrika'ya gelmişti. Orada yaptığı ziyaretlerde kriket takımımızı Türkiye'ye dostluk maçı oynamaya davet etmişti. Eylülde inşallah sporcularımız Türkiye'ye gelerek bir maç yapacak." dedi.

Türk insanını çok sevdiklerini, temmuz ayında Pritorya'daki büyükelçilik töreninde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştıklarını, Erdoğan ile fotoğraf çektirdiklerini kaydeden Abrahams, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte daha iyi olmasını ümit ettiklerini bildirdi.

Kulüp yöneticileri, ziyaret kapsamında İstanbul, Erzurum ve Ankara'da çeşitli ziyaretlerde bulunacak.

136 yıl önce kurulan kulüp

Osmanlı Devleti tarafından 1863 yılında Güney Afrika'daki Müslümanları eğitmek ve aralarındaki ihtilafları çözmek için gönderilen Ebubekir Efendi'nin öğrencileri tarafından 136 yıl önce kurulan kulüp, ülkede beyaz olmayanların kurduğu ilk kriket kulübü olma özelliği taşıyor.

Güney Afrika'da okullar açan ve dersler veren Ebubekir Efendi, ömrünün sonuna kadar Osmanlı Devleti'ni temsilen görev yaptı. İslam'ın Güney Afrika'da yayılmasını sağlayan Ebubekir Efendi, arkasında pek çok cami ve okul bırakarak 29 Ağustos 1880'de 20 yıla yakın görev yaptığı Cape Town'da hayatını kaybetti.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Afrika Cape Town Osmanlı Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title