Haberler

Gündeme Dair

Güncelleme:

Küresel piyasaların odak noktasının jeopolitik risklerden uzaklaşarak ekonomiye döndüğünü, bu kapsamda da görecel olarak risk iştahının yükseldiğini görüyoruz.

Buna karşılık Borsa İstanbul'a açılıştaki yükselişin ardından gelen satışlar, önce kar realizasyonu kapsamındayken Koza grubu hisseleri KOZAL, KOZAA ve IPEKE'ye gelen sert satışların etkisiyle derinleşmiş, seans sonuna doğru da ABD'den gelen iyi veriler ve siyasi haberler bu harekete marjinal katkıda bulunmuştur. Bu kapsamda BİST 100 endeksinin de günü %2,40 değer kaybıyla kapattığını görüyoruz.

ABD'de Temmuz ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %0,3 olan beklentinin oldukça üzerinde %0,6'lık kuvvetli bir artış gösterirken, otomobilin dışarıda bırakıldığı çekirdek perakende satışlarda aynı dönemde %0,3'lük beklentinin üzerinde %0,5'lik artış gerçekleşti. Cari verilerin iyi olmasının yanı sıra, Haziran ayı verilerine yapılan ciddi yukarı yönlü revizyonlar da dikkat çekmektedir.

İngiltere'de Temmuz ayında TÜFE değişim beklenmezken %0,1 geriledi; yıllık enflasyon artışı da %2,7 olan piyasa beklentisinin altında kaldı ve %2,6 olarak gerçekleşti. Gelen verilerin beklentilerin altında olması ve enflasyonun Mayıs ayında son 4 yılın en yüksek oranı olan %2,9'dan gerileme trendine devam ettiğini düşünecek olursak; BOE'den faiz artırım beklentilerini törpüleyen bir veri olduğu söylenebilir. Alman ekonomisi de, ikinci çeyrekte büyüme hızını koruyarak dördüncü dönemde de şansölye olma uğraşı veren Angela Merkel'i destekledi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi, Nisan-Haziran döneminde yüzde 0.6 büyüme kaydetti.

Türkiye'de Mayıs ayında işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan azalış ile %10,2 olarak gerçekleşti. Böylece Mayıs ayında işsizlik oranı piyasanın beklediği seviyelerde gerçekleşmiş oldu. İşsizlik oranı her ne kadar piyasanın beklediği oranlarda gerçekleşse ve önceki aya göre gerilese de, önceki senelere göre özellikle yılın ilk yarısında bozulmanın olduğu görülmektedir. Öyle ki, elde ettiğimiz Mayıs ayı işsizlik oranı olan %10,2, 2010'dan sonraki en yüksek Mayıs ayı işsizlik oranına denk gelmektedir.

Bugün küresel piyasaların odak noktası Fed'in açıklayacağuı Temmuz ayı toplantı tutanaklarıdır. Enflasyon endişelerinin ne seviyede olduğunu görme fırsatı verecek olan tutanaklar, Aralık faiz artırımı beklentilerini artırırsa EM'ler açısından negatif piyasa hareketleri söz konusu olabilir. Bugün EU'dan gelecek olan 2Q17 GSYH büyümesi de, yine dikkatimizde olacaktır.

Bugün piyasa görünümündeki karışıklık ve Fed tutanakları öncesindeki belirsiz hava nedeniyle yataya yakın pozitif bir açılış bekleriz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Borsa İstanbul Koza Fed Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title