Haberler

Gündeme Dair

Güncelleme:

Küresel piyasalarda DXY, geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Janet Yellen'in «güvercin» tonda açıklamaları ve Thanksgiving'den dolayı ara verilen vergi reformu görüşmeleri nedeniyle gerilemiştir.

ABD'de vergi paketi oylamasının Perşembe günü yapılması ancak Cumhuriyetçilerin 52 oyu garantileyip garantilemediği henüz belli değil, bu da oylamanın yapılıp yapılmayacağına dair de belirsizlik oluşturuyor. Yatırımcılar ABD GSYİH, PCE, ISM verisiyle birlikte vergi düzenlemesine ilişkin Cumhuriyetçi oylarını beklerken Black Friday sebebi ile perakende ve teknoloji sektörü hisselerindeki yükseliş itibariyle endeksler de rekor seviyelere çıkmışlardır. Black Friday nedeniyle artan satışlar Amazon, Macy's, Gap gibi hisselerin yükselişte başı çekmesini sağlamıştır.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel, yeniden seçime gitmektense SPD ile büyük koalisyon kurma formülü üzerine çalışırken, SPD de CDU/CSU ile görüşmelere açık kapı bırakmış durumda. Almanya'daki büyük koalisyon iyimserliği EUR'ya ve Avrupa borsalarına pozitif yansımaktadır. Cuma günü BOE'nin üyelerinden Tenreyro, enflasyonu hedefine geri getirmek için iki faiz artırımının daha gerekli olabileceğini, Brexit'in buna risk yarattığını söylerken, Başbakan Theresa May de Brexit görüşmelerindeki tıkanıklığı açmak ve İngiltere hükümetinin yeni finansal teklifini masaya getirmek üzere AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüşmüştü. Tusk, İngiltere'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerde gelecekteki ilişkileri konuşmaya başlama isteğinin gerçekleşmesi için, AB'den ayrılma şartlarına ilişkin 3 alanda 10 gün içinde ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi.

Asya piyasaları, yatırımcıların dikkatini ABD'de bu hafta vergi reformuna vermiş olmalarından dolayı gerilemektedir. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) getiri eğrisini kontrol etme politikasında değişikliğe gidebileceğine yönelik spekülasyon JPY'nin değer kazanmasına neden olmaktadır.

Hafta içinde TRY'de zımni oynaklık %16,47 ile Nisan'dan sonraki en yüksek seviyesine çıkmakla beraber, son 3 günde gerileme göstererek %14,91 seviyesine gelmiştir. Geçtiğimiz ayın başında USDTRY zımni oynaklık seviyesi bunun yarısı kadardı. Merkez Bankası'nın NDF işlemlerine başlaması, offshore portföy çıkışlarını geçtiğimiz hafta biraz yavaşlatmış olsa da, lokal bireysellerin FX mevduatlarını artırıyor olmaları TRY'deki değer kaybının devam ediyor olmasının başlıca sebeplerindedir. Bugün negatif Asya EM ortalama getirisi ve Güney Afrika'nın kredi notunun S&P tarafından düşürülmesi itibariyle endekste hafif negatif açılış bekleriz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Angela Merkel Almanya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title