Haberler

Günde Bir Sosis Yemek Kanser Riskini Artırıyor

Günde Üç Dilim Jambon Tek Bir Sosis, Birkaç Dilim Salam Bile Riski Yüzde 20 Yükseltiyor.

Günde üç dilim jambon tek bir sosis, birkaç dilim salam bile riski yüzde 20 yükseltiyor.

Dünya Kanser Araştırma Merkezi’ne göre günde üç dilim jambon tek bir sosis, birkaç dilim salam bile riski yüzde 20 yükseltiyor

Sosis, sucuk, salam, pastırma ve jambon gibi her sabah kahvaltı sofranıza koyduğunuz ürünlerin kanser tehlikesini büyük oranda artırdığını biliyor musunuz? Dünya Kanser Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre günde 50 gram işlenmiş kırmızı et yani yaklaşık bir sosis ya da üç dilim jambon tüketen kişilerde bağırsak kanseri riski yüzde 20 artıyor.

Füme gıdalar tehlikeli

Ayrıca prostat, akciğer, mide ve gırtlak kanseri riski de yükseliyor. Araştırmaya göre, kanser riskini en çok artıran ürünler, jambon, pastırma, salam ve sosis gibi uzun süre dayanması için tütsülenen ya da tuzlanan gıdalar. Hamburger ve kıyma gibi ürünler ise tuz ve kimyasal katkılar kullanılmazsa risk grubunun dışında kalıyor.

Dondurularak saklanan et ürünlerinin tüketilmesini tavsiye eden araştırmada, ete uygulanan işlemler sırasında içindeki kansere yol açan n-nitroso bileşiklerinin miktarının tehlikeli seviyelere ulaştığı belirtildi. Araştırmayı yürüten Prof. Martin Wiseman, “En güvenli yol bu ürünlerin hiçbirini yememek. Tüketim arttığında risk ne kadar yükseliyorsa, tüketim azaltıldığında da risk o kadar düşüyor. İnsanların bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

500 gramdan fazla et zarar

Araştırmaya göre, eğer insanlar işlenmiş et tüketmeyi bırakırsa her 10 bağırsak kanseri vakasından biri engellenebilir. Uzmanlar, haftalık pişirilmiş kırmızı et tüketiminin de 500 gramı geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Etin üzerindeki yağları temizleyin

DÜNYA Kanser Araştırmaları Merkezi bağırsak kanserinin erken teşhis edildiği takdirde en kolay tedavi edilen kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Araştırmaya göre, kadınlarda bu kansere yakalanma ihtimali 18’de erkeklerde ise 20’de bir. Riski azaltmak için şu önerilerde bulunuldu:

* Yağsız etleri seçin. Etin üzerindeki yağları temizleyin.

* Protein ihtiyacını balık, tavuk gibi beyaz etlerle, mercimek ve fasulye gibi baklagillerden karşılayın.

* Lifli sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.

* Alkol tüketimini azaltın, fazla kilolarınızı verin, spor yapın.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title