Haberler

Zonguldak 13 Yaşındaki Aylin'den İşitme Engellilere Renklerle Müzik Yaptıran Sistem

13 yaşındaki Aylin'den işitme engellilere renklerle müzik yaptıran sistemZonguldak Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul öğrencisi Aylin Sena Bektaş'ın geliştirdiği sistem ile işitme engelli bireyler, notalarla çalınan besteyi duyamasa da renkleri takip ederek müzikten keyif alıyor.

13 yaşındaki Aylin'den işitme engellilere renklerle müzik yaptıran sistem

Zonguldak Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul öğrencisi Aylin Sena Bektaş'ın geliştirdiği sistem ile işitme engelli bireyler, notalarla çalınan besteyi duyamasa da renkleri takip ederek müzikten keyif alıyor.

İbrahim Fikri Anıl Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Aylin Sena Bektaş, opera sanatçısı Ludwig van Beethoven'ın hayatını anlatan bir kitaptan yola çıkarak işitme engelli bireylerin müzik yapabilmeleri için, 'Müziğin Rengi' projesini geliştirdi. Bektaş'ın, okul çıkışlarında eğitim gördüğü Bilim ve Sanat Merkezi'nde öğretmeni İsmail Akar'ın desteği ile org üzerinde yaptığı farklı renklere boyanmış 22 led lambadan oluşan çalışması ilgi gördü. Pille çalışan sistemde orgdaki bir tuşa basıldığında o notanın bağlı olduğu led ışık yanıyor. İşitme engelli bir kişi, notalarla çaldığı besteyi duyamasa da renkleri takip ederek müzikten keyif alıyor.

Ortaokul öğrencisi Aylin Sena Bektaş'ın projesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği, 'Bu benim eserim' yarışmasında yaklaşık 6 bin proje arasında ilk 50 arasında yer aldı. Aylin Sena Bektaş, 'Do' notasından 'Si' notasına kadar olan 7 notayı gökkuşağında bulunan 7 renk ile ilişkilendirerek projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bektaş, "İşitme engellilerin müzikten alamadıkları zevki görsel olarak almalarını, farklı müzik aletleri çalmalarını ve beste yapmalarını sağlamak amacıyla projeyi yaptım. Burada her notanın bir rengi var. İşitme engelli notaların rengiyle kendi bestelerini yapabiliyor ve kendi müzik aletlerini çalabiliyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Beethoven Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title