Haberler

Zilli Top" Engellilerin Yaşam Kaynağı Oldu

Erzurum'da görme engellileri sosyal hayata ve spora kazandırmak amacıyla görme engelli öğretmenlerin kurduğu spor kulübünde "zilli top" ile oynanan goalball eğitimi alan engelliler, bu sporla hayata tutundu.

İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da görme engellileri sosyal hayata ve spora kazandırmak amacıyla görme engelli öğretmenlerin kurduğu spor kulübünde "zilli top" ile oynanan goalball eğitimi alan engelliler, bu sporla hayata tutundu.

Görme engelli öğretmen Alper Tanyeli başkanlığında 4 öğretmen, kentte yaşayan görme engellileri hayata kazandırmak ve spor yapmalarını sağlamak amacıyla yaklaşık 8 ay önce Palandöken Görme Engelliler Spor Kulübünü kurdu.

Antrenör Eyüp Korkunç eşliğinde haftanın 3 günü 3'er saat eğitim alan 16 ile 21 yaş aralığındaki görme engelliler, 30 Temmuz-3 Ağustos'ta Çankırı'da Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonunun düzenlediği Goalball Yükselme Ligi'ne de katılarak 3. Lig'de mücadele etmeye hak kazandı.

Sporla hayata tutunan görme engelliler, bu branşta düzenlenecek müsabakalarda Türkiye ve Erzurum'u temsil etmek için çalışıyor.

Goalball sporunda kullanılan ve atış yapıldığında zil sesi çıkardığı için "çıngırak" ya da "zilli top" olarak adlandırılan top ile yaşama tutunan görme engelli sporcular, aynı zamanda spor yapma imkanı buluyor.

Tanyeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulübün Türkiye Görme Engelliler Spor Kulübüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, görme engellilere goalball sporu yaptırdıklarını söyledi.

Kulübün 8 ay önce kurulduğunu ve 24 sporcusu olduğunu anlatan Tanyeli, "Kulübümüz ile görme engelli çocuklarımızın sosyalleşmesini, hayata katılmasını ve spor yoluyla rehabilite edilmesini sağlamayı amaçladık. Aynı zamanda çocukların paralimpik alanda da milli takıma yükselmesini hedefliyoruz." dedi.

Tanyeli, kulüp olarak yaklaşık 10 gün önce Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonunun düzenlediği Golball Yükselme Ligi'ne katıldıklarını belirterek, turnuvaya katılan 42 takım arasından üst lige çıkmayı başardıklarını aktardı.

Görme engellilerin sporla hayata kazandırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Tanyeli, şunları kaydetti:

"Normal insanlar sokaklara ya da dışarıya çıktıklarında kendileri için ayrılan alanlarda spor yapabiliyor ama görme engelliler için erişilebilir spor salonları olmadığı sürece spor yapamıyor. Biz de buna çözüm aramak adına görme engelli çocuklarımız evde oturmasın, spor yapsın ve sporla kendilerini ifade etsin diye kulüp kurup onları spora yönlendirdik. Çocuklarımız da kısa sürede goalball sporu ile hem başarılı oldu hem de hayata tutundu."

Tanyeli, görme engelli 4 öğretmen ile bir araya gelip kulübü kurduklarını ifade ederek, destek verilmesi durumunda daha çok görme engelliyi hayatın içine ve spora kazandıracaklarını aktardı.

Goalball sporunda kısa sürede büyük başarı gösterdiklerini belirten Tanyeli, "Şimdiye kadar kendi imkanlarımızla çocuklarımızın bu seviyeye gelmesini sağladık. Yeterince destek alırsak daha fazla görme engelliyi spora kazandırıp milli takıma çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Tanyeli, kendilerine destek veren Palandöken Kaymakamlığı, Palandöken Belediyesi ve İlçe Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

"Engelli diye bir şey yok, engelsiz yaşam var"

Sporculardan Yunus Kahraman da (21), goalball sporuna yaklaşık 3 ay önce başladığını belirterek, bu branşı çok sevdiğini söyledi.

Hayatında ilk kez spor yaptığını anlatan Kahraman, "Spor sayesinde toplumun içine girdim ve hayatta engellilerin de bir yeri olduğunu anladım. Aslında engelli diye bir şey yok, engelsiz yaşam var. Burada spor yaparak engelleri aşmayı öğrendik. Bu sporu yaptığım için çok mutluyum. Goalball sporuyla kendimi geliştirip Erzurum'u ve ülkemi temsil etmek istiyorum." dedi.

"Sporla hayatımdaki her şey değişti"

Sporculardan Muhammet Yaşar Güneş (19) ise spor yapmadan önce evde sürekli oturduğunu ve sosyal hayatının olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Spora başlayınca hayatımdaki her şey değişti. Artık antrenmanlara ve her yere gidip gelebiliyorum. Buraya gelen arkadaşlarımın gerçekten goalball sporuyla hayatı değişti. Bu spor bize çok şey kazandırdı. Spor yapmaya devam edeceğim. Bize destek verenlere teşekkür ederim, daha çok destek alırsak daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Tanyeli Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! UEFA ülke puanı sıralaması! (GÜNCEL) 19 Nisan Türkiye güncel ülke puanı sıralamasında kaçıncı sırada?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title