Haberler

Yörüklerden "Nostaljik" Etkinlik

Güncelleme:

Isparta'nın bin 900 rakımlı Baldıran Yaylası'nda keçi yetiştiriciliği yapan yörükler, keçi kırpma işlemlerinin yakın köylerden gelenler, bağlama ve darbuka eşliğinde yaptı.

Torosların en yüksek noktalarından biri olan Davraz Dağı'nın eteklerinde bulunan Darıören köyüne bağlı bin 900 Baldıran Yaylası, her yıl ekmeğini hayvancılıktan çıkarmaya çalışan keçi yetiştiricilerine ev sahipliği yapıyor.

Hayvanlarının daha iyi beslenmeleri için mayıs ayında yaylaya göç edenler, hayvanlarıyla sarp arazileri geçerek, 4 ay yaşayacakları bölgeye ulaşıyor. Elektrik ve suyun olmadığı yaylada, elektriğini güneş enerjisinden karşılayan yetiştiriciler, su ihtiyaçlarını ise doğal kaynaklardan sağlıyor.

Yaylada geçirdikleri süre boyunca 20 kilometrelik alanda keçi sürülerini otlatan yetiştiricileri, ağustos ayının gelmesiyle keçi kıllarını kırpma heyecanı sarıyor. Şenlik havasında geçen etkinlikte yaylaya yakın çevre köylerden gelen 30'a yakın kişi, bağlama ve darbuka eşliğinde, oyun oynayarak keçi kıllarını kırpıyor.

İMECE USULÜYLE GERÇEKLEŞİYOR

Keçi sürüsünün sahibi 36 yaşındaki Ali Zengin, gazetecilere yaptığı açıklamada kendisi bildi bileli kıl kırpım etkinliğine katıldığını söyledi. Kıl kırpımının aile büyükleri tarafından uzun yıllardır yapıldığını, kendilerinin de bunu sürdürdüklerini anlatan Zengin, bu geleneği çocuklarına bırakmak istedikleri kaydetti.

Kıl kırpım işleminin imece usulüyle gerçekleştiğini ifade eden Zengin, bu dönemde her köylünün kırpım işlemi olan sürü sahibine yardıma gittiğini anlattı. Bugünkü kıl kırpım işleminin de imece usulü ile gerçekleştiğini dile getiren Zengin, kırpımda insanların birbirlerini gördüğü, sohbet ettiğini ve eğlendiğini vurguladı.

İHTİYACA GÖRE KIRPIM

Kırpımın yaşa ve ihtiyaca göre yapıldığını ifade eden sürü çobanı Ali Zengin, "Etin iyi olmasını isitiyorsak düz kırpım yapıyoruz yani kılın tamamını kırpıyoruz. Ala kırpımda, keçi sahibinin isteğine göre, keçinin güzel görünmesi için yaptığı bir kesim. Eskişehir kırpım ise keçinin sırt kısmından yapılan kesimdir. Bu da keçinin sıcaktan ve soğuktan etkilenmemesi için yapılıyor" dedi.

Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu ise keçi ve koyun yetiştiriciliğini atalarından miras olarak gördüklerini, burada insanların keçi yetiştiriciliğini zor şartlara rağmen sürdürdüğünü ifade etti.

Keçi kırpımının bu yetiştiriciliğin bir süsü olduğunu belirten Köroğlu, herkesin bir araya geldiği, şenlik havasında geçen bu etkinliğin gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title