Haberler

YEE, "Nizami'den Yunus'a Bir Olmak" paneli düzenledi

Güncelleme:

Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Osmanlı'nın Selçuklu'nun varisi olduğu gibi Yunus Emre'nin de Nizami Gencevi'nin manevi varisi olduğunu belirterek, "Her ikisi 12. ve 13. yüzyıllarda zirveye erişen Türk-İslam intibahını temsil ediyor. Onlar sadece kendi halklarının değil, insanlığın duygularını ifade eden düşünce insanlarıdır." dedi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, Türkiye'de 2021'in Yunus Emre Yılı, Azerbaycan'da ise Nizami Gencevi yılı ilan edilmesi dolayısıyla iki şairin iki ülke kamuoyunda tanıtılması için "Nizami'den Yunus'a Bir Olmak" paneli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kerimov ve YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş katılımıyla çevrim içi olarak düzenlendi.

Bakan Kerimov, Azerbaycan ve Türkiye'nin "bir millet, iki devlet' olduğunu, Nizami Gencevi ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin hayat ve faaliyetlerinin bu birliğin sadece siyasi, askeri ve ticari değil aynı zamanda kültürel alanda da yüzyıllara dayanan tarihe sahip olduğunu kanıtladığını belirtti.

Kerimov, 2021'nin hem Nizami Gencevi hem de Yunus Emre yılı ilan edilmesinin kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini, bu şahsiyetlerin felsefesinin Azerbaycan, Türkiye ve dünyada anlatılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Osmanlı Selçuklu'nun varisi olduğu gibi Yunus Emre de Nizami Gencevi'nin manevi varisidir. Her ikisi 12. ve 13. yüzyıllarda zirveye erişen Türk-İslam intibahını temsil ediyor. Onlar sadece kendi halklarının değil, insanlığın duygularını ifade eden düşünce insanlarıdır. Bunu her ikisinin eserlerinde açıkça görüyoruz ve dile getirmekten gurur duyuyoruz."

Ayrıca Kerimov, Yunus Emre'nin ülkesinde de çok sevildiğini ve takdir edildiğini sözlerine ekledi.

YEE Başkanı Ateş, Yunus Emre'nin bütün insanlığa din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın sevmeyi tavsiye ettiğini, Azerbaycan edebiyatının büyük şairi Nizami Gencevi'nin de ölümsüz eserleriyle dünya edebiyatına yeni bir ses getirdiğini ve bu iki şairin iki ülkenin ortak mirası olduğunu söyledi.

Ateş, iki ülkenin bu tarz ortak girişimlerle, dünyaya salgın ortamında da yeniden nefes olacağını gösterdiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021'i "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" ilan ettiğini, Türkiye'de ve dünyanın farklı bölgelerinde Yunus Emre'yi ve felsefesini anlatacaklarını kaydetti.

"Yunus Emre, bütün insanlığı din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın sevmeyi tavsiye etti. Azerbaycan edebiyatının büyük şairi Nizami Gencevi'nin de ölümsüz eserleriyle dünya edebiyatına yeni bir ses getirdi." ifadelerini kullanan Ateş, bu iki şairin iki ülkenin ortak mirası olduğunu vurguladı.

Panelde Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, Milli İlimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve Milletvekili İsa Habibbeyli ve edebiyat tarihçisi Mustafa Özçelik sunum yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Yunus Emre Selçuklu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title