Haberler

Yağlıdere'de Hacı Abdullah Halife Anıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Müslümanlığın yayılmasında büyük rol oynadığı bilinen ve Yavuz Sultan Selim'in Trabzon Valiliği sırasında hocalığını yapan Hacı Abdullah Halife, Tekke köyünde anıldı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Müslümanlığın yayılmasında büyük rol oynadığı bilinen ve Yavuz Sultan Selim'in Trabzon Valiliği sırasında hocalığını yapan Hacı Abdullah Halife, Tekke köyünde anıldı.

Tuğlacık köyünde düzenlenen etkinlikte Hacı Abdullah Halife'nin Tuğlacık köyündeki türbesi, Tekke köyündeki tekkesi ve camisi ziyaret edildi. Etkinlikte vatandaşlar Hacı Abdullah Halife'nin asasını bir kayaya vurarak su çıkardığı rivayet edilen su kaynağına ilgi gösterdi.

Dönemin padişahları tarafından yazılan fermanlar, beratlar ve Hacı Abdullah Halife'nin yazdığı el yazmaları ile kullandığı eşyalar da ilgi gördü.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğullarıı, burada yaptığı konuşmada, Hacı Abdullah Halife'nin manevi mirasını seslendirmek ve onu yad etmek için bir araya geldiklerini söyledi.

"Bizim kalbimiz bir atıyor değerli kardeşlerim. Yüreğimiz bir atıyor. Aynı hedefe odaklanmış kişileriz." diyen Sarıfakıoğulları, "Elhamdülillah biz birlik ve beraberlik içinde bulunduğumuz müddetçe, devlet ve millet bir olduğu müddetçe hiçbir şeyden korkmamızın anlamı olmadığının da gücümüzün de farkına vardık. Bunu 15 Temmuz'da da adeta haykırdık." dedi.

Sarıfakıoğulları, Anadolu'nun İslamlaşması noktasında manevi büyüklerin, Allah dostlarının, Hacı Abdullah Halife gibi Anadolu'ya yayılmış yüzlerce gönül dostunun üzerlerinde çok büyük hakkı ve emeği olduğunu belirtti.

Aradan 500 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Allah'ın izniyle Hacı Abdullah Halife'nin yüzlerce, binlerce yıl daha yad edileceğini ifade eden Vali Sarıfakıoğulları, şöyle devam etti:

"Çünkü bu bizim borcumuz. Bu sayede Osmanlı Devletimiz bir imparatorluk haline geldi. Bu gönül dostlarının vermiş olduğu katkıyla, hem maddi manada hem de manevi manada yapmış olduğu katkılarla bir imparatorluk haline geldik. Biz niye bu kadar güçlüyüz biliyor musunuz; İşte o imparatorluğun torunlarıyız, ondan bu kadar güçlüyüz. Hacı Abdullah Halife hazretlerinin torunları olduğumuz için güçlüyüz. Mayamız sağlam Allah'ın izniyle."

AK Parti Giresun Milletvekili Kadir Aydın ise bu coğrafyanın tesadüfen seçilmiş bir coğrafya olmadığını belirterek, "Hacı Abdullah Halife'yi anlamanın bize ve topluma faydası olacaktır. Hacı Abdullah Halife gibilerin oturdukları yerler yaptıkları işler tesadüf değildir, mutlaka bir sebebi vardır. Hacı Abdullah Halife ve O'nun gibiler bu yerlerin bekçileridir. Diğer bir ifadeyle bu coğrafyanın çivisidir. Bizim de bu değerlere hizmet etmemiz ayrı bir önem taşıyor." şeklinde konuştu.

Törene Espiye Kaymakamı ve Yağlıdere Kaymakam Vekili Dede Musa Baştürk, Yağlıdere Belediye Başkanı Abdurrahman Kırhasanoğlu, Üçtepe Belediye Başkanı Harun Öztürk, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Yakın, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Giresun Müftü Vekili Murat Mutlu, Yağlıdere Müftüsü Fatih Sarıgül ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Karadeniz Bölgesi Yağlıdere Giresun Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title