Haberler

Viyana'daki Uaea Genel Kurul Toplantısı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukia Amano, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin taahhütlerini Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesinde uyguladığını söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki UAEA Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Amano, ajansın teknik iş birliği programlarının birçok ülkedeki sağlık, tarım ve nükleer güvenlik gibi alanlarda karşılaşılan zorlukların aşılmasında yardımcı olduğunu söyledi.

Amano, ajansın 10 yılda Arnavutluk'ta hayata geçirdiği 6 proje sayesinde bu ülkedeki kanser kontrol kapasitesinin önemli bir ölçüde güçlendiğini belirterek, "Arnavutluk hükümeti ve UAEA'nın desteğiyle Tiran'daki Rahibe Teresa Üniversitesi Hastanesi'nde yeni bir hızlandırıcı hizmete başladı. Onkologlar, medikal fizikçiler ve radyasyon terapistlerine kapsamlı eğitim verildi. Hastanede yeni makinelerle yılda 700 hasta tedavi edilebilecek." değerlendirmesinde bulundu.

İran nükleer programı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararı ışığında, ajansın İran'da doğrulama ve izleme konusundaki son raporunun bu ülkedeki geçen birkaç ay içindeki ilgili faaliyetleri kapsadığını kaydeden Amano, " İran, nükleer ile ilişkili taahhütlerini Kapsamlı Ortak Eylem Planı çerçevesinde uyguluyor. İran'ın bu taahhütleri tam olarak uygulamaya devam etmesi önemlidir." dedi. Amano, ajansın, İran nükleer anlaşmasına göre beyan ettiği nükleer malzemenin saptırılmadığını doğrulamaya devam ettiğini, İran'da beyan edilmeyen nükleer malzeme ve faaliyetlerin yokluğuna ilişkin değerlendirmelerin sürdüğünü ifade etti.

Kuzey Kore

Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ettiğine dikkati çeken Amano, bu durumun endişe verici olduğunu dile getirdi.

Amano, ajansın bu ülkenin nükleer programını denetleme ve doğrulamaya hazır olduğunu yineleyerek, "Kuzey Kore'ye ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki yükümlülüklerine tam olarak uymak, Ajans ile hemen iş birliği yapmak ve bekleyen tüm sorunları çözmek için çağrıda bulunuyorum." diye konuştu.

Bakanlar Kurulu Toplantısı

UAEA'nın Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın 28-30 Kasım'da yapılacağı bilgisini paylaşan Amano, üye ülkelerin bakanlar düzeyinde katılımının öneminin altını çizdi.

Kaynak: AA / Güncel

Viyana İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title