Haberler

Ukrayna'dan tahliye edilen Ahıska Türkleri, Türkiye'ye minnettar

Güncelleme:

Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkeden tahliye edilerek Elazığ'daki konuklama merkezine yerleştirilen Ahıska Türkleri kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnet duyuyor.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkeden tahliye edilerek Elazığ'daki konuklama merkezine yerleştirilen Ahıska Türkleri kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnet duyuyor.

Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla uçakla kente getirilen 180 Ahıska Türkü, Aşağıdemirtaş Geçici Konaklama Merkezi'ne yerleştirildi.

Konaklama merkezinde tüm ihtiyaçları gidirilen ve sosyal imkanlardan istifade eden Ahıska Türkleri, savaştan uzak olmanın verdiği huzur ve güvenle kendilerine kucak Türkiye'ye duydukları minneti dile getiriyor.

Ahıska Türkü Bahtiyar Ahmetoğlu, Özbekistan'da yaşarken eski Rus lider Mihail Sergeyeviç Gorbaçov döneminde ülkede meydana gelen iç karışıklık nedeniyle 30 yıl önce sürgün edildiklerini ve Ukrayna'ya gittiklerini belirtti.

Ukrayna'nın Herson kenti yakınlarındaki bir köye yerleştiklerini ve bugüne kadar orada barış içerisinde yaşadıklarını ifade eden Ahmetoğlu, şunları söyledi:

"Orada yaşamımız iyiydi, her şey yolunda gidiyordu ancak Ruslar bir anda ülkeye girdi. Ne olduğunu anlayamadık ki bir sabah uyandık ki roketler uçuyor, patlamalar oluyor. Herson bölgesini hemen hemen iki gün içinde geçtiler, onların esareti altında kaldık. Sorguya alıyorlardı, özellikle gençleri. Sıkıntılar başladı, ne olacağı belli değildi, insanlar korkuyordu. Asker başındayken rahatlık olmaz. İlaç yetmiyor, yemek yok, marketler boşaldı, her şey bitti. Yiyecek bir şey bulamıyorduk, hayat çetin oldu, hayat günden güne zorlaştı."

Amhetoğlu, artık yaşıdıkları bölgede can güvenliklerini kalmadığı bir anda kendilerine yardım eli uzatan Türkiye'ye büyük minnet duyduklarını, kendilerini gururlandırdığını dile getirdi.

Ukraynılarla bugüne kadar hiçbir sorunlarının olmadığını ve hatta Rusyayla olan savaşlarında Bayraktar TB2 sağladığı faydadan dolayı Türklere daha da sempati duymaya başladıklarını aktaran Ahmetoğlu, şöyle konuştu:

"Bayraktarları Ukraynanılar çok seviyorlar, onlar için şarkılar söylüyorlar, adeta tapıyorlar, 'Bayraktar olmasaydı biz ne olurduk' diye. Bunları işittikçe bizlerde gururlandık. Ruslar bizi sorguya aldıklarında siz Türksünüz, konuşmayı Bayraktara getirip, 'Bu Bayraktardan ne çektik' diyorlardı. Ukraynalılar çocukarın ismini Bayraktar koyuyor, onlara savaşta çok yardımcı oldu. Bayraktar gerçekten gurur kaynağımız oldu." dedi.

Zayide Mirselive ise Ukrayna'daki savaş nedeniyle evlerinin terk etmenin üzüntüsünü yaşadığını ancak Türkiye'e olduğu için de mutluluk duyduğunu kaydetti.

Bugün hayatta olmalarını Türkiye devletine borçlu olduklarını aktaran Mirselive, şu ifadeleri kullandı:

"

"Rusya'nın saldırısıyla birlikte korku dolu günler başladı, patlamalar oluyordu, çocuklar çok korkuyordu. Hastamız oldu doktora gidemedik, marketlere gidemedik. Marketlerde hiçbir şey kalmadı, yemek yok. Bundan sonra daha zor olacak orası, açlık başlayabilir, o derece sıkıntı var. Sonradan Allah razı olsun Türkiye'den, Recep Tayyip Erdoğan'dan, un, yağı gibi yardımlar geldi. Kim bize yardım ettiyse Allah razı olsun. Kalanlarda inşallah gelir. Benim eşim orada kaldı, onun için çok üzülüyorum."

Mirseliva, konteynerlere yerleştiklerinin kendilerini huzur ve güven içerisinde hissettiklerini aktararak, "Uçaktan mutluluğumuzdan ağlaya ağlaya indik. Allah razı olsun uçaktaki hosteslerden, bizle çok ilgilendiler. Dediler ki 'Biz kendi vatandaşlarımızı buraya sağ sağlim indirdik.' Türkiye'ye vatan toprağına indik, yüreğimiz havalandı, vatanımıza geldik diye. Allah razı olsun, burada sabah, öğle akşam sıcak yemek veriliyor. Yatacak yerimiz var, yataklar verildi, herşeyimiz var, çok razıyız." diye konuştu.

Ruslan Veyselov'da Ukrayna'da doğumlu olduğunu, savaşın başlamasıyla birlikte büyük zorluklar çektiklerini ve can güvenliklerinin tehlike altına girdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Allah razı olsun, Türkiye devleti yardım bize. Konteynerlere yerleştik, iyiyiz Allah'a şükür, güvendeyiz. Yediriyorlar, içiriyorlar, Allah razı olsun, mutluyuz.

Buradan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a büyük selam gönderiyorum. Allah ondan razı olsun, bize Türkiye'nin kapısını açtı, bizleri buraya kadar getirdi. Allah ona uzun ömürler versin, Allah onu bizim başımızdan eksik etmesin."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title