Haberler

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: "Dünya için büyük bir gıda kapısı olan ülke, şu an kıtlıkta"

Güncelleme:

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: "Dünya için büyük bir gıda kapısı olan ülke, şu an kıtlıkta"

ANKARA Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna'ya başta hububat olmak üzere her türlü gıda türü için yardım istemek üzerine Gimat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Aydoğan'ı ziyaret etti. Bodnar, Ukrayna'daki insanların açlık öldüğüne dikkati çekere, "Dünya için büyük bir gıda kapısı olan ülke, şu an kıtlıkta. Bu saçma gibi gelebilir ama gerçek bu" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ve beraberindeki heyet, Gimat Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan'ı ziyaret etti. Bodnar ziyaret kapsamında Aydoğan'dan, başta hububat olmak üzere Ukrayna halkının ihtiyacı olabilecek temel gıda maddelerinin temin edilmesi için yardım istedi. Basına kapalı şekilde gerçekleşen toplantının ardından ikili kameraların karşısında görüşmenin içeriğine dair bilgi verdi.

"Rusya'nın terör hareketlerine bütün dünya karşı çıkmalı"

Burada konuşan Bodnar, Ukrayna için en önemli maddenin, Ukrayna halkına gıda desteği sağlaması olduğunu söyleyerek, "Bugün de Başkan Aydoğan'dan net bir bilgi aldık. Bugünkü savaş hiç kimsenin yararına değildir. Cumhurbaşkanımız Zelenskiy, sürekli olarak bu savaşın bitirilmesine vurgu yapıyor. Biz Erdoğan ve Dışişleri bakanlığına çok teşekkür ediyoruz bizlere destekleri için. Savaşta askerlerimiz, destekleriniz sayesinde güçlü duruyor. Bizim askerlerimiz sonuna kadar toprağını savunacak. Bizim için bütün dünyanın desteği çok önemli. Bugün Ukrayna, kahramanlığın örneğini gösteriyor herkese. Rusya'nın terör hareketlerine bütün dünya karşı çıkmalı. Bizim için insanı koridorlar oluşturulmalı" diye konuştu.

"Dünya için büyük bir gıda kapısı olan ülke, şu an kıtlıkta"

Ukrayna'daki insanların açlıktan öldüğüne dikkati çeken Bodnar, "Dünya için büyük bir gıda kapısı olan ülke, şu an kıtlıkta. Bu saçma gibi gelebilir ama gerçek bu. İnsanlarımızın açlıktan ölmemesi için olabilecek bütün yolları denedik. Diğer taraftan, bu savaşı bitirmeliyiz. Çünkü biz dünyaya gıda sağlamaya devam etmeliyiz. Bizim gıda ulaştıramamamızdan dolayı diğer ülkeler de acı çekiyor. Türkiye'de de geçerli bu. Petrol fiyatları, ekmek fiyatları gibi şeyler Türkiye'de de yükseldi. Biz ülkemizi savunuyoruz. Rusya ise o toprakları almaya çalışıyor. Bu kanı durdurması için baskılayalım. Bu yüzden, Ukrayna'yı kurtaralım ki herkes zengin olsun. Yoksa hepimiz fakirleşiriz" dedi.

"Biz, ne Avrupa'yı ne NATO ne de söylendiği gibi Amerika'yı savunuyoruz"

Ukrayna'nın özgür bir bölge olduğuna vurgu yapan Bodnar, "Bizim sahip olduğumuz en büyük çabamız bu. Biz, ne Avrupa'yı ne NATO ne de söylendiği gibi Amerika'yı savunuyoruz. Biz sadece kendimizi savunuyoruz. NATO üyesiymişiz gibi davranıyoruz. NATO bizi kabul edebilir. Biz Avrupa Birliği üyesi gibi davranıyoruz. Bugünkü gerçekliğe baktığımızda, biz kendimizi savunan bir ülkeyiz ama hiçbir bloğa üye değiliz" ifadelerini kullandı.

"Savaş hiçbir zaman bir kazanım olmamıştır"

Gimat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Aydoğan ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemleri doğrultusunda savaşın bir çözüm olmadığını düşünenlerden olduklarını dile getirerek, "Savaş hiçbir zaman bir kazanım olmamıştır. Fakat hızlı bir şekilde diplomasi yollarını açık tutarak, yoğun diplomasi çalışmaları ile bu sürecin bir an önce sonlandırılması düşüncesindeyiz. Tabii savaş; ekonomik, insani, gıda gibi her şeyi etkileyen bir unsur. Acı olan tarafı, insani taraf. Maalesef can kayıpları" dedi.

"Ciddi anlamda yardım çıkacağı kanaatindeyim"

Savaşın, tahıl ve ay çekirdeği gibi ürünlerde Türkiye'yi direkt etkileyen bir etkisi olduğunu ifade eden Aydoğan, "Cumhurbaşkanımız bu konuda yoğun bir çalışması içerisinde. Türkiye'nin bu konuda yoğun çaba sarf eden tek ülke olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Taraflar bir an önce uzlaşıya varırlar. Biz üzerimize düşeni her zaman yapacağız. Çünkü büyük Türk milleti, mazlum coğrafyalarda ihtiyaç sahibi kim varsa, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın yardıma koşarcasına gider. GİMAT'tayız. GİMAT esnafı her zaman olduğu gibi Ukrayna için de gıda yardımını fazlasıyla sağlayacak. Kızılay kanalı ile bu yardımı gerçekleştireceğiz. İvedi bir şekilde Kızılay yetkilileri ile iletişime geçeceğiz. Burada gerekli çalışmaları yapıp, Büyükelçi Bodnar'ın da aracılığıyla inşallah yardımlarımızı yerine ulaştıracağız. Biz en son Elazığ depreminde 10 tır gibi bir yardım toplamıştık. Bizim yardım yaptığımız gruplar hem hacim hem de lira bazlı bakıldığında büyük hacimlere ulaşan ürünler. Bizim ürünlerimiz para tutan ürünler. Dolayısıyla ciddi anlamda yardım çıkacağı kanaatindeyim. Biz de bunu düşünüyorduk zaten. Büyükelçi Bodnar'ın bu ziyareti de isabet oldu" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Togo Cumhuriyeti Avrupa Birliği Aydoğan Ukrayna Haberler

Bakmadan Geçme

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title