Haberler

Türksoy?dan Unesco'da Nevruz Etkinliği -1

Türksoy'dan UNESCO'da Nevruz etkinliği

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) 24 mart 2015 tarihinde Paris'te UNESCO genel merkezinde 6 üye ülke, 8 gözlemci ve bir misafir ülkeden sanatçıların katılımıyla bir nevruz kültür etkinliği gerçekleştirdi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Altay, Kafkasya, Baskhkortostan, Sakha-Yakutia, Tuva, Tataristan, Dağistan, Moldavya (Gagavuzya) ve Moğolistan'ın katıldığı Nevruz gösterisi Türk dünyasının kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini ortaya koydu. Gece, uçak kazasında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ülkeler dans gösterileri yaptı.

Şanlıurfa tarihi ve kültürel değerleri ile Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaya tanıtılıyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan UNESCO binasında Uluslararası Nevruz kutlamaları UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın ev sahipliğinde başladı. Etkinliğine Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, Irak, İran, Hindistan, Kazakistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dan yetkililer katıldı.

Paris'teki etkinliğe davetli olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve beraberindekiler, düzenlenecek Nevruz resepsiyonu öncesinde UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın evine konuk oldu.

Gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağı üyeliğine müracaat etmeye hazırlanan Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı (eski vali) Celaleddin Güvenç refakatinde bir heyetle Türksoy nevruz kültür programının sponsorları arasına katıldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç tanıtım gecesinde yaptığı konuşmada 'Bugün hepimiz için gurur günü gurur gecesi diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemlerde birlikteliğimizi geliştirecek bu tür etkinliklere devam edelim diyorum. ŞanlıUrfa dünyanın en seki medeniyetlerinin kurulduğu Mezepotamya'nın başkenti. Fırat ve Dicle nehirleri arasında kurulmuş önemli bir kültür merkezi. Son zamanlarda keşfedilen Göbekli tepe on iki bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski tapınağı konumunda. Zengin bir mutfağa sahip bu zengin kentimizin UNESCO'nun gastromomi başkentleri arasına girmesini arzu ediyoruz.Şanlıurfa kapılarını dünyaya açıyor. UNESCO üzerinden dünyadaki şehirler platformuna gastronomi kenti olarak tescil edilmeye talip. Elbette Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde bu konuda uzmanlar çalışmalarını sürdürüyorlar. ve görünürlük sağlamak Şanlıurfa'nın bu çalışmasını dünyaya gösterebilmek ve kabul ettirmek amacıyla UNESCO'da bu yıl düzenlenecek Nevruz faaliyetinin sponsoru olma kararı alındı Büyükşehir Belediyemiz tarafından. TÜRKSOY ülkeleri de bunu memnuniyetle karşıladılar. Böyle bir kucaklaşma yaşayacağız. Konser ve gösterilerden sonra yarın Şanlıurfa'nın yemeklerini kültürünü, müziğini de göreceğiz ve dünyaya tanıtacağız" dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç DHA'ya yaptığı açıklamada 'Paris'teyiz bütün Türk Dünyası burada Nevruzu kutladık. Tüm coğrafyamızdan gelen etkinlik yapıldı. Etkinliğin devamı olarak UNESCO resmi salonunda Urfa mutfağından konuklarımıza ikramlarda bulunuyoruz. Dünya gastronomi başkentlerinden olmak için UNESCO'ya ikinci kez müracaat ettik. O müracaat kapsamında değerlendirilecek bir etkinlik. Her şeyin ötesinde böyle bir etkinlikte Urfa Büyükşehir Belediyesi olarak burada olmak bizi onurlandırdı. Urfa, bütün halklarımız, tüm coğrafyamız adına güzel bir akşam yaşıyoruz. Destek veren tüm temsilcilere teşekkür ediyor kutluyorum. Bu gün çok gurur duydum coşku duydum. Güzel bir akşam' şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celalettin Güvenç Türkiye Unesco Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title