Haberler

Türkiye'den YPG'ye Rest: Onlar Girmezse Peşmerge de Giremez

Güncelleme:

Erbil'den havayoluyla Urfa'ya gelen 150 kişilik peşmerge grubu Kobani'ye gelmeden sabah saatlerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), IŞİD'e karşı savaşmak için sınırdan geçti. YPG, 'ÖSO giremez' diye itiraz edince Türk yetkililer 'ÖSO girmezse peşmerge de giremez' şartı getirdi.

Kobani'de 45 günden bu yana devam eden IŞİD kuşatmasını kırmak amacıyla gönderilmesi beklenen peşmerge grubu, önceki gece geç saatlerde Erbil Uluslararası Havaalanı'ndan Şanlıurfa'ya indi. Herkes peşmergenin Kobani'ye geçmesini beklerken peşmergeden önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu 200 kişi, silahlarıyla birlikte Kobani'ye geçirildi. YPG, IŞİD'e yakın olduğu iddiasıyla gelmesine sıcak bakmadığı ÖSO bileşenlerinden İslami Cephe üyelerinin Kobani'ye girmesine, sınırdaki sıkı pazarlık sonucunda ikna oldu.

IŞİD'in ağır saldırısına maruz kalan Suriye'nin Rojava bölgesindeki Kobani kantonuna gönderilecek peşmerge grubu, saatler boyunca sınırda bekledi. Peşmerge ile birlikte ÖSO'nun da Kobani'ye gideceği açıklanmış ancak, YPG'nin ÖSO bileşenlerinden İslami Cephe'nin gelmesine, IŞİD ile düşünsel paralellik taşıdığı gerekçesiyle, karşı çıktığı kamuoyuna yansımıştı. Bu konuda Erbil'de başlayan ve Türkiye'ye taşınan pazarlıklar, Kobani ile Türkiye'yi ayıran Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda sonuçlandı.

POLİS ENGELLEDİ

Önceki gece Erbil'den Kobani'ye gitmek üzere uçakla yola çıkan ve 150 kişi oldukları bildirilen peşmerge grubu, gece ilerleyen saatlerde Şanlıurfa GAP Uluslararası Havaalanı'na indi. Geniş güvenlik önlemleri altında Suruç'a doğru 4 otobüsle yola çıkarılan peşmerge grubu, polis eskortu eşliğinde yol alırken konvoyu görüntülemek isteyen gazeteciler, uzun süre yolu kesen polislerce engellendi.

HALAYA TAKILDILAR

Plakaları sökülmüş 8 TIR, 4 midibüs, çok sayıda kamyonet ve otomobilden oluşan konvoy, Suruç'un Ali Gör beldesine saat 02.30'da ulaştı. Bu sırada bazı evlerden çıkan vatandaşlar, zafer işaretleri yaparak, sevgi gösterilerinde bulundu. Araçlarıyla ilçe çıkışında toplanan bir grup ise halaylar çekerek, Peşmerge'nin Kobani'ye gitmesini kutladı. Topluluk, halay çekerken Kürt sanatçı Şivan Perwer'in, 1988'de Türkiye'ye kaçan peşmergeler için bestelediği, "Peşmerge" şarkısını söyledi. Savgi gösterisi nedeniyle güçlükle ilerleyen konvoy, daha sonra sınırın sıfır noktasındaki Admenek köyüne saat 03.15 sıralarında ulaştı.

Araç konvoyu sınır hattında yer alan Admenek köyünde bir süre bekledi. Bu sırada konvoydaki TIR'larda bulunan mühimmat, Jandarma 2. Hudut Tabur Komutanlığı'na indirildi. Bunun ardından mühimmat sınır kapısından Kobani'ye geçirildi.

ÖSO YÜRÜYEREK GİRDİ

Sabah saatlerine kadar hem yol boyunca sevinç gösterilerinde bulunan halk, hem de basın konvoyun peşmergeye ait olduğunu düşünürken, büyük bir sürpriz yaşandı. Bu kez sınırda peşmergeleri taşıyan 4 midibüs yerine, 3 otobüs belirdi. Peşmerge otobüsleri, Suruç yol ayrımında transit devam edip Gaziantep yolu üzerindeki Çukobirlik tesislerine götürülürken, konvoya 8 TIR ve diğer kamyonetlere, 3 otobüs ilave edildi. Bu otobüslerde 200 ÖSO mensubunun olduğu, mühimmat, tıbbi malzeme, silahlar ve diğer gereçleri ile birlikte konvoya katıldıkları görüldü.

Konvoyu izleyen gazeteciler, Suruç çıkışında bir kez daha engellendi. ÖSO mensuplarını taşıyan araç konvoyu ise Kobani sınırındaki Admenek köyünde bir süre bekletildi. Daha sonra Jandarma 2. Hudut Tabur Komutanlığı'na çekildi. Konvoy ilerlerken güvenliğini sağlayan bir emniyet yetkilisinin, telsizden ÖSO mensuplarının sınıra intikal ettirildiğine yönelik bilgi verdiği gözlendi. Sınır hattına ulaşan ÖSO mensupları, bir süre tabur içinde bekledikten sonra, Sabah saatlerinde yaya olarak Kobani'ye geçiş yaptı.

TÜRKİYE ŞART KOŞTU

YPG, IŞİD'e yakın olduğu gerekçesiyle, gelen ÖSO grubunun Kobani'ye girmemesinde ısrar etti. Türk yetkililer, bunun daha önce görüşüldüğünü, ÖSO'nun ve peşmergenin eşzamanlı olarak Kobani'ye gitmesinin kararlaştırıldığını bu nedenle de ÖSO girmezse peşmergenin de gidemeyeceğini bildirdi. Bu şart üzerine YPG, gelen ÖSO grubunun Kobani'ye girmesine izin verdi. ÖSO'nun, dün yaptığı açıklamada Kobani'ye gönderildiğini belirttiği 200 mensubu Kobani'ye geçmiş oldu.

SABOTAJ ÖNLEMİ ALINDI

Peşmergenin geçişinin alınan bir istihbarata dayanılarak, geç saatlere ertelendiği bildirildi. İddiaya göre, IŞİD, peşmergenin Kobani'ye giriş yapacağı Mürşitpınar Sınır Kapısı çevresinde saldırı ve sabotaj için hazırlık yaptı. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Türkiye Kobani Suriye Erbil Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (18)

also:

ÖSO''nun Türkiye içinde ne işi var peki? Hani AKP kimseye destek vermiyordu, bunu iddia edenler alçaktı ya?

25
17
yanıtYanıtla
öyle:

kürtler korkmasın allah sizin arkanızdaa dır suriyede ırakta allahu ekber diyip kafa kesenler türkiyedede ya allah bismillah alluhu ekber(mhp) diyip insanlara saldırdı biz bunlara şahittik yane kürtlerin büyle oyunlaara iktiyacı yok namazınızı kılın dürüst olun allaha sıgının bırakın kütü emelleri icin allahı zikretsin düşmanlar dünya kürtleri gürdü ya o yeter varsın işidle türkiye kürtlere saldırsınlar varsın onların agır silahları lsun biizm tüfegiyimizle imanımız yeter dir hepsine

12
30
yanıtYanıtla
PIRSUS li:

türkiye hainlik pesinde. Enson yine kendi osurup kendileri koklayacaklar

18
19
yanıtYanıtla
KÜrdo:

Tayyibin yeni oyunu ÖSO İşid olmadı tabi düştü Ösoyu araya sokmak istyor süriyede lafı geçmssini istyor şunu unutmasın herkez artq rojava kürtlerin yeridir yaşasın partiye gella

15
21
yanıtYanıtla
HEZAX:

OSO ZATEN IS ITEN KACIP KOBANEDE KIRK ELI MILITANI VARDI SIMDI GELENLER ISE DOGRUDAN CETE TÜRK DEVLETINE BAGLI OSO ADI ALTINDA CETELERDIR SORUN DEGIL YPG BU ITLERI ÖN SAFA SÜRSÜN HER GEBEREN OSOLUYUDA TÜRKIYEYE VERSIN EN IYISI VE BÜYÜK BIR IHTIMAL BÖYLE OLACAK ÖN SAFLARA HA ICINDE BIR SÜRÜ TÜRK ASKERI VE AJANIDA VAR BUNLAR BILINIYOR TÜRK CETE DEVLETIN SON UMUDU OSO TÜRK DEVLETI GIBI BITIKTIR POLITIKA TUTMAZ

13
17
yanıtYanıtla
İyi Oku..:

Düştü Düşmeyecek. . . isimli arkadaş, Sen ne içtinde yazıyorsun bunları:)Yok türkler''e 29 harf yetmeyecekmiş. . Aslanım sen daha kerameti 200 bin kişilik şehri savunmak için dünyadan yardım isterken, 75 milyona kafa tutman gerçekten ahmaklık. . . Çok kelime delikanlılığı yapacağına atlayıp git kobaniye. . . ekmek yediğin, tüm imkanlarını kullandığın, hastahanesinde tedavi olup, okulunda okuduğun yerde artistlik yapma. . . git sana orda öğretirler tükürdüğünü yalamayı:) anladınmı aslan kardeşim. . . .

24
3
yanıtYanıtla
HZ.ÖMERİN KILICI:

BİRDEVLET HERYERE BURNUNU SOKARSA ŞİMDİ BÖYLE UĞRAŞIR DURUR.

15
12
yanıtYanıtla
MUŞ MALAZGİRT:

sıkıntı yok kürtler ölmeye ve öldürmeye de alışık. önemli olan onlar alışık mı. ko-ba-ni. orası

9
14
yanıtYanıtla
ahmet bolat:

ya lütfen sınırımızda etrafımızda dost ülke bırakmadınız bu ikiyüzlü politikaları bırakın başka ülkelerin iç işlerine karışmayın inanki siz bu ülkeyi böldürteceksiniz yapmayın kürtün türkün kardeşliğinden yana olun iki yüzlülük yapmayın size ne oso oraya girip girmemesi

13
7
yanıtYanıtla
ölümden korkan korkaktır:

bilmeyenlere duyurulur, kobanide şuan da sayısını bilmiyorum ama salih müslim açıklamıştı ve ajanslara düştü ÖSO savaşcıları var şimdi burdaki çelişki nedir anlamak mümkün değil işin içinde büyük oyunlar var TC çok dikkatli oynaması lazım satrancı

11
3
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title