Haberler

Türkiye'de 2017 Böyle Geçti (6)

Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesi sonucu, aralarında jandarma tarihinde bir ilçeye komutan olarak atanan ilk kadın subay Yarbay Songül Yakut'un da bulunduğu 13 asker şehit oldu.

Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesi sonucu, aralarında jandarma tarihinde bir ilçeye komutan olarak atanan ilk kadın subay Yarbay Songül Yakut'un da bulunduğu 13 asker şehit oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Mersin Özel Harekat Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ekipleriyle uluslararası sularda bir gemiye yapılan ortak operasyonda 1 ton 71 kilogram eroin ele geçirildi.

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından 30 dakika içerisinde ikisi 4,9 büyüklüğünde olmak üzere yedi ayrı sarsıntı kaydedildi.

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu'nun, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak, tutuklanmasına karar verildi. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Maltepe Cezaevi'ne konuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için Ankara'dan İstanbul'a yürüyüş başlattı.

Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 HAZİRAN

Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesi sonucu, aralarında Jandarma tarihinde bir ilçeye komutan olarak atanan ilk kadın subay Yarbay Songül Yakut'un da bulunduğu 13 asker şehit oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şırnak'taki helikopter kazasında 13 askerin şehit olmasına ilişkin, "Bölgedeki operasyonları yöneten bir Tümgeneralimiz ile çeşitli rütbelerden subaylarımızın da aralarında yer aldığı bu kayıplarımızın acısını, milletimizle birlikte derinden yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinden havalanan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir helikopterin, yüksek gerilim hatlarına takılarak kaza kırıma uğraması sonucu, helikopterde bulunan 13 askerimizin şehit olduğu haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bizleri derin bir acıya boğan bu elim olayda, şehit olan kahraman vatan evlatlarımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Ukrayna arasında iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartıyla karşılıklı ziyaret yapmasına imkan tanıyan anlaşmanın imzalanmasının ardından Ukraynalı kafileyi taşıyan uçak Atatürk Havalimanı'na geldi.

Edirne'de hastanede yedikleri yemekten zehirlendikleri iddiasıyla aralarında doktorların da bulunduğu yaklaşık 100 kişi acil servise başvurdu.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), "Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ile aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 33 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz sanıklardan eski emniyet müdürü ve senarist Bayram Özbek'in tutuklanmasına karar verildi.

2 HAZİRAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç üniversiteye yaptığı rektör atamalarına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Erhan Güzel, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörlüğüne ise Prof. Dr. Ahmet Erman Akbulut atandı.

Adana İncirlik'te bulunan 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda konuşlu ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Kanat Komutanlığı görevini yürüten Albay John Walker, görevini Albay David Eaglin'e törenle devretti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesi, Sözcü gazetesinde 1 Ocak 2016'da yayınlanan "2016 falınız" başlıklı bulmaca şeklindeki habere ilişkin gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Enver Kaya'ya "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan yerel mahkeme tarafından verilen 2 yıl 2 ay 7 günlük hapis cezasını usul ve kanuna uygun buldu.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından terör örgütlerinden temizlenen bölgelere bugüne kadar 41 bin 586 Suriyelinin gönüllü olarak döndüğü bildirildi.

Yunanistan'a kaçak geçmek isteyen 6 FETÖ şüphelisi, sınırda hudut askerlerince yakalandı.

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, "Kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan açılan davada, çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda gözaltına alındı.

NBA'da oynayan basketbolcu Enes Kanter'in babası FETÖ soruşturması kapsamında Kadıköy'deki evinde gözaltına alındı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler ve jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 50 sanık hakkında açılan yeni davanın, aralarında Ogün Samast, Erhan Tuncel, eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Coşkun Çakar'ın da bulunduğu 35 sanıklı ana dava ile birleştirilmesine karar verildi.

3 HAZİRAN

Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi, terör suçlarına bakmak üzere 14 ilde 16 yeni ihtisas mahkemesi belirledi.

Başbakanlık Başmüşaviri Birol Erdem ile eşi "FETÖ üyeliği" suçundan gözaltına alındı.

4 HAZİRAN

FETÖ/PDY'nin sözde "Tokat il imamı" olduğu iddiasıyla aranan zanlı başkentte yakalandı.

Başbakan Binali Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi. Yıldırım, "2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece daha önce planlanan Rakka operasyonu başlatıldı. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptı." açıklamasında bulundu.

5 HAZİRAN

Eski Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim görevlisi Ekrem Yeter, FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklandı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 130 kişinin Türk vatandaşlığından çıkarılması için süreç başladı. Gülen ve diğer kişiler, bugünden itibaren üç ay içinde yurda dönmezse Türk vatandaşlığından çıkarılacak.

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Ankara merkezli 20 ilde düzenlenen operasyonda 16'sı subay, 19'u astsubay olmak üzere 35 muvazzaf jandarma personeli gözaltına alındı.

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan şarkıcı Deniz Seki, infazını tamamlayarak Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan çıktı.

6 HAZİRAN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ'ye yönelik soruşturması kapsamında, aralarında kanun hükmünde kararname ile ihraç edilenlerin de bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığından 30, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından 17 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan hakkında "yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak" suçundan 3 bin lira para cezası veren yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu.

Futbolcu Gökhan Töre ve arkadaşlarının Şişli'deki bir barda tavandan seken kurşunlarla yaralanmasına ilişkin görülen davada, sanıklardan Korhan Bahadır, "olası kasıtla yaralama" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 9 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle parti üyeliği düşürülen eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'a, Alman basın kuruluşu Deutsche Welle'ye verdiği röportajdaki sözleri dolayısıyla "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

7 HAZİRAN

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmelerine ilişkin, "Katar'a karşı başlatılan yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek istiyorum. Dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımızın bulunduğu bir dönemde yaşanan bu hadise, bölgemizdeki özellikle hiç bir ülkenin faydasına, yararına değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Mersin Özel Harekat Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ekipleriyle uluslararası sularda bir gemiye yapılan ortak operasyonda 1 ton 71 kilogram eroin ele geçirildi.

Muğla Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığına çekilen geminin 9 kişilik mürettebatı ise gözaltına alındı. Süveyş Kanalı açıklarında Kongo bayraklı gemiye yapılan operasyonda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Sualtı Taarruz (SAT) komandoları önemli rol oynadı. Gemiye botlardan çıkan ve helikopterden iple inen komandolar, operasyonu 26 dakikada başarıyla sonuçlandırdı.

FETÖ/PDY'ye yönelik İstanbul merkezli 7 ilde gerçekleştirilen operasyonda 39 kişi gözaltına alındı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğin eski yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 128 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, yeni üyeleriyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında ilk kez toplandı. TBMM tarafından ilk kez seçilen 7 üye ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçtiği 4 üyenin yanı sıra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın başkan ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek'in doğal üye olduğu yeni HSK göreve başladı.

ABD ve İngiltere'nin, bazı ülkelerden yapılan uçak seferlerinde cep telefonu dışındaki elektronik cihazların kabinde taşınmasını yasaklamasının ardından alınan güvenlik önlemleri kapsamında, yurt dışından sipariş edilen iki tomografi cihazı Atatürk Havalimanı'na getirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde korsan kitap ve DVD satışının önlenmesi amacıyla ülke genelinde düzenlenen "Bandrol 3 Operasyonu"nda, 258 bin 253 korsan materyal ele geçirildi. Korsan iş yaptığı tespit edilen 81 kişi hakkında ise yasal işlem yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İç Güvenlik Birimleri İftar Programı'nda yaptığı konuşmada, "Bu eli kanlı katillerin hiçbiri de kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaklardır. Mahkemelerde yaptıkları ahlaksızlıkların, cezaevlerinde, açık net söylüyorum, çürürken onlara hiçbir faydası olmayacaktır. Şayet cezalarını tamamlayıp dışarı çıkanlar olursa zaten milletimiz sokakta her gördüğünde onlara gereken cezayı verecektir. Onların yüzlerine tükürecekler ve milletin tükürüklerinde boğulacaklardır. İhanetlerinin bedelini ödemeyen tek bir FETÖ'cü kalmayana kadar mücadelemiz sürecektir." dedi.

8 HAZİRAN

Hakimler ve Savcılar Kurulu, 638 adli yargı hakim ve cumhuriyet savcısı adayı ile 13 idari yargı hakim adayının atamasını gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına ilişkin "Toplam 12 dersin 240 sorusunun hepsini doğru yapan öğrenciler teorik olarak diğerlerinin önündedir. Onun sayısı da sadece 665'tir. 665 kişi her iki dönemde bütün soruları doğru cevaplayan öğrenci sayısıdır." dedi.

Türkiye'de ve dünyada önemli bilimsel çalışmalara imza atan Prof. Dr. Rıdvan Ege, yaşa bağlı sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 3 aydır tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında yaşamını yitirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 15 eski vali ve kaymakam hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve çeşitli oranlarda hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

9 HAZİRAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı, Katar topraklarında Türk kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yalova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ali Erbaş'ın atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma planına ilişkin, "Bizim görüşümüz çok açık ve nettir. Biz, Irak'ın toprak bütünlüğünü istiyoruz. Bütün Iraklıların bir arada, bir devlet olarak yaşamasını istiyoruz. Dolayısıyla bölgemizde yeterince sorun var. Yeni bir sorun alanı oluşturulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz ve bu kararın da sorumsuzca verilmiş bir karar olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl Londra'daki bir müzayedede en yüksek fiyat verilerek satın alınan Sultan 2. Osman'ın Cülus-ı Hümayun (tahta çıkışı) Tablosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Topkapı Sarayı Müzesi'nin "Padişah Portreleri Seksiyonu"na konuldu.

Batman'ın Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik düzenlenen terör saldırısında, bir başka araçla olay yerinden geçen öğretmen Şenay Aybüke Yalçın, vurularak şehit oldu.

10 HAZİRAN

Başbakan Binali Yıldırım, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Burada oluşabilecek yeni bir sorun alanı, sadece bölgeyle sınırlı kalmaz. Bölgenin jeostratejik özelliği bakımından bu sorunun küresel bir soruna dönüşme riski çok fazladır. O bakımdan bütün tarafların sorumlu davranması lazım ve krizin tırmanması yönünde değil, tansiyonun düşürülmesi yönünde katkı sağlanması gerekir." dedi.

11 HAZİRAN

İstanbul Sögütlüçeşme metrobüs durağında, iki metrobüsün kafa kafaya çarpışması sonucu 32 kişi yaralandı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Yaklaşık iki yıllık zaman içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 10 bin 657. Bu önemli bir başarıdır. Artık terör örgütü hamdolsun eylem yapamaz hale gelmiştir. İnşallah bu terör örgütünün tamamen belini kıracağız ve bir daha bu ülkeye tehdit olmaması için de gereken tüm tedbirleri alacağız." dedi.

12 HAZİRAN

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından 30 dakika içerisinde ikisi 4,9 büyüklüğünde olmak üzere yedi ayrı sarsıntı kaydedildi.

13 HAZİRAN

Başkentte bir organize suç örgütüne düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan, aralarında eski milli futbolcu Tanju Çolak'ın da olduğu 30 şüpheliden 10'u adliyeye sevk edildi. Savcılık işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 9 şüpheliden 3'ü tutuklanırken, aralarında eski milli futbolcu Tanju Çolak'ın da olduğu 6 kişi serbest bırakıldı.

Genelkurmay Başkanlığınca, 7 Haziran'da TBMM'de kabul edilen "Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması" kapsamında dün 3 kişilik bir askeri heyetin Katar'a gönderildiği, heyetin, konuşlanma hazırlıkları ile ilgili keşif ve koordinasyon çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, holdingin eski yönetici ve ortaklarına yönelik operasyonda gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 39 kişiden 34'ü tutuklandı.

14 HAZİRAN

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu'nun, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak, tutuklanmasına karar verildi. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Maltepe Cezaevi'ne konuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin, "Yarın saat 11.00'de Güvenpark'ta olacağım. Elimde sadece bir afiş olacak. Adalet yazacak üzerinde, adalet." dedi.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesi hakimi, emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

15 HAZİRAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için İstanbul'a yürümeye başladı. Kılıçdaroğlu, yürüyüşüne ilişkin, "Umuyorum vicdanları sağır olanlar bizim bu yürüyüşümüzün anlamını kavrarlar, umuyorum vicdanları sağır olanlar bizim bu yürüyüşümüze, sesimize, bizim sözümüze kulak verirler." dedi.

CHP İstanbul İl Örgütü, Ankara'dan yürüyüş başlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'a gelene kadar Maçka Parkı'nda eylem yapma kararı alındı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "CHP Genel Başkanı, bugün Ankara Güvenpark'tan başlayıp İstanbul Maltepe'ye kadar sürecek bir adalet yürüyüşü başlatmıştır. Atalarımız boşuna söylememiş; akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş. Adalet yolda bulacağımız kayıp eşya, yürürken ayağımıza takılacak bir gömü değildir. Bunu bilmemek ise cehalettir." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Ankara'daki ilk karar çıktı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davada, 18 sanık, ağırlaştırılmış müebbet ve 12'şer yıl, 5 sanık ise müebbet ve 10'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'a da "kişiyi hürriyetinden alıkoyma" suçundan 12 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "FETÖ silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan yargılanan Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nu 2 yıl, 1 ay hapis cezasına çarptırarak, tahliyesine karar verdi.

16 HAZİRAN

İçişleri Bakanlığınca, Adana Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, Kayseri Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız ve Ankara Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, haklarındaki adli ve idari soruşturmalar çerçevesinde görevlerinden uzaklaştırıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda CHP'nin olumlu oy kullandığını hatırlatarak, "Dolayısıyla bu dokunulmazlıkların kalkmasının sonucunun yargılama olacağını Sayın Kılıçdaroğlu baştan biliyor. Onun için şu anda gösterdiği tepki çok anlamlı değil, doğru da değil." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "adalet yürüyüşü"ne ilişkin, "Hak ve adalet, Ankara-İstanbul E-5 karayolunda veya sokaklarda ya da meydanların ateşli nutuklarında değil, hukukun kendi doğal mecrasındaki işleyişinde, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde aranır." ifadelerini kullandı.

FETÖ/PDY mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu, 13'ü tutuklu 15 eski vali ve kaymakam hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Çapkın ile eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan eski İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, avukatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek teslim oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için Güvenpark'tan başlattığı yürüyüşün ikinci bölümünü tamamladı. Yürüyüşün bugünkü bölümünde 22 kilometre mesafe kateden Kılıçdaroğlu, Kahramankazan ilçesi yakınlarında oluşturulan konaklama alanına ulaştı.

Başbakan Binali Yıldırım, "O gün (15 Temmuz) meydanlara inmeyen, sokaklarda yürümeyenler, şimdi tutmuşlar Ankara'dan İstanbul'a yürüyorlar. Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin, darbeye karşı. Adalet sokakta bulunmaz, adalet sokakta aranmaz. Adaletin olacağı yer mahkemelerdir." dedi.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çiftçibaşı köyünde sınıf öğretmeni olarak görev yapan Necmettin Yılmaz'ın, yaz tatili için memleketi Gümüşhane'ye giderken otomobili kurşunlandı. Yılmaz, PKK'lı teröristler tarafından kaçırıldı.

17 HAZİRAN

FETÖ/PDY mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması üzerine teslim olan eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın tutuklandı. Çapkın, emniyete ait sivil bir araçla getirildiği Metris Cezaevi'ne konuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü'nde medya temsilcilerine iftar verdi. Erdoğan, "Sizler eğer kalkıp da 'TEM'i veya E-5'i de işgal ederiz' filan diyecek olursanız o zaman durum aynı 15 Temmuz'a dönüşür ki ona da tabii müsaade etmek gibi bir lüksümüz asla yok. Zaten yapılan iş şu an hukuki değildir, onu da söyleyeyim. Bunu yasal yollardan, böyle bir adımı atmak suretiyle gidişiniz şu andaki hükümetimizin bir inceliğidir, daha da ileri gidiyorum bir lütfudur." dedi.

Ege Denizi'nde 5,3 ve 4,2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Ege Denizi'nde saat 22.33'te 4,2 büyüklüğünde, saat 22.50'de ise 5,3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

19 HAZİRAN

Başbakan Binali Yıldırım, Atina temaslarının ilk durağında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Yıldırım, Başbakanlık binasında Yunan mevkidaşı tarafından karşılandı. İki lider baş başa görüşme öncesi selamlama konuşması yaptı. Yıldırım, "Birlikte yapacağımız olumlu çalışmalar, fırsatlar, sorunlarımızdan daha fazla. Dolayısıyla fırsatlara daha fazla yoğunlaşmak, sorunları da zamana yayarak iyi komşuluk, adalet içinde, diyalogla çözmek her zaman mümkündür. Bunun gayreti içinde olmamız gerekir." dedi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, durdurulan MİT tırlarının görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, damadının yeniden tutuklanmasıyla ilgili olarak ilk günden itibaren, suçu olanların cezalarının çekmesi gerektiğini belirterek, "Suçu olana bir ayrıcalık yapılamaz. Yargı önünde herkes hesap vermeli. Hesabını veren kişiler de yargının verdiği kararlara da uymalı. Ben bu konudaki hassasiyetimi ilk günden itibaren Peygamber Efendimizin, 'Kızım Fatıma da olsa kolunu keserim' dediği anlayışıyla hareket ettiğimi özellikle ifade etmek istiyorum." dedi.

Manisa'da kışladaki gıda zehirlenmesi şüphesi üzerine, Başbakan Binali Yıldırım, "Kışlalara gıda alımını kamu ihalelerinin dışına çıkaracağız. Nasıl alım yapılacağı detayını Milli Savunma Bakanlığı belirleyecek ama pazarlık usulü ile olabilir. Asıl önemlisi şu anda bazı şüpheler var, onların üzerine gitmek. Bu tür olayların yaşanmaması için ilave tedbirler alınacak." dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Altındağ Kültür Sarayında gerçekleştirilen "AK Parti Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Vefa İftarı"na katıldı. Erdoğan "Şimdi birileri yürüyor, sokak, cadde filan. Aynen Demirel'in dediği gibi 'Yollar yürümekle aşınmaz.' Bunlar da tabii bu yolları yürümekle aşındıramayacaklar ancak ellerindeki 'adalet' levhalarını, levhalar bile utanır bunlardan, istismarla adalet aranmaz. Adaletin aranacağı yer bellidir." dedi.

20 HAZİRAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki yürüyüşü sırasında, partisinin Çamlıdere yol ayrımında gerçekleştirilen Grup Toplantısı'na katıldı. Kılıçdaroğlu, "Ben kendim için yürümüyorum, adalet arayan bütün mağdurlar, mazlumlar için yürüyorum. Kim adaletten şikayetçiyse, adalet istiyorsa, adalet beklentisi içindeyse ben onun yanındayım ve onun hakkını sonuna kadar savunacağım." dedi.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesince, MHP'nin 19 Haziran 2016'da yapılan olağanüstü genel kurulunun iptaline, bu genel kurulda alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP'nin olağanüstü genel kurulunun iptaline ilişkin karar konusunda, "Hukuku biz başka yerlerde aramadık, kendi doğal zemininde aradık. Orada da hak yerini buldu, mahkeme doğru kararı verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nce "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlarından yargılanan Hasan Akar'ın, "suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç ve kaçma şüphesi" bulunması nedeniyle tutuklanmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki "Esnaf ile İftar" programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkede adaletin olduğuna inanıyoruz, bu ülkede adalet var, dolayısıyla adaletin pençesinden kurtulamayacaksınız. Birilerinin elinde kartonlarla yürüyerek, adalet araması gibi değil, bizim aradığımız adalet. Bizim aradığımız adalet, 250 şehidimizin kanıdır, 2 bin 193 gazimizin şu anda yaralı oluşudur." dedi. Erdoğan, ayrıca "İstanbul'a yürüyorlar, yolları açık olsun. Kamunun hukukunu bozmadan, böyle bir aslında hakları da yok fakat arkadaşlarımız, hükümetimiz burada onlara anlayış göstermek suretiyle onlar bu yürüyüşlerini devam ettiriyorlar." diye konuştu.

21 HAZİRAN

Resmi Gazete'de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile 20 vali merkeze alınırken, 20 ile yeni vali atandı, 19 il valisi ise yer değiştirdi. İçişleri Bakan Yardımcısı Sabahattin Öztürk, Merkez Valiliğine alınırken; İçişleri Bakan Yardımcısı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy atandı. İçişleri Bakanlığı bünyesinde de müsteşar yardımcılıkları ile bazı genel müdürlükler dahil olmak üzere çeşitli birimlere 21 mülki idare amirinin ataması gerçekleştirildi.

"Ergenekon" davasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 274 sanığın, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararı sonrası yeniden yargılanmasına başlandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Yürüyün yürümesine de aman düşmeyin, yarı yolda üşenip geri dönmeyin. Soluğunuz yeterse Pensilvanya'ya kadar gidin, geri gelmeyin. Yürüyüşe yeni katılımcılar mümkündür, an meselesidir. Adaletsizlikten yakınan yeni yüzler var ya, Mao gibi yürüyüşe geçebilecektir." ifadelerini kullandı.

22 HAZİRAN

Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre, saat 05.48'de merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesi açıkları olan 5 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'ndaki askerlerin rahatsızlanmasına neden olan zehirlenme olayına ilişkin ön incelemeyi tamamladı. Ön incelemede, "Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Seyhun Kışlası'nda 23 Mayıs'ta meydana gelen olayın salmonellaya bağlı olduğu kesinleşmiştir. Konuyla ilgili rapor hazırlanarak, Manisa Valiliğine iletilmiştir." tespitine yer verildi.

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan 691 sayılı KHK'ya göre, uçuş emniyetini etkileyebilecek nitelikte ülke sınırları içinde yapılmış, yapılacak veya kaldırılacak olan yapı, tesis ve benzeri tüm düşey engellere dair bilgiler, bu yapı ve tesisleri yapan, yaptıran, kaldıran, yapımına veya kaldırılmasına izin veren kurum ve kuruluşlar tarafından doğruluğu teyit edilerek Harita Genel Komutanlığına gönderilecek.

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Necmettin Karaduman vefat etti. Karaduman'ın cenazesi, ikindi vakti Şakirin Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

23 HAZİRAN

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarından oluşan ikinci grubun Katar'ın başkenti Doha'ya ulaştığı bildirildi. Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan habere göre, Türk askerlerinden oluşan ikinci grup Doha'nın güneybatısında bulunan El-Udeyd Havva Üssü'ne ulaştı. TSK unsurlarından oluşan ilk grup geçen hafta pazar günü Katar'a ulaşmıştı. Söz konusu grup, ilk faaliyetlerini Tarık bin Ziyad Taburu'nda icra etmişti.

Manisa'daki kışlada askerlerin gıdadan zehirlendiği iddialarının ardından 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın talimatı ile görevden alındı.

İstanbul'da 10 Aralık 2016'da oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasının ardından Vodafone Park çevresinde meydana gelen ve 39'u emniyet mensubu, 46 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin 7'si tutuklu 10 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, 4 şüphelinin "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 4 bin 929'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili 13'ü asker, 14'ü Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve biri Başbakanlık müşaviri 28 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Akımı Projesi'ne ilişkin "Pioneering Spirit" adlı inşaat gemisinde incelemelerde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Akımı Projesi, enerjinin uluslararası ilişkilerde bir çatışma sebebi değil barış için birleştirici bir araç olması gerektiğini savunan dış politikamızın ve kazan-kazan anlayışımızın güzel bir sembolüdür." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harran ilçe merkezinde "Kardeşlik Sofrası İftarı"nda yaptığı konuşmada, "Suriye'de şu anda devam eden olumsuz gelişmelerin yarın, bir gün eğer sınırlarımıza bir tehdit oluşturması, böyle bir vakayla karşı karşıya kalırsak bütün dünya şunu bilsin; bizler Fırat Kalkanı'nda ne yaptıysak aynını orada yapacağız. Bunu herkes bilsin." dedi.

24 HAZİRAN

Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan'da yaptığı konuşmada, "15 Temmuz katili eli kanlı FETÖ'nün ayakta alkışladığı bir yürüyüşü yapmak adalet değil olsa olsa gaflettir." dedi.

25 HAZİRAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı Mimar Sinan Camisi'nde kıldı. Erdoğan namaz çıkışı "Bugün özellikle şekere dayalı bir tansiyon dengesizliği geçirdik. Hamdolsun kısa sürede toparlandı. Şu anda iyi bir konumdayım." açıklamasını yaptı.

Ramazan Bayramı'nı baba ocağı Erzincan'ın Kayı köyünde geçiren Başbakan Binali Yıldırım, anne ve babasının mezarlarını ziyaret etti, vatandaşlarla bayramlaştı.

Partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki amacıyla Ankara'dan İstanbul'a başlattığı yürüyüş kapsamında Bolu'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bayram namazını kamp alanı yakınlarındaki Karacaağaç köyündeki camide eda etti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şunu tüm dünya bilmelidir, Suriye'nin kuzeyinde, sınırlarımızda bir terör devleti kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunlara destek verenler de bu gerçeği görecekler. Fırat Kalkanı'nda Cerablus, Rai, Dabık, El Bab'ta nasıl 2 bin kilometrekarelik alanda Mehmetçik elinden geleni Özgür Suriye Ordusu ile yaptıysa bundan sonraki süreçte de aynı şeyi yapacaktır. Asla taviz yok. Bunu bizzat kendilerine de söyledim. Zira Türkiye bir çadır devleti değildir, bunu herkes bilmelidir. Bir taraftan NATO'da beraber olacağız, öbür tarafta terör örgütleriyle beraber hareket edeceğiz, bu nasıl iştir? O zaman bu NATO'nun yeniden gözden geçirilmesi lazım. NATO'daki iş birliğine, NATO'daki kurallara, atılan bu adımların hepsi aykırıdır." dedi.

26 HAZİRAN

Ege Denizi'nin Karaburun açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Karaburun açıklarında saat 08.54'te 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşüne ilişkin, "Bakın buradan söylüyorum. FETÖ'cülerin, bölücülerin ayakta alkışladığı bu yürüyüş milli bir yürüyüş değildir. Bizim yürüyüşümüz millet içindir, gelecek içindir, istikrar içindir. Sayın Kılıçdaroğlu, bu sevdadan vazgeç. Bölücülerle, FETÖ'cülerle gideceğin bir yer yok. Gideceğin yer çıkmaz sokaktır." dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partililerle bayramlaşma programında, "Olağanüstü hal uygulaması devam etmelidir. Olağanüstü hal kapsamına dahil edilmiş olan unsurlar üzerinde kararlılıkla durulmalı ve gidilmelidir. Olağanüstü hali demokrasiye karşıt, özgürlüğe karşıt gibi algılayarak tamamen ortadan kalkmasını isteyenler, 15 Temmuz'un tesir alanı üzerinde tarafgir olanlardır." dedi.

27 HAZİRAN

CHP Tertip Komitesince, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için başlattığı yürüyüşte uyulacak kurallara ilişkin 12 maddelik genelge hazırlandı.

28 HAZİRAN

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yer alan "Eğil Peygamberler Tabiat Parkı", Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı oldu.

29 HAZİRAN

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine katılan ve itirafçı olan eski İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Erdal Karlıdağ, darbe girişiminden iki gün önce örgüt "abilerinin" kendisini bilgilendirdiğini, bir parkta buluşarak planlamalar yaptıklarını anlattı.

30 HAZİRAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Katar ekseninde yaşanan gerilim hakkında görüş teatisinde bulunulduğu belirtilerek, gerilimin bir an önce düşürülmesinin, sorunların müzakerelerle halledilmesinin, bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından önemli olduğunun vurgulandığı bildirildi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde ise Suriye meselesinin çözümüne yönelik iş birliğinin önemini vurguladı, Astana görüşmelerine değindi, G-20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldı.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title