Haberler

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya Açıklaması

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, " Türkiye'nin en büyük ihtiyacı, anayasanın içerik standardından çok millet tarafından yapılmış, mimarı millet olan bir anayasanın yürürlüğe konmasıdır, bu çok önemli." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünce Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen " Türkiye'de Hükümet Sistemi Arayışları" konulu panelde konuşan İyimaya, daha çok anayasa ve hükümet sistemleri tartışmaları içerisinde "bazen tasarımcı, oylayıcı ve tartışan" rollerin de bulunduğunu söyledi.

İyimaya, Türkiye'de 1876 yılından bu yana dillendirilen, taleplendirilen anayasa ihtiyacının bunca zamana rağmen henüz karşılanamadığını belirterek, "Anayasalar toplumsal sözleşme ise anayasaların mimarlarının da millet olması gerekir. Yürürlüğe giren, kaldırılan, darbelerle askıya alınan anayasalar, mahiyetleri itibariyle mimarları millet olmayan anayasalar olmuştur. Türkiye'nin en büyük ihtiyacı, anayasanın içerik standardından çok millet tarafından yapılmış, mimarı millet olan bir anayasanın yürürlüğe konmasıdır, bu çok önemli." diye konuştu.

Yeni anayasanın yapılması sırasında karşılanması gereken ihtiyaç, çözülmesi gereken sorun ve bunların normlaştırılmasının yer aldığını vurgulayan İyimaya, şunları kaydetti:

"Bu sorunların başında anayasa hangi hükümet modeli seçmelidir sorusudur. Bu en yetkin ve geniş şekilde tartışılmalıdır. Türk anayasanın inşasında hükümet sistemi tercihi yapılırken evvela yararlanacağımız konu Türkiye tecrübesidir. Türkiye'nin var olan hükümet sisteminin getirdiği sorunlar ve hükümet sisteminin çözme kapasitesi değerlendirilmeli, mukayeseli üstünlükler içerisinde hangi sistem olacaksa o sistem tercih edilmelidir. Başkanlık sistemini anayasa yazımı aşamasında geniş şekilde değerlendireceğiz ve AK Parti'nin projesi genişçe toplumsal tartışmaya tabi olacak. Toplumsal mutabakatın teşekkülü noktasında üzerimize düşen özeni asla göz ardı etmeyeceğiz, eksik etmeyeceğiz. Canhıraş şekilde çalışacağız. Bu noktada temel vazgeçilmezimiz var, o da cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesidir."

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya Üniversitesi Ahmet İyimaya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title