Haberler

Srebrenitsa soykırımının kurbanları Sakarya'da anıldı

Güncelleme:

Sakarya'da, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

Sakarya'da, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

Serdivan Bosna Sancak Eğitim ve Kültür Spor Kulübü Derneğince Bosna Caddesi'ndeki anıt önünde düzenlenen anmaya Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Başkanı Behiye Çark, Dernek Başkanı Rafet Yatçı, yönetim kurulu üyeleri ve Bosna'da yaşamış aileler katıldı.

Anıttaki bayrağın yarıya indirilmesinin ardından katılımcılar tarafından anıta çiçekler bırakıldı, dualar edildi.

Çark, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en acı olaylarından biri olan Srebrenitsa katliamının kurbanlarını anmak için bir araya geldiklerini belirtti.

Gelecekte bu tür olayların yaşanmasını engellemek ve unutturmamak için etkinlik düzenlediklerini aktaran Çark, "Sırbistan'ın 'Büyük Sırbistan' hayali, Bosna Hersek'in bağımsızlığını engellemek ve Boşnak halkını soykırımla yok etmeyi hedefliyordu. Kirli ve vahşi bir savaşın 27. yılını anıyoruz. Srebrenitsa katliamı, Federasyonumuza bağlı derneklerin yapacakları etkinliklerle unutturulmayacak." dedi.

Yatçı da anma programına katılanlara teşekkür etti.

Defnedilenlerin sayısı 6 bin 721'e yükseldi

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgalinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilenler toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilenlerin sayısı 6 bin 721'e yükseldi.

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Serdivan Türkiye Sakarya Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title