Haberler

Son dakika haberleri! TİHEK Başkanı Kılıç'tan AB Adalet Divanının başörtüsü kararına tepki Açıklaması

Güncelleme:

Son dakika habere göre Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanının başörtüsü kararıyla inançları gereği başörtülü olan Müslüman kadınların istihdamdan dışlanmasını makul ve meşru kabul ederek insan haklarının ihlaline yol açtığını bildirdi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanının başörtüsü kararıyla inançları gereği başörtülü olan Müslüman kadınların istihdamdan dışlanmasını makul ve meşru kabul ederek insan haklarının ihlaline yol açtığını bildirdi.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, AB Adalet Divanı'nın (ABAD) Almanya'da başörtülü iki Müslüman kadın çalışanın açtığı davada verdiği "çalışanların felsefi veya dini inançlara ait görünür bir sembolü takmasının yasaklanabileceği" kararına tepki gösterdi.

Kararın uluslararası sözleşmelerdeki temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirten Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesinde düzenlenen din ve vicdan özgürlüğünün, ibadet ve dinsel ritüellerin yerine getirilmesini, dini inancın sembollerinin kullanılmasını ve o dinin bayram ve dinlenme günlerine uyulmasını da kapsadığına dikkati çekti.

Kılıç, "Bağımsız ve tarafsız olması gereken ABAD, üstlendiği misyona aykırı davranarak inançları gereği başörtülü olan Müslüman kadınların istihdamdan dışlanmasını makul ve meşru kabul ederek insan haklarının ihlaline yol açmıştır." ifadelerini kullandı.

Kararın, din ve inanç özgürlüğünün yanı sıra ayrımcılık yasağını da ihlal ettiğini kaydeden Kılıç, ayrımcılık yasağının, bireylere ya da gruplara yönelik makul ve meşru gerekçesi ortaya konulamayan her farklı durumun bu temel insan hakkının ihlaline yol açacağını ortaya koyduğuna işaret etti.

Söz konusu olayda, Müslüman başörtülü kadınlara yönelik uygulamanın haklı bir gerekçesinin ortaya konulamayacağını vurgulayan Kılıç, bu noktada, hizmetin gereklerine yönelik haklı ve meşru bir gerekçenin tartışılmasının dahi kabul edilemeyeceğini ifade etti.

"Stereotipleşme" ve ön yargılardan kaynaklanan bu durumun, son dönemlerde Avrupa'da yükselişe geçen yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı dışında bir gerekçe ile açıklanamayacağını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Farklı din veya inançtan olanlara yönelik bu haksız muamelelerin Avrupa Birliği'nin kuruluş düşüncesinin temel gereklilikleriyle birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesinde güvence altına alınan 'Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü' ile 14'üncü maddesinde yer alan 'Ayrımcılık Yasağı'nı açıkça ihlal ettiği tartışma götürmez bir gerçektir. Tüm bu nedenlerle, hak ve özgürlük düşüncesinin temel değerlerini yadsıyan mezkur kararın Avrupa değerleriyle de bağdaşmadığını beyan ediyor, bu kaygı verici durumu dikkatle izliyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title