Haberler

Son Dakika | Marmaris'te yangının seyri jandarmanın Mobil Harekat Merkezi'nden anlık takip edildi

Güncelleme:

Son dakika haberine göre Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahale eden ekiplere, Jandarma Genel Komutanlığı'nın Mobil Harekat Merkezi (JHHM) teknik imkan ve olanaklarıyla yardımcı oldu.

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahale eden ekiplere, Jandarma Genel Komutanlığı'nın Mobil Harekat Merkezi (JHHM) teknik imkan ve olanaklarıyla yardımcı oldu.

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde 21 Haziran Salı günü akşam saatlerinde çıkan, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınan Marmaris yangınında jandarma teşkilatı hem karada hem de havada görev aldı.

Hisarönü Mahallesi Değirmenyanı Yangın Koordinasyon Merkezi'nde konuşlanan jandarmanın Mobil Harekat Merkezi, yangının kontrol altına alınmasında etkin rol üstlendi.

Kara ve hava ekiplerinin koordine edildiği merkez, 63,75 metrekareden oluşuyor. Komuta Merkezi olarak da kullanılan mobil araçta, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve drone görüntü izleme sistemi, video konferans sistemi, jandarma asayiş bilgi sistemi, coğrafi analiz sistemi, afet yönetim destek sistemi, Orman Genel Müdürlüğü kamera izleme programı ve meteorolojik değişken grafik sistemi bulunuyor.

Merkezde görev yapan ekipler, bölgeden İHA'lar aracılığıyla gelen görüntüleri söndürme çalışmalarına katılan personele aktardı. Coğrafi analiz sistemi ile de yanan alanları ve muhtemel riskleri değerlendiren ekipler, teknoloji ve teknik imkanları kullanarak doğru hamlelerin yapılmasını sağladı. Böylece bölgede tam bir hakimiyet kuruldu.

Yangın bölgesinin değerlendirmelerini ve merkeze ulaşan görüntüleri anında canlı yayınlarla söndürme çalışmasına katılan ilgililere aktaran merkezin çalışmalarını, Anadolu Ajansı (AA) ekibi görüntüledi.

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Jandarma Yarbay Talip Kurt, AA muhabirine, Mobil Harekat Merkezinin doğal afetlerde, toplumsal olaylarda ve terör olaylarında kullanıldığını, kriz ortamının sevk ve idaresinin sağlanmasında büyük önem arz ettiğini söyledi.

Aracın afetlerde sahip olduğu uydu internet ve ağ bağlantısı sayesinde herhangi bir harici enerji ve kablolu iletişim ağına ihtiyaç duyulmadan haberleşme imkanı sağladığını belirten Kurt, aracın teknik imkanlarını şöyle anlattı:

"İnsansız hava aracı (İHA) görüntülerinin izlenmesi ve yönlendirme olay bölgesinde mini İHA/dronlar yardımıyla canlı görüntüleme, coğrafi analiz sistemi ile olay bölgesinin değerlendirilmesi, afet yönetim destek sistemi vasıtasıyla, doğal afetlerin anlık takibi yapıyor. Orman Genel Müdürlüğü yangın takip ve meteorolojik veri sistemleri aktif olarak takip edilerek kullanabilmektedir."

Kurt, Mobil Komuta Merkezi Aracı'nın Kastamonu ve Sinop'taki sel felaketlerinde, arama kurtarma sosyal destek faaliyetlerinde önemli rol aldığını vatandaşın huzur ve güvenliği için her türlü göreve hazır olduğunu kaydetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Marmaris'teki yangın sürecini Mobil Komuta Merkezi Aracı'ndan takip etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler Son Dakika

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title