Haberler

Sırbistan Başbakanı Vucic'ten "Kosova" Açıklaması

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Kosova'nın bağımsızlığını tanımalarının mümkün olmadığını söyledi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Kosova'nın bağımsızlığını tanımalarının mümkün olmadığını söyledi.

Sırbistan'ın kuzeyindeki İndjija şehrini ziyaret eden Vucic, burada yaptığı açıklamada, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına AB'nin arabuluculuğunda devam eden diyalog sürecini değerlendirdi.

Kosova tarafının diyalog sürecinin devam etmesini istemediğini savunan Sırp başbakan, bu akşam Brüksel'de yapılacak toplantıda Kosova'nın bağımsızlığının Sırbistan tarafından tanınmasının görüşülmeyeceğini vurguladı.

Aleksandar Vucic, daha önce Kosovalı liderler tarafından dile getirilen eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) mensuplarına yönelik Sırbistan'ın çıkardığı uluslararası yakalama kararlarının geri çekilmesinin de söz konusu olmayacağını ifade etti.

Diyalog süreci kapsamında bu akşam Brüksel'de yapılacak toplantıya değinen Vucic, "Biz oraya açık bir şekilde konuşmaya gidiyoruz. Kosova'nın bağımsızlığının tanınması ya da savaş suçlarına izin verilmesi mümkün değil. Bu konuda konuşmayacağız." ifadelerini kullandı.

Priştine yönetiminin bu konuda ısrar etmesi durumunda ne yapacağı da sorulan Sırbistan Başbakanı Vucic, "Bir kahve daha içip başlarından aşağıya su dökerek geri gelmelerini söylerim." şeklinde yanıt verdi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, daha önce yaptığı açıklamada, Sırbistan'dan Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımasını ve eski UÇK mensupları için çıkardığı yakalama kararlarını geri çekmesini talep edeceklerini kaydetmişti.

İlişkilerin normalleştirilmesi adına devam eden diyalog süreci kapsamında, Sırbistan ve Kosovalı liderler AB'nin arabuluculuğunda bu akşam Brüksel'de bir araya gelecek.

İki ülke arasındaki "tren" krizinden sonra ilk kez gerçekleşecek toplantıya, Sırbistan adına Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve Başbakan Vucic, Kosova adına ise Cumhurbaşkanı Thaçi ve Başbakan İsa Mustafa katılacak.

Toplantının ilk bölümüne tarafların AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesi planlanıyor.

Bu arada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic, 2013 yılından sonra ilk kez diyalog süreci kapsamında yapılan toplantılara katılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Brüksel Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title