Haberler

ŞANLIURFA - Üretilen 17 milyon yavru balık, 16 kentteki su kaynaklarına bırakılacak

Güncelleme:

Şanlıurfa'da üretilen 17 milyon yavru balık, su kaynaklarına bırakılmaları için 16 kente gönderildi.

Şanlıurfa'da üretilen 17 milyon yavru balık, su kaynaklarına bırakılmaları için 16 kente gönderildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Bozova ilçesindeki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, dünyada yaklaşık 190 milyon ton balık üretiminin gerçekleştiğini, bunun yüzde 42'sinin yetiştiricilikten geri kalanının da avcılıktan sağlandığını belirtti. Türkiye'de üretilen balıkların yarısının yetiştiricilikten elde edildiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"2020 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 830 bin ton balık üretimiyle bir rekora koştuk. Türkiye'de göl, gölet, baraj ve denizlerde bu sene 420 bin ton üretim gerçekleştirdik. Bu üretimin büyük bir kısmını ülke içerisinde tüketirken önemli bir kısmını da Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Geçen yıl 210 bin ton ihracat gerçekleştirilerek ülke ekonomisine katkı sağladık. 2020 itibarıyla 73 ilimizde 900 su kaynağında balıklandırma hedefledik. Bunun önemli bir kısmına başladık ve bir kısmına ise bugün Şanlıurfa'da başladık. Su kaynakları sonsuz kaynaklar olmadıkları için buraların korunması, bizim için önem arz ediyor. Buralara bıraktığımız balık yavruları, 7-8 ay, 1 yıl sonra sofralarımıza ürün olarak dönecektir. Bu nedenle bu alanlarda avcılık yapacakların yer, zaman ve boy ölçülerine dikkat etmelerini istiyoruz."

Vali Yardımcısı Metin Esen ise Şanlıurfa'nın tarım ürünlerinin yanında artık su ürünleriyle de adından söz ettireceğini söyledi. Törenin düzenlendiği tesisin Türkiye'nin en büyük yavru balık üretim tesisi olduğunu belirten Esen, "Su ürünleri alanında da ülkemiz için önemli bir tesisle ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz. 16 ilin su kaynaklarına balık üreterek göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı da göl ve göletlerin balıklandırılmasının yöre halkı için önemli olduğunu ifade etti. Yöre halkının bu balıkları avlayarak geçim kaynağına dönüştürdüğünü anlatan Çakmaklı, "Yeni devraldığımız tesiste yüzde 70'in üzerinde yavru sazan balığı üretimi gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki sezonlarda üretim kapasitemizi daha yukarılara taşıyarak, daha fazla üretim sağlayarak bugün balıkların ulaştırılacağı 16 il sayısını daha fazla ile çıkarmak istiyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından tesislerdeki havuzlarda bulunan sazan çeşidi yavru balıklar, araçlardaki depolara konularak, Şanlıurfa, Kayseri, Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Batman, Sivas, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Yozgat ve Kahramanmaraş'taki su kaynaklarına bırakılmaları için gönderildi.

Şanlıurfa'daki su kaynaklarına gönderilen yavru balıklarının bir kısmı, protokol üyelerinin katılımıyla Atatürk Barajı Gölü'ne bırakıldı. Bir süre kıyıda yüzen yavru balıklar, daha sonra gözden kayboldu.

Kaynak: AA / Güncel

Balıkçılık Şanlıurfa Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title