Haberler

Rükn-ü Yemani taşını görmek isteyenler soluğu Eski Cami'de alıyor

Güncelleme:

Kabe'de yer alan 'Rükn-ü Yemani' taşının Türkiye'de bulunan 6 parçasından 1'i Edirne'deki Eski Cami'de yer alıyor.

Kabe'de yer alan 'Rükn-ü Yemani' taşının Türkiye'de bulunan 6 parçasından 1'i Edirne'deki Eski Cami'de yer alıyor. Özellikle Ramazan ayında yoğun ilgi gören Eski Cami'ye ilk kez gelenler 'Rükn-ü Yemani'yi soruyor.

Edirne'de Eski Cami'nin mihrap duvarında yer alan Kabe taşı, inanç turizmi çerçevesinde Ramazan ayında kente gelen vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor. Günümüzde de bu taşı ziyaret eden vatandaşlar, Kabe'den bir izi görerek Kabe'ye olan sevgisini canlı tutabiliyor.

Ramazan ayında Edirne'deki Osmanlı mirası camiler çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski Cami özellikle Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor.

Kabe'den getirilen Rükn-ü Yemani taşını görmek isteyen yerli yabancı turistler, soluğu Eski Cami'de alıyor. Ayrıca bu camide geçmişten günümüze süregelen kılıçla hutbe geleneği de yaşatılıyor.

9 kubbesiyle Edirne'deki ilk Ulu Cami olan Eski Cami, Ramazan süresinde ziyaretçi akınına uğrayan noktaların başında geliyor. Camiyi ilgi odağı yapan en önemli husus ise Rükn-ü Yemani taşı oluyor.

Altın çerçeve ile kaplı parçalar, caminin giriş kapısı üzerindeki mermer taşların ortasında, mihrabın üst kısmında, minbere giriş kapısının üzerinde ve minber kubbesinin altında yer alıyor.

Eski Cami'de yer alan parça, mihrabın sağ tarafında, mihrap ile minber arasında kalan kısımda bulunuyor.

Kabe'deki Rükn-ü Yemani taşından bir parça da Eski Cami'de yer alıyor. Caminin mihrabının hemen yanında olan bu taş özellikle Ramazan ayında kentteki camileri ziyarete gelen turistlerin ilgisini çekiyor.

"KABE'DEN KOPAN O TAŞ PARÇASI GETİRİLİP BU ŞEKİLDE SERGİLENİYOR"

Selimiye'den sonra en güzel caminin Eski Cami olduğunu belirten Müezzin Hasan Cerrah, Fetret döneminde Süleyman Çelebi tarafından temeli atılan bu camide o dönem hac ya da umre ibadetini yaparken Kabe'den kopan o taş parçasının getirilip bu şekilde sergilendiğini söyledi.

Bu taşın Kabe'yi anımsattığını aktaran Cerrah, "Buraya gelen ziyaretçilerimize en çok tavsiye ettiğimiz dua, 'Ya Rabbim bu Kabe'nin taşını bize gösterdiğin gibi kaynağında da kendisini görmeyi bizlere nasip eyle' oluyor. Kabe ile bağlantımızı sıcak tutma açısından bu taş bize bir kaynak göstermektedir" dedi.

Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde ziyaretçi sayısının azaldığını hatırlatan Cerrah, yavaş yavaş hareketliliğin başladığını ve özellikle hafta sonları yoğunluk yaşanmaya başladığını belirtti.

Vatandaşlardan İsmail Çam, "Kabe taşını ziyaret ettim. Camileri gezmeye devam edeceğim. Pandemi dolayısıyla camilere pek gelemedik. Şimdi Ramazan ayı ile birlikte camileri gelip ziyaret etmek güzel oluyor" diye konuştu.

"RÜKN-Ü YEMANİ TAŞINI GÖRMEK DE AYRI BİR HAVA KATIYOR"

İstanbul'dan Edirne'ye her geldiğinde Eski Cami'yi ziyaret ettiğini söyleyen Günar Hasan, 'Rükn-ü Yemani' taşını görmek de ayrı bir hava katıyor. Caminin üst kısımlarına baktığım zaman her bir tasarımı ilahi bir hava katıyor. Tarihimizden izlerle dolu bu cami manevi açıdan da insanı çok tatmin ediyor. Mutlaka görülmesi gereken bir cami olduğunu düşünüyorum" dedi.

Edirne'deki camileri gezmeye geldiğini söyleyen Ömer İnan, Eski Cami'yi de çok beğendiğini aktardı.

Geçtiğimiz yıl Kovid-19 salgını dolayısıyla yaşadıkları şehirden dışarıya çıkamayan yerli ve yabancı turistler, bu yıl tedbirlerin gevşetilmesiyle Edirne'deki tarihi camileri yeniden ziyaret etmenin mutluluğunu yaşıyor.

(Özlem Ceylan /İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Edirne Cami Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title