Haberler

Pekin'in Uygur Türklerine yönelik politikası Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto edildi

Güncelleme:

Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikasını protesto etmek için bu ülkenin Ankara Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi.

Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikasını protesto etmek için bu ülkenin Ankara Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi.

Gösteriye Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman iştirak etti. "Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı" Seyit Tümtürk ise gösteriye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) temaslısı olduğu için telefonla katıldı.

Uygur Türklerinin başka ülkelerden ve milletlerden değil Türkiye'den ve Türk milletinden destek beklediğini kaydeden Uysal, "Ziyareti dolayısıyla Türkiye'de bulunan Çin Dışişleri Bakanı ve Çin devleti temsilcilerine haykırmalıyız. Kıbrıs davası gibi, Azerbaycan davası gibi bir Doğu Türkistan davası var." dedi.

Çin'in, Uygur Türkleri konusunda samimiyse bölgede yaşayan halk ve insan hakları ihlalleri iddiaları konusundaki taleplere yanıt vermesi gerektiğinin altını çizen Uysal, "Buradaki varlıklarıyla tüm siyasi partiler, Anadolu'nun, Trakya'nın sesi olarak bu zulme sessiz kalmayacağımızı ifade diyoruz." diye konuştu.

Özdağ da konuşmasında, Çin'de yaşayan Uygur Türklerinin baskı altında olduğuna işaret ederek "Bir Çinli nasıl yaşıyorsa, ne haklara sahipse orada yaşayan Doğu Türkistanlılar, Kırgız Türkleri, Kazak Türkleri ve diğerleri de aynı haklara sahip olmalıdırlar. Dillerinde, dinlerinde, kültürlerinde serbestçe hayatlarını sürdürmelidirler. Gördüğümüz kadarıyla Çin, asimilasyon, işkence iddialarına hiç kapılarını açmıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'ye seslenen Özdağ, "Çin'in kapılarını açın, Doğu Türkistan'ın kapılarını açın. Dünyada bu konuya hassasiyet gösteren bütün partiler bu iddiaları, isnatları, sözleri incelesin. Aktivistler ve gazeteciler gitsin. Eğer bu iddialar doğru değilse, Doğu Türkistanlıları, Uygur, Kırgız ve Kazak Türklerinin Avrupa'da, Amerika'da, Türkiye'deki iddialarını çürütün. Biz de sizden özür dileyelim." diye konuştu.

Özdağ, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Uygur Türklerinin Çin'deki akrabalarıyla yıllardır iletişim kuramadığını belirterek "Çünkü siz samimi değilsiniz, samimi olmadığınız gibi şeffaf bir şekilde dünyaya olanları açıklamıyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM'deki Çin ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına değinen Özdağ, Çin tarafından Uygurlara yönelik asimilasyon ve baskı iddialarının olmadığı ispat edilene kadar bu anlaşmanın TBMM Genel Kurulunda görüşülmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Uygur Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title