Haberler

Pakistan'dan Hindistan Başbakanı Modi'nin Cammu Keşmir ziyaretine tepki

Güncelleme:

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Cammu Keşmir ziyaretini "bölgede sahte normalliğin tasarlanmasına yönelik bir hile" olarak nitelendirerek, bunun reddedildiğini bildirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Cammu Keşmir ziyaretini "bölgede sahte normalliğin tasarlanmasına yönelik bir hile" olarak nitelendirerek, bunun reddedildiğini bildirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hindistan'ın 5 Ağustos 2019'dan bu yana bölgede "devlet destekli terör ve geniş çaplı insan hakları ihlalleri" yaptığına işaret edildi.

Açıklamada, Yeni Delhi'nin bölgedeki gerçeklerden dikkatleri dağıtmak için umutsuzca girişimlerde bulunduğu ve uluslararası toplumun buna şahit olduğu vurgulandı.

Hindistan Başbakanı Modi'nin yoğun güvenlik altında Cammu Keşmir'i ziyaret ettiği ve bölge halkının ise bunu "kara gün" olarak nitelendirdiğine dikkat çekilen açıklamada, Cammu Keşmirlilerin Yeni Delhi'nin yasa dışı politikalarını reddettiğini vurguladığı belirtildi.

Açıklamada, Modi'nin Cammu Keşmir ziyareti, "bölgede sahte normalliğin tasarlanmasına yönelik bir hile" olarak nitelendirilerek reddedildi.

Hidroelektrik santrali inşası kınandı

Öte yandan açıklamada, Chenab akarsuyu üzerinde inşa edilecek hidroelektrik santrallerinin temel taşlarının atılması kınandı.

Açıklamada, bu durum 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'na aykırı olarak nitelendirildi ve Yeni Delhi'ye bu kapsamdaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

Hindistan Başbakanı Modi, yaklaşık üç yıldır güvenlik kısıtlamasının uygulandığı Cammu Keşmir'i dün ziyaret ederek, bölge için barış ve kalkınma sözü vermişti. Modi, en son 3 yıl önce ziyaret ettiği Cammu Keşmir'de Chenab akarsuyunda inşa edilecek Rattle ve Kwar hidroelektrik santrallerinin temel atma törenini gerçekleştirmişti.

İndus Suları Anlaşması

Dünya Bankası garantörlüğünde iki ülke arasında 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'na göre, İndus Nehri'ni besleyen kollardan Beas, Ravi ve Sutlej akarsularının kontrolü Hindistan'a verildi.

Indus, Chenab ve Jhelum akarsuları, Pakistan'a tahsis edilse de Hindistan'ın bu sular üzerinde enerji projeleri çalışmaları, İslamabad ile Yeni Delhi arasında zaman zaman gerilimlere yol açıyor.

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nden doğan İndus Nehri, kuzeybatı istikametinde Hindistan'ın Ladakh ve Cammu Keşmir bölgelerini aşıp Pakistan'ın Azad Cammu Keşmir, Gilgit Baltistan, Pencap ve Sindh eyaletlerini geçerek Karaçi yakınlarından Arap Denizi'ne dökülüyor.

Nehir sisteminin yüzde 47'si Pakistan, yüzde 37'si Hindistan ile bölünürken, geriye kalan küçük kısımlar, Afganistan'ın doğusu ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde yer alıyor.

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve eyaleti ikiye bölmüştü.

Eyalet, 31 Ekim 2019'da resmi olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrılmıştı.

Kararın ardından Hint güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, sokağa çıkma yasağının yanı sıra internet, telefon ve ulaşım kısıtlamaları getirilmiş, bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Narendra Modi Yeni Delhi Pakistan India Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title