Haberler

Padişah miğferleri sanat atölyelerine ilham kaynağı oldu

Güncelleme:

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünce başlatılan çalışma ile padişahların taktığı "ihtişamın ve gücün" temsili olan miğferler sanat eserlerine dönüştürülüyor.

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünce başlatılan çalışma ile padişahların taktığı "ihtişamın ve gücün" temsili olan miğferler sanat eserlerine dönüştürülüyor.

Enstitü bünyesinde faaliyet sürdüren "seramik", "kuyumculuk" ve "sanat tasarım" gibi 10 farklı atölyede çalışan usta ellere, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet gibi yükseliş dönemi padişahlarının kullandığı miğferler ilham kaynağı oldu.

"Miğfer" temasından esinlenen ustalar, her bir atölyede seramik, yarı değerli taşlar, deri ve metal ürünlerle tablolar ve sanatsal objeler hazırlıyor.

Zaman zaman atık malzemeleri de değerlendiren ustalar, hazırladıkları 100 eseri düzenlenen sergide beğeniye sunmayı planlıyor.

"Tüm hızıyla bütün atölyelerde çalışmalar devam ediyor"

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşe Adıgüzel, AA muhabirine, 6 aydır 10 farklı atölyede 10 usta öğretici tarafından çalışma yapıldığını ifade ederek, Osmanlı miğferlerinden alınan ilhamın tablolara, aksesuarlara ve farklı objelere dönüştürüldüğünü belirtti.

Adıgüzel, "Padişahlar zaferlerden sonra taktıkları miğferlerle ihtişamı sergilemişlerdir. Tüm hızıyla bütün atölyelerde çalışmalar devam ediyor. Mayıs ayından sonra şartlar elverdiğinde bunu halkımızın beğenisine sunmak istiyoruz." dedi.

Tarihi dizilerin son zamanlarda yoğun talep gördüğüne işaret eden Adıgüzel, talep gelmesi durumunda bu diziler için özel miğfer tasarımları da çalışabileceklerini kaydetti.

"Miğferleri sanatsal boyutta ele alıyoruz"

Seramik atölyesinde usta öğretici Zeynep Kızıl da bu yıl belirlenen temanın zor bir çalışma olduğunu söyledi.

Çalışma yürütürken kendisini o dönemde gibi hissettiğini aktaran Kızıl, "Bu miğferleri sanatsal boyutta ele alıyoruz. Bununla ilgili araştırmalar yapıyoruz. Çalışmak daha zor ancak işlemeleri daha yoğun olduğu için keyif veriyor." diye konuştu.

"Atık malzemelerle de sanatsal objeler planladık"

Sanat ve tasarım atölyesinde usta öğretici Süleyman Aziz ise ilk aşamada yapacakları ürünü planladıklarını, atölyelerinde miğferleri tuval üzerine üç boyutlu yansıttıklarını aktardı.

Tel, deri ve kumaş kullanarak, biblolar, magnetler, panolar yaptıklarını anlatan Aziz, toplamda 100 eser hazırlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Aziz, Sıfır Atık Projesi'ni de önemsediklerine dikkati çekerek, "Bu kapsamda atık malzemelerle de sanatsal objeler ortaya koymayı planladık. Örneğin artık kumaşlardan pano oluşturduk. Deri atölyesinde arta kalan deri parçalarıyla çalışmalarımızı yaptık. Atık telleri ve deri parçalarını bir araya getirip biblolar oluşturduk." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Diyarbakır Aziz Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title