Haberler

Orhan Pamuk Türkiye Mülteci Sorununda Haklıdır. Aylan?ın Fotoğrafının Yayımlanması Doğruydu

Dha DIŞ HABER - (Özel Haber ) (Ek bilgi ve görüntülerle) Orhan Pamuk Türkiye mülteci sorununda haklıdır. Aylan'ın fotoğrafının yayımlanması doğruydu (2)

'Aylan'ın fotoğrafı entelektüellerin vereceği tepkiden daha büyük bir etki yarattı'

NOBEL ödüllü Yazar Orhan Pamuk, 3 yaşındaki mülteci Aylan Kurdi'nin cansız bedenine ilişkin fotoğrafın yayımlanmasını doğru bulduğunu söyleyerek, 'O fotoğraf neredeyse toplumsal bir dönüşüme yol açtı' ifadelerini kullandı. Pamuk, mülteci sorunundaki tutumunu doğru bulduğu Türkiye 2 milyon mülteciyi ağırlarken kimsenin dönüp bakmadığı eleştirisini de getirdi.

Orhan Pamuk, İngiliz Yönetmen Grant Gee'nin, aynı adlı kitabının ardından 2012'de açtığı Masumiyet Müzesi'nden yola çıkarak çektiği 'Hatıraların Masumiyeti ' The Innocence of Memories? filminin dünya prömiyeri için Venedik'e geldi.

Burada Doğan Haber Ajansı'na özel röportaj veren Pamuk, yayımlanıp yayımlanmaması konusunda tartışmaların yaşandığı, Nilüfer Demir tarafından çekilen Suriyeli Aylan'ın fotoğrafları hakkında konuştu.

Mülteci sorununun küresel bir insani krize dönüşmesini değerlendiren Pamuk, 'Özellikle cinsel cinayetlerde, ırza geçmelerde fotoğraf yayımlanmasının her zaman ikinci bir anlamı oluyor, ama Aylan çocukta olan bence o fotoğrafın yayımlanması iyi oldu. Bütün dünya gözlerini açtı ve bir fotoğrafın yayımlanması neredeyse toplumsal bir dönüşüme, siyasi önemli bir karara yol açtı. Yalnızca bu fotoğraf yüzünden oldu demiyorum, ama biraz insanlığın kendine gelmesi, bilgilenmesi de lazım. Eğer çekilen acılar sergilenmezse o acıları düzeltecek şeyler de

yapılmıyor ne yazık ki? ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE MÜLTECİLERE KÖTÜ DAVRANDIĞIMIZ İÇİN AVRUPA'YA GİDİYORLAR'

'Mülteci sorununda Türkiye çok haklıdır' diye sözlerini sürdüren Pamuk, '2 milyon insan bizdeydi ve dönüp de bakmıyorlardı. Biz de onlara çok iyi davranamıyorduk. Nitekim biz de onlara iyi davranmadığımız için, çalıştırıp parasını vermediğimiz için, kötü davrandığımız için, vatandaşlık vermediğimiz için, herhangi bir kağıt vermediğimiz için, Türkiye'de okuluna gidemediği için haklı olarak Avrupa'ya gitmek istiyorlar. Onlar daha iyi davranıyorlar ve gidiyorlar' şeklinde sözlerini sürdürdü.

'UMARIM ALMANYA, TÜRKLERE DAVRANDIĞI GİBİ DAVRANMAZ'

Burada korkunç olanın Avrupalıların ilk başta bu soruna 'değmeyelim' demesi olduğunu kaydeden ünlü Yazar, şöyle konuştu

'Korkunç olan Almanya ve başka ülkelerin ilk başta karar verememeleri. En son ağır insanlık trajedileri, gazetelerde yayımlanan resimler, insanların çektiği çile' Birden bire insanların kardeşliği hatırlandı. Almanya'nın aldığı kararı sevinçle karşılıyorum. Aldıkları göçmenlere, umarım 30-40 yıl evvel Türklere davrandıkları gibi davranmazlar. Onlara 'siz misafirsiniz, geri döneceksiniz, hadi bakalım şimdilik gelin' demezler. Umarım onları vatandaş yaparlar ve onlar da o ülkeyi benimseyerek, mutlu yaşarlar.?

'Türkiye 2 milyon insan alırken ve kimse ilgilenmezken haklıydı' diyen Pamuk, 'Ama şimdi Türkiye'nin üzerindeki yükü de alacağını zannediyorum' dedi.

BU SORUNU ENTELEKTÜELLER DEĞİL, SİYASİLER ÇÖZMELİ

Söz konusu insani krizin çözümüne ilişkin bir entelektüel olarak görüşleri sorulan Pamuk, şunları söyledi

'Tabii ki ihtiyacımız olan şey, saydamlık, açıklık, insanlar arasındaki kardeşliği romantik sözlerle ortaya çıkarmak. Bunlar romantik sözler olarak algılanabilir, ama ben de romantik sözler söylemek istemiyorsam, ben bir romancıyım, insanların çektiği acıları anlatırım. Bunlar nasıl çözülür, kitabımın içinde varsa olur. Genel olarak iyi niyet olsun, herkes birbirine yardım etsin demek kolay. Bunlar dinlerin de bütün insanlığın felsefelerinde söylediği şeyler, ama bunları uygulamak siyasetçilerin işi. Ben orada bunların uygulamasında değilim, ben bunların insan kalbini etkileyecek şekilde anlatılmasıyla, bunların hayatımızın bir parçası olmasıyla"

Pamuk, 'Niye insanlar Türkiye'de durmuyor da, boğulmayı da göze alarak Avrupa'ya kaçıyorlar. Benim işim bunları düşündürtmek, 'şu olacak, bu olacak' diye söylemek değil? diye ekledi.

İtalyan basınına da konuşan Pamuk, 'Aylan'ın fotoğrafı entelektüellerin vereceği tepkiden daha büyük bir etki yarattı' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Pamuk Türkiye Dha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title