Haberler

KASTAMONU - Kanser taraması yaptıran kadınlar teşvik olarak geziye götürülüyor

Güncelleme:

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, ilçeler ve köylerde yaşayan kadınları kanser taramasına özendirmek amacıyla il merkezine gezi programı düzenliyor.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, ilçeler ve köylerde yaşayan kadınları kanser taramasına özendirmek amacıyla il merkezine gezi programı düzenliyor.

Kanserle mücadelede ulaştıkları kadın sayısını artırmayı hedefleyen İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca, ilçeler ve köylerde yaşayan kadınların kanser taramalarına daha fazla katılmaları için yaklaşık 3 ay önce çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda köy ve ilçelerde yaşayan kadınlara belediye, muhtarlıklar ve aile sağlığı merkezi görevlileri aracılığıyla, il merkezinde kanser taraması yaptıranların daha sonra kentin tarihi ve turistik yerlerinin gezdirileceği bilgisi duyuruldu.

Belediye, özel idare, müftülük ve kaymakamlıkların desteğiyle il merkezine getirilip İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramasından geçirilen kadınlar, daha sonra gezi programına katılıyor.

Gezi, kadınların, kentin sembol yerlerinden Nasrullah Meydanı'nda güvercinleri beslemesiyle sona eriyor.

"Tarama sayıları oldukça yükseldi"

İl Sağlık Müdürü Yüksel Kutlu, AA muhabirine, dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri sıralamasında kanserin ikinci sırada bulunduğunu söyledi.

Her 10 kişiden ikisinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Kutlu, "Sayın Valimizin himayelerinde kanser taramalarını artırmak amacıyla bir proje başlattık. İlimizde yaşlı nüfusun fazla olmasına bağlı olarak kanser sayılarında da fazlalık gözükmekte. Bu kapsamda annelerimizi, ablalarımızı, teyzelerimizi ilçelerden getiriyoruz. Hem kültürel ziyaretler yapmalarını sağlıyoruz hem de kanser taraması yapıyoruz." dedi.

Projeye ilginin oldukça yoğun olduğunu dile getiren Kutlu, şöyle devam etti:

"Tarama sayıları oldukça yükseldi. Proje kapsamında bugüne kadar 1786 kadına meme kanseri taraması yaptık. Bunların 123'ünü şüpheli gördük ve üst merkeze sevk ettik. 1546 kadına da rahim ağzı kanseri taraması yaptık. Şüpheli bulduğumuz 58'ini bir üst merkeze sevk ettik. 1592 kişiye bağırsak kanseri taraması yapıldı, 89'u pozitif veya şüpheli bulundu. Test yapılan kadınların hiçbirinde herhangi bir belirti veya rahatsızlık yoktu. Bu sayede erken tanı ve erken tedavi imkanı kazanılmış olacak. Taramaları bu sayede daha da artırmayı hedefliyoruz."

Kutlu, Kovid-19 salgını sürecinde insanların sosyal etkinliklerden mahrum kaldığını hatırlatarak, "Amacımız kadınlara yönelik hem kültürel bir faaliyet olsun hem de taramaları yapılsın. Sabahleyin KETEM'de taramaları yapılıyor, öğlen Özel İdaremizde yemek ikram ediyoruz, öğleden sonra da kentin turistik ve kültürel yerlerini görme fırsatı buluyorlar. Kadınlarımızın birçoğu daha önce görmediği yerleri gezme fırsatı buluyor." diye konuştu.

Projeye katılan Elif Gül ise Araç ilçesi Bektüre köyünden geldiğini belirterek, "Allah devletimizden milletimizden, doktorlarımızdan razı olsun. Kanser taramamızı yaptılar, her yeri gezdirdiler. Daha önce kanser taramasını bilmiyorduk, bugün öğrendik. Herkese tavsiye ediyorum. Ben Kastamonu'ya çok gelip gidiyordum ama gezme fırsatı bulmamıştım. Proje sayesinde tanıdım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title