Haberler

Öğrenim gördükleri ilçede ipek böcekçiliğinin de gelir kapısı olmasını hedefliyorlar

Güncelleme:

Düzce'de üniversite öğrencileri, okul içerisinde oluşturulan alanda ipek böceği yetiştirerek derste öğrendiklerini pratiğe dönüştürüyor.

Yığılca ilçesinde bulunan Düzce Üniversitesi (DÜ) Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı öğrencileri, ipek böceği yetiştiriciliği için okulda uygun alan belirledi.

Öğretim görevlileriyle alanı oluşturan 13 öğrenci, teorik bilgileri doğrultusunda 40 gün uğraş vererek ipek böceği üretimi gerçekleştirdi. Öğrenciler, daha sonra koza hasadı yaptı.

Bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler, büyük bölümü arıcılık ve fındıkçılıkla geçimini sağlayan yaklaşık 15 bin nüfuslu ilçe için alternatif bir gelir kaynağı oluşturmayı hedefliyor.

Üniversite tarafından alım garantisiyle üretim yapan öğrenciler, ipek böceği üretimiyle ilgili öğrendiklerini vatandaşlara da aktarıyor.

"Öğrencilerin isteği üzerine uygulamalı ders yaptık"

Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Tuğçe Çaprazlı, AA muhabirine, müfredatta yer alan ipek böceği üretimi dersinin, öğrencilerin isteği üzerine uygulamalı yapıldığını söyledi.

Çaprazlı, 40 günlük üretim sürecinin sonunda koza hasadı yaptıklarını dile getirerek, "Arıcılık bölümü öğrencilerimiz can başla çalışarak tahminimizden fazla gelen larvaları çok güzel beslediler. Bunun için Yığılca halkına da teşekkür ediyoruz. Bizlerden desteklerini esirgemediler." dedi.

Öğrenci Esad Balcı da derste işledikleri ipek böceği yetiştiriciliğinin ilçede yapılmasına katkıda bulunabilecekleri düşüncesiyle harekete geçtiklerini kaydetti.

Olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Balcı, "Arıcılarımıza alternatif bir iş olarak görüyoruz. Arıcılarımıza örnek göstermeyi hedefliyoruz. İlçe halkımıza da bir ümit oldu." ifadelerini kullandı.

"İpek böceği üretimi konusunda öğrendiğim bilgiler çok değerli"

Öğrenci Ali İlhan, devlet destekleriyle ipek böceği yetiştiriciliğinin birçok bölgede aktif hale geldiğini aktararak, "Önümüzdeki süreçte daha da kazançlı, değerli bir ürün haline gelecek. Devletimizin bu konuda ciddi destekleri var. Yığılca bölgemizde geçmiş dönemlerde yaygın olarak tavukçuluk yapılmaktaydı. Şu an atıl durumda olan tavuk çiftlikleri bu iş için kullanılabilir. Alternatif iş kapısı olarak değerlendirilebilir." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Zehra Köymen de kaliteli bir eğitim aldıklarını, ipek böceği üretimini uygulamalı olarak öğrendiklerini belirterek, "Arının yanında bu işi yapmak bizlere daha çok getiri sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Hisarcık Yığılca Düzce Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title