Haberler

Öğrenim gördükleri ilçede ipek böcekçiliğinin de gelir kapısı olmasını hedefliyorlar

Güncelleme:

Düzce'de üniversite öğrencileri, okul içerisinde oluşturulan alanda ipek böceği yetiştirerek derste öğrendiklerini pratiğe dönüştürüyor.

Düzce'de üniversite öğrencileri, okul içerisinde oluşturulan alanda ipek böceği yetiştirerek derste öğrendiklerini pratiğe dönüştürüyor.

Yığılca ilçesinde bulunan Düzce Üniversitesi (DÜ) Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı öğrencileri, ipek böceği yetiştiriciliği için okulda uygun alan belirledi.

Öğretim görevlileriyle alanı oluşturan 13 öğrenci, teorik bilgileri doğrultusunda 40 gün uğraş vererek ipek böceği üretimi gerçekleştirdi. Öğrenciler, daha sonra koza hasadı yaptı.

Bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler, büyük bölümü arıcılık ve fındıkçılıkla geçimini sağlayan yaklaşık 15 bin nüfuslu ilçe için alternatif bir gelir kaynağı oluşturmayı hedefliyor.

Üniversite tarafından alım garantisiyle üretim yapan öğrenciler, ipek böceği üretimiyle ilgili öğrendiklerini vatandaşlara da aktarıyor.

"Öğrencilerin isteği üzerine uygulamalı ders yaptık"

Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Tuğçe Çaprazlı, AA muhabirine, müfredatta yer alan ipek böceği üretimi dersinin, öğrencilerin isteği üzerine uygulamalı yapıldığını söyledi.

Çaprazlı, 40 günlük üretim sürecinin sonunda koza hasadı yaptıklarını dile getirerek, "Arıcılık bölümü öğrencilerimiz can başla çalışarak tahminimizden fazla gelen larvaları çok güzel beslediler. Bunun için Yığılca halkına da teşekkür ediyoruz. Bizlerden desteklerini esirgemediler." dedi.

Öğrenci Esad Balcı da derste işledikleri ipek böceği yetiştiriciliğinin ilçede yapılmasına katkıda bulunabilecekleri düşüncesiyle harekete geçtiklerini kaydetti.

Olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Balcı, "Arıcılarımıza alternatif bir iş olarak görüyoruz. Arıcılarımıza örnek göstermeyi hedefliyoruz. İlçe halkımıza da bir ümit oldu." ifadelerini kullandı.

"İpek böceği üretimi konusunda öğrendiğim bilgiler çok değerli"

Öğrenci Ali İlhan, devlet destekleriyle ipek böceği yetiştiriciliğinin birçok bölgede aktif hale geldiğini aktararak, "Önümüzdeki süreçte daha da kazançlı, değerli bir ürün haline gelecek. Devletimizin bu konuda ciddi destekleri var. Yığılca bölgemizde geçmiş dönemlerde yaygın olarak tavukçuluk yapılmaktaydı. Şu an atıl durumda olan tavuk çiftlikleri bu iş için kullanılabilir. Alternatif iş kapısı olarak değerlendirilebilir." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Zehra Köymen de kaliteli bir eğitim aldıklarını, ipek böceği üretimini uygulamalı olarak öğrendiklerini belirterek, "Arının yanında bu işi yapmak bizlere daha çok getiri sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Hisarcık Yığılca Düzce Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title