Haberler

Obama, Ürdün Kralı ile Görüştü

Güncelleme:

ABD Başkanı Barack Obama, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştü.

ABD Başkanı Barack Obama, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştü.

Obama, Kral Abdullah'ı Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te ağırladı. İki lider görüşmenin ardından basına açıklama yaptı. Obama, Ürdün'ün sadece Ortadoğu değil dünya genelinde ABD'nin en etkili, yetenekli ve sebatlı ortaklarından biri olduğunu belirterek, Kral Abdullah ile IŞİD'in Irak ve Suriye'de yok edilmesi başta olmak üzere bölgedeki bazı zorluklar hakkında yoğun görüşmede bulunduklarını söyledi.

Ürdün'ün IŞİD ile mücadelede sağlam bir ortak olduğunu ifade eden Obama, IŞİD ile mücadelenin sadece askeri bir kampanya olmadığını, sosyal, diplomatik ve siyasi çabalar da gerektirdiğini, bu noktada da Ürdün'ün önemli bir lider olduğunu kaydetti.

Ürdün'ün sınırlı kaynaklarına rağmen Suriyeli sığınmacılarla ilgili yardımlarına da değinen Obama, Ürdün'e ek kredi garantisi sözü verdi.

Görüşmede Israil ile Filistin arasındaki devam eden tansiyona dair kaygılarını paylaştıklarını da dile getiren Obama, "Açıkçası, Gazze'nin ve Kudüs'teki bazı zorlukların ardından şuanda görmek istediğimiz bir barış girişimine yardımcı bir ortam bulunmuyor ama İsrail ve Filistinliler için iyi olanın, ancak barış içinde bir araya yaşamaları ve Filistinlilerin kendi devletleri kurmaları olduğunun farkındalığıyla bu konudaki fikirlerimizi paylaşmayı sürdüreceğiz" dedi.

Obama, görüşmede İran konusunun da gündeme geldiğine işaret ederek, "hiçbir anlaşma yapmamayı, kötü anlaşmaya tercih ettiklerini" hatırlattı.

İran'ın nükleer silah edinme riskini yok etme ve bu ülkeye uluslararası topluma tekrar katılması fırsatını vermeye devam ettiklerini belirten Obama, "İran'ın bu fırsatı değerlendirip değerlendirmeyeceğini daha görebilmiş değiliz ama gelecek aylarda bunu denemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Kral Abdullah da nüfuslarının yüzde 20'sine ulaşan 1.5 milyon Suriyeli sığınmacının ülkeye ciddi etkilerinin bulunduğunu belirterek, bu konuda ABD'nin destekleri için teşekkür etti.

IŞİD ile mücadelede koalisyonun parçası olmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Kral Abdullah, uzun vadede Suriye krizine kapsamlı çözüm getirmeye dönük taahhütleri bulunduğunu da kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama Suriye Ürdün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title