Haberler

Niğde'de Çalışan Hataylı Tarım İşçisi: "Suriyeliler, Kendi Vatandaşımızdan Uygun Fiyata Çalıştıkları İçin Onlar Çalışıyor, Biz Çalışamıyoruz"

Güncelleme:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde tarım işçileriyle bir araya geldi. Hatay’dan Niğde’ye geldiğini ve Hatay’daki Suriyelilerin nüfusunun arttığını belirten tarım işçisi İsmail Göçer, “Diyebilirim ki bizim nüfusumuza yaklaştılar hemen hemen. Kendi vatandaşımızdan uygun fiyata çalıştıkları için onlar çalışıyorlar. Biz çalışamıyoruz” diye konuştu.

Niğde'nin Bor ilçesi Kemerhisar beldesinde Hatay'dan gelerek ailesiyle birlikte tarım işçiliği yapan İsmail Göçer, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Göçer, Hatay'da Suriyelilerin nüfusunun artığını belirterek, "Diyebilirim ki bizim nüfusumuza yaklaştılar hemen hemen. Kendi vatandaşımızdan uygun fiyata çalıştıkları için onlar çalışıyorlar. Biz çalışamıyoruz" dedi.

CHP Niğde milletvekili Gürer, Niğde'nin Bor ilçesine Kemerhisar beldesinde pancar tarlasında çalışan tarım işçilerini ziyaret etti, dertlerini dinledi. Göçer şöyle konuştu:

"Yaklaşık 20 yıldır buradayız. Vasıfsız olduğumuz için işimiz yok. İş imkanı sağlanmadığı için bu işi yapıyoruz. Ücretlerde artış yok. Normalinde aslında düşüş var. Aldığımız her eşya iki katı olduğuna göre yine düşüş var, karşılamıyor."

GÖÇER: ŞU AN İCRALIĞIM

Pandemide kredi aldığını ancak ödeyemediğini belirten Göçer, "Şu an haciz durumundayım, icralığım" dedi. Şimdiye kadar kendileriyle hiç ilgilenen olmadığını söyleyen Göçer, "Gittiğimiz yerlerde geçmişe göre, ekili tarım arazileri sürekli azalıyor. Boş araziler, ekili olanların iki katı kadar var" diye konuştu.

"AKŞAMA KADAR EĞİLİP ÇAPA DÖVMEK KOLAY DEĞİL"

Gürer'in "Hatay'da Suriyeliler çoğaldı mı" sorusuna ise Göçer, şöyle cevap verdi:

"Çok. Diyebilirim ki bizim nüfusumuza yaklaştılar hemen hemen. Kendi vatandaşımızdan uygun fiyata çalıştıkları için onlar çalışıyorlar. Biz çalışamıyoruz."

Günde ortalama 3-4 dekar iş yaptıklarını söyleyen Göçer, "Tarım işçiliği çok zor. Akşama kadar eğilip çapa dövmek kolay bir şey değil herhalde" dedi.

GÜRER: ACIYI BAL EYLİYORLAR

Ömer Fethi Gürer ise yazılı açıklamasında şöyle dedi:

"Niğde bir tarım kenti. İl genelinde yüzlerce tarım işçisi zor şartlarda yaşayarak çalışıyor. Çadırlarda kalıyor. Düzenli bir yaşam şartları yok. Farklı bölgelerden gelen işçiler hijyen şartlara da sahip değil. Okullar kapanmadan çok yerde çocuklarda aileleri ile tarlada çalışmak zorunda kalıyor. Dekar üzerinden tarlada ürün sahibi ile anlaşıp çalıştıkları içinde çalışma saatleri dahi yok. Acıyı bal eyleyerek işlerini yapıyorlar. Farklı bölgelerden gelen tarım işçileri yanında özellikle bölgemizde Suriye'den gelen işçilerde tarla işlerinde çalışıyorlar. İş bulmakta rekabet nedeni ile zorlaşıyor.

"TARIMIN ÖNEMLİ YÜKÜNÜ OMUZLAYARAK ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRDİĞİNİ SAĞLIYORLAR"

Olumsuz koşullara rağmen ekmek aslanın ağzında olduğunu gören tarım emekçileri iş bulduklarında mutlu oluyorlar. Kadın, erkek, çocuk tümü tarlada gün doğumunda iş, AŞ için toprağı işlemeye, ürünü hasat etmeye devam ediyorlar. İyi ki varlar da tarımın önemli yükünü omuzlayarak üretimin sürdürülebilirliğini sağlıyorlar."

Kaynak: ANKA / Güncel

Ömer Fethi Gürer Hatay Niğde Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title