Haberler

Nazarbayev'e göre, Kazakistan'ın çok vektörlü bir devlet olmaktan başka seçeneği yok

Güncelleme:

NUR Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı ve Güvenlik Konseyi Başkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin bulunduğu coğrafi konumuna dikkati çekerek, "Bizim çok vektörlü bir devlet olmaktan başka seçeneğimiz yok." dedi.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Astana Kulübü toplantısında konuşan Nazarbayev, Kazakistan'ın bölgedeki rolüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nazarbayev, Kazakistan'ın çok vektörlü bir devlet olmaktan başka seçeneğinin olmadığını belirterek, "Kuzey ve batıda 7 bin 500 kilometre uzunluğunda Rusya ile sınırımız var. Bilmiyorum, muhtemelen dünyada böyle bir uzunluğa sahip sınır ABD ile Kanada arasında yaklaşık olarak olabilir. Başka yok. Doğuda Çin ile 1700 kilometre ve güneyde de İslam dünyasından komşularımızla sınırımız var. Coğrafya bu." dedi.

Dünyadaki tüm ülkelerin birbirine bağımlı olduğunu ve devletlerarası ilişkilerde uzlaşmanın önemine dikkati çeken Nazarbayev, "Bize kiminlesiniz diye soruyorlar ve bunun için sık sık eleştiriliyoruz. Zor bir soru ama biz kimseyle değiliz." ifadesini kullandı.

Nazarbayev, Kazakistan'ın komşu devletler kadar dünyanın tüm ülkeleriyle dostane ilişki içinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ayrıca analiz ediyorum ve düşünüyorum ki bütün mesele iktidara gelen politikacıların inanılmaz hırslarında. Devletin potansiyeli olup olmadığına bakmaksızın kendini büyük gösterme çabasındalar. Biz bağımsız olduk ve şimdi her şey mümkün. Bu dünyada hepimiz birbirimize bağımlıyız. Bu nedenle karşı tarafın söylediklerini hesaba katmalı, bir uzlaşma sağlanmalı."

Ülke ekonomisi 30 yılda 16 kat arttı

Nursultan Nazarbayev, 30 yılda ülke ekonomisinin 16 kat arttığını ve bugün Orta Asya'nın en büyük ekonomisi haline geldiğini vurguladı.

Kazakistan'ın küresel oyuncu olmadığını ancak nükleer silahlarından vazgeçerek saygın bir ülke olarak anıldığını kaydeden Nazarbayev, "Bu durum ülkeye 400 milyar dolar değerinde doğrudan yabancı yatırımın gelmesini sağladı." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Nursultan Nazarbayev Togo Cumhuriyeti Kazakistan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title