Haberler

Namık Kemal 175 Yaşında

Güncelleme:

Yeni Türk Edebiyatı'na Şinasi yol açmış Namık Kemal ise temelini oluşturmuştur" dedi.

Tanzimat dönemi yazarlarından, Genç Osmanlı Hareketi mensubu gazeteci, devlet adamı ve şair olan Namık Kemal 175 yaşında. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, "Namık Kemal, Yeni Türk Edebiyatı'nın kurucusudur.

Namık Kemal yurtseverlik, hürriyet, milliyet kavramalarına bağlı bir Tanzimat Devri aydını olarak biliniyor. Bu kavramları Türk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi olarak kabul edilen Namık Kemal; heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı, parlak üslubu nedeniyle, devrimin diğer yazarlarından daha fazla tanınıyor.

Namık Kemal'in edebi hayatı hakkında Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, "Namık Kemal, Yeni Türk Edebiyatı'nın kurucusudur. Yeni Türk Edebiyatı'na Şinasi yol açmış Namık Kemal ise temelini oluşturmuştur. Tanzimat'tan sonra Batı'da gelişen edebiyattan etkilenmiştir. 1860'lı yıllardan sonra gerek şiir, gerek yazıları ile Edebiyat'ın nasıl olması gerektiğinin çerçevesini çizmiştir. Tanzimat sanatçıları toplum mühendisleri gibi toplum için yazılar yazmışlardır. Toplumu değiştirmek ve dönüştürmek amaçlı tiyatro ve romanı bir araç olarak kullanmışlardır. Namık Kemal daha çok tiyatrolarıyla dikkat çekmiştir. Namık Kemal'in Türk edebiyatı'na kazandırdığı tiyatro eserleri Gülnihal, Vatan Yahut Silistre, Akif Bey, Zavallı Çocuk, Kara Bela, Celaleddin Harzemşah'dır'' dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ege Üniversitesi Namık Kemal Ömer Özkan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title