Haberler

Mısırlı şarkıcı Ümmü Gülsüm'ün eserleri plak olarak müzikseverlerle buluştu

Güncelleme:

Orta Doğu'nun en ünlü şarkıcısı ve "Arap müziğinin Primadonnası" olarak anılan Ümmü Gülsüm'ün sınırlı sayıda hazırlanan plağı, müzikseverlerle buluştu.

Orta Doğu'nun en ünlü şarkıcısı ve "Arap müziğinin Primadonnası" olarak anılan Ümmü Gülsüm'ün sınırlı sayıda hazırlanan plağı, müzikseverlerle buluştu.

Mega Plak etiketiyle çıkan Ümmü Gülsüm'ün plağı, hayranları ve koleksiyonerler için hologram ile numaralandırılarak box set olarak sınırlı sayıda üretildi.

Tüm zamanların en güzel sesli şarkıcısı olarak kabul edilen, mezzo soprano ve kontralto arası bir sese sahip olan Ümmü Gülsüm'ün plakta, Türkiye'de de çok sevilen ve bilinen bir ilahi olan "Taleal Bedru Aleyna" ve "Enta Omry" eserleri de yer alıyor.

Plak, orijinal master bantlardan titizlikle remasterize edilerek hazırlandı.

Box set plak, Arapça, Fransızca ve İngilizce çevirileriyle biyografisini de içeren 24 sayfa broşür, kuşe baskı plak zarfı, compackt disc ve plak bardak altlığı hediyeleri ile birlikte yaldız baskılı özel kutusuyla müzikseverlerin beğenisine sunuldu.

Ümmü Gülsüm hakkında

Mısırlı müzisyen ve şarkıcı Ümmü Gülsüm, 4 Mayıs 1904'te Mısır'da Dakhaliye eyaletine bağlı Tamay Zahayra Köyü'nde dünyaya geldi.

İlk ses eğitimini babası imam İbrahim Elbeltaci'den alan ve 5 yaşında Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenen Gülsüm, kızların şarkı söylemesi günah kabul edildiği için erkek giysileri giyerek komşularına, yakın köylerde oturanlara özellikle ramazan gecelerinde ilahiler, kasideler ve Kuran-ı Kerim okudu.

Ümmü Gülsüm, 1923 yılında Kahire'de ses eğitimi ayrıca şair Ahmad Rami'den dersler aldı. Gülsüm, şiir ve fasih Arapça dersleri için götürüldüğü Ahmad Rami'nin onun için yazdığı yaklaşık 137 şarkıyı da daha sonraları seslendirdi.

Önceleri Mısırlı aristokratların evlerindeki gece toplantılarında şarkılar söyleyerek seçkin çevrelerin arasına giren Ümmü Gülsüm, Mısır Kralı Faruk'un doğum gününde şarkılar okudu. Sesi erkekle kadın sesi arasında bir ses olarak tanımlanan Gülsüm'e şarkı yapmak için ünlü Mısırlı besteciler yarışa girdi.

Muhammed Abdülvahab, Riyad el Sunbati, Muhammed el Kasabci gibi ünlü bestekarların eserlerini yorumlayan Gülsüm'ün okuduğu 300'e yakın besteler arasında "İnta Omri", "Daret el Ayyam", "Atlal, Elif Leyla" ve "Leyla", "Hagartak", "El Nil", "Ala Beled-il Mahbub", "Baed Annak", "El Hobb Kullu", "Tala-al Bedru Aleyna", "Leilet-il Hobb" ve "Ya Masaharny" yer alıyor.

Mısır'da geniş halk kitlelerine ulaşmak için sinemayı ustalıkla kullanan ve o dönemde Orta Doğu ve Türkiye'de de gösterilen 6 filmde başrol oynayan Ümmü Gülsüm, 1937'de Mısır Radyosu ile yaptığı ve her ayın ilk cuma gecesi canlı konser programlarıyla ününün doruğuna ulaştı.

Fas'tan Türkiye'ye kadar geniş bir coğrafyada hayran kitlesine sahip usta sanatçı, Arap-İsrail savaşlarında Mısır'ın kaybettiği maddi zararlar ve prestijin yeniden kazandırılabilmesi için ülkesi yararına Fas, Kuveyt, Libya, Lübnan, Sudan, Tunus gibi Arap ülkelerinde konserler verdi ve kazandığı tüm servetini Mısır hükümetine bağışladı.

Ümmü Gülsüm, 1975 yılında Mısır'da vefat etti ve Kahire'de düzenlenen cenaze törenine yaklaşık 4,5 milyon kişi katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ümmü Gülsüm Orta Doğu Mısır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title