Haberler

Son Dakika! Bakan'dan ABD'ye: Sözünüzün Arkasında Durun

Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı Işık, ABD'nin PYD ile ilgili sözünü yerine getirmemesi durumunda Türkiye'nin gereğini yapmakta tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rakka operasyonunda YPG güçlerinin bulunacağı iddiasıyla ilgili olarak, "Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda Türkiye'nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD'nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız." dedi.

"SÖZE DEĞİL İCRAATA BAKMAK ZORUNDAYIZ"

Milli Savunma Bakanı Işık, bir gazetecinin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile son dönemde gerçekleştirdiği ikili görüşmeleri hatırlatarak, görüşmelerde Münbiç'teki PKK/PYD unsurlarının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Bakan Işık, Türkiye'nin bu konuda tavrının net olduğunu vurguladı.

ABD'nin Münbiç'te kesinlikle PYD/YPG varlığının olmayacağını taahhüt ettiğini, bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını söylediklerini aktaran Işık, şöyle devam etti:

"Biz de bu noktada hem ABD Başkanı hem de Savunma Bakanı düzeyinde verdiği taahhüdün bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. Bu Türkiye için olmazsa olmazdır. Bu noktada onlar da 'Biz de elimizden geleni yapıyoruz, kesinlikle bu taahhüdü yerine getireceğiz' diyorlar. Bu konu sürekli her toplantıda gündemimizde. ABD'nin bu konuda sözünün arkasında özellikle durduğunu bize ifade ediyorlar. Tabii bu saatten sonra sadece söze değil icraata bakmak durumundayız. Bir an önce inşallah verdikleri sözleri yerine getirirler. Yoksa Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez."

"ABD SÖZÜNDE DURSUN"

Bakan Işık, sözlerin tutulmaması durumunda harekatın o bölgeye yönelip yönelmeyeceğine ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Biz Münbiç'te verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Münbiç'te daha önce var olmayan unsurların bugün Münbiç'te teritoryal alan oluşturmasına Türkiye kesinlikle müsaade etmeyecek. Bu açık. Bu PYD'nin kantonları birleştirme hayali açısından, Türkiye açısından öncelikli. ABD Savunma Bakanı, 'ABD olarak biz kesinlikle kantonların birleştirilmesine karşıyız' diye bunu tekrar teyit etti. Bu bizim için önemli. Bunlar taahhüttür aynı zamanda. Biz Türkiye olarak kantonların birleştirilmesine kesinlikle karşı olduğumuzu bu konuda da bunu temin etmek için gereken ne varsa, ne pahasına olursa olsun yapacağımızı net olarak ifade ettik. Bu konuda da fikir birliğimiz var."

"RAKKA'DA ALTERNATİFİMİZ YOK DİYEMEZLER"

Olası Rakka operasyonuna ilişkin soru üzerine Işık, şu açıklamarda bulundu:

"Türkiye olarak Rakka'nın kendi insanları tarafından, orada yaşayan insanlar tarafından savunulması konusunda her türlü desteği vermeye, yardımı yapmaya hazırız. Özellikle Suriye Demokratik Güçleri kılıfı altında PYD'nin oraya sokulmaması gerektiğini ABD'lilere ifade ettik. Bu konuda da 'Başka alternatifimiz yok' diyemezler. Çünkü alternatif var. Türkiye olarak bu alternatifin en kısa sürede devreye alınması için de biz gerekeni yapmaya hazırız. Bu konuda ve özellikle Fırat Kalkanı Harekatı'nda da askerlerimizin koordinasyonu, diyaloğunun daha da artırılması için gerekli çalışmayı yaptık, biz arkadaşlarımıza gereken talimatı verdik, ABD Savunma Bakanı da gerekli talimatı verdi. Bu konuda hem Fırat Kalkanı Harekatı'nın bundan sonraki aşamasında hem de Rakka operasyonu için askerlerimiz hem planlama hem de diğer aşamalarda daha yakın çalışacaklar."

"ABD, ŞU ANDA DAHA YAKIN DURUYOR"

Bakan Işık, ABD'li bir komutanın Rakka operasyonunda YPG unsurlarının da yer alacağına yönelik açıklamalarının bulunduğu iddiasının sorulması üzerine, şunları ifade etti:

"Şunu bilmeleri gerekiyor, Rakka'yı IŞİD'ten temizlersiniz ama kısa ama uzun sürer operasyon fakat sonunda temizlersiniz. Fakat temizlendikten sonra 'Rakka'yı biz aldık' deyip, PYD/YPG'nin burada hak iddia etmesi bölgede çok büyük sıkıntılara sebep olur, bunun için de bu işi baştan ortadan kaldıralım. ABD'nin tavrı yumuşuyor, yani daha önce bu konuda çok özellikle katı duran ABD, şu anda daha yakın duruyor, olaya daha yumuşak bakıyor. Belki tereddütleri, 'bu kuvvet sağlanabilir mi sağlanamaz mı' noktasında olabilir onu da askerlerimiz ve ilgili kurumlarımız, istihbarat birimlerimiz görüşecekler ve bu görüşmelerin sonucunda inanıyorum ki YPG/PYD unsurlarının Rakka'da kullanılmadan bu operasyonun yapılması konusunda mutabık kalırız."

ABD: RAKKA OPERASYONUNDA YPG OLACAK

Irak'taki ABD'li Korgeneral Stephen Townsend, PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Rakka operasyonunda rol alacağını söylemişti.

ABD'nin Rakka'yı IŞİD'den özgürleştirmek için düzenlenecek operasyona daha çok yerel Suriyeli gücün katılmasını planladığını ifade eden Townsend, YPG'nin de bileşenlerinden biri olduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin operasyonda yer alacağını aktarmıştı.

"MUKTEDİR TEK GÜÇ, DEMOKRATİK SURİYE GÜÇLERİ"

Townsend yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte muktedir olacak tek güç, YPG'nin belirgin bir bölümünü oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri" ifadelerini kullandı.

"GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

Kürt güçlerin operasyona katılımı konusunda Türkiye'yle görüşmelerin devam ettiğini kaydeden ABD'li general, "Müzakerelerde bulunuyoruz, plan yapıyoruz ve Türkiye'yle görüşmeler yapıyoruz. Bunu adım adım götüreceğiz" diye konuştu. Rakka'yı terör örgütünden geri almanın Musul'dan daha uzun süreceğini ifade eden Townsend, operasyonun yakın zamanda başlayabileceğini belirterek, "Yeterli sayıda yerel gücün Rakka operasyonu için uygun olduğuna inanıyorum. Yine de, daha fazla yerel gücü operasyona katmak ve onları eğitmek yönünde bir planımız var" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Rakka Politika Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title