Haberler

Mehmetçikten Hava Destekli Deprem ve Yangın Tatbikatı

Tatvan 10. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığında hava destekli yapılan deprem ve yangın tatbikatı gerçeği aratmadı Bitlis Valisi Yurdakul: "Bu tür tatbikatların sayısı, niteliği ve fazlalığı ...

Tatvan 10. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığında hava destekli yapılan deprem ve yangın tatbikatı gerçeği aratmadı.

Tugay komutanlığında, Van ve Bitlis'teki Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri ile Bitlis Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 112 ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve askeri personelin katılımıyla tatbikat yapıldı.

İlk olarak deprem tatbikatı yapan ekipler, enkaz altında kalan yaralılara ve hayatını kaybedenlere ulaşmak için büyük gayret sarf ederken, enkazdan çıkarılan yaralılar, helikopter ve ambulanslarla hastanelere ulaştırıldı.

Daha sonra tatbikat kapsamında, çıkan yangın sonucu bir binada mahsur kalan vatandaşlara ulaşmaya çalışan ekipler, itfaiye merdiveni ve halat yardımıyla dumandan etkilenen vatandaşları kurtardı.

Ambulanslara taşınan yaralılar, hastanelere sevk edildi. Binada mahsur kalan vatandaşları kurtaran ekipler, tatbikat sonunda binadan sarkıttıkları halatlarla inerek, Türk bayrağı açtı.

Tatbikatı izleyen Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, özelikle Türkiye'nin topografik yapısından kaynaklanan alanlarda deprem tehdidinin üst düzeyde olduğunu, bu nedenle bölgedeki jeolojik zemin etütlerinin ve bilimsel çalışmaların önem taşıdığını söyledi.

"Bu tür tatbikatların sayısı, niteliği ve fazlalığı kurumsal kapasitemizi güçlendiriyor" diyen Yurdakul, şöyle konuştu:

"Herhangi bir afete hazırlıklı olmayı, kurumsal kapasiteyi yükseltmeyi ve 24 saat esasına göre duyarlı olmayı burada gördük. Afet öncesi, afet sırasında ve afet sonrası tedbirler diye üç başlığımız var. Bugün burada genel ve yerel idaremiz, askeri ve diğer kuruluşlarımızın yaptığı üst düzey işbirliğiyle ortaya çıkan sinerjiye şahit olduk. Bundan çok etkilendim. Böyle bir felaketle karşılaşmamayı diliyorum."

Bir afetle karşılaşıldığında beton yığınları altında kalanlara en seri şekilde ulaşılması gerektiğini bildiren Yurdakul, afetleri yaşamamak ve tehlikelere maruz kalmamak için bu tatbikatların vesile ve hatırlatıcı olacağını ifade etti.

Yurdakul, tatbikatta görev alan ekipleri tebrik ederek, "Geleceğe daha iyi hazırlanmamız gerekiyor. Bitlis olarak afetlere hazırız. Sadece bu değil, konteyner kent oluşturma noktasındaki çalışmalarımız da devam ediyor. Bir konteyner kente sahip olmak, afet sırasında elimizi güçlendirecek argümanlardan birisidir" diye konuştu.

Tatvan 10. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İlhan Kırtıl ise jeolojik olarak her zaman doğal afetlere maruz kalınabileceği gerçeğini unutmadan, faaliyet ve sorumluluklarını yerine getirdiklerini kaydetti.

İki yıl önce yaşanan Van depremlerinde 644 kişinin hayatını kaybettiğini, 1966 kişinin de yaralandığını anımsatan Tuğgeneral Kırtıl, şöyle dedi:

"Bölgedeki tüm insanlarımız depremin psikolojik etkilerine maruz kaldı. Bu bakımdan bölgede doğal bir afet meydana gelmesi durumunda, mevcut imkan ve kabiliyetleri tam olarak bilmek, alınabilecek tedbirleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli şekilde sağlamak, personellerin doğal afetler konusundaki farkındalığını, bilgi ve bilinç düzeyini artırmak amacıyla tatbikat düzenledik. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak eldeki mevcut imkanları en etkin şekilde kullanarak afete maruz kalan birlikleri ve vatandaşları, afetin etkisinden en kısa sürede kurtararak gündelik yaşamlarına kavuşturmaları için yapılacak faaliyetlerin önceden planlanmasına, koordinasyona, bilgilendirme, eğitim ve tatbikatların icrasına büyük önem veriyoruz."

Konuşmaların ardından tatbikata katılanlara plaket veren Vali Yurdakul ve Tuğgeneral Kırtıl, oluşturulan konteyner kentte incelemelerde bulundu. - Bitlis

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Yurdakul Tatvan Bitlis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title