Haberler

Marmaris Turizmde Yüzde 25 Gelir Kaybı Uyarısı

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde geniş katılımlı olarak düzenlenen toplantıda, turizm sektörü masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri, yerli turiste de ağırlık verilmesi ve havayolu ulaşımının daha etkin hale getirilmesi konusunda görüş birliğine vardı.

GETOB tarafından Mares Otel'de "İç Pazar Turizm Şöleni" toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Muğla Valisi Amir Çiçek, Kültür ve Turizm eski bakanlarırdan Bahattin Yücel, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu, DIANA Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, CHP'li Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, çeşitli havayolu şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Marmarisli otel sahipleri ve acente temsilcileri katıldı. GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Muğla'ya yıllık 3 milyon 500 bin turist geldiğine dikkati çekip, "Türkiye'nin üçüncü büyük destinasyonuyuz. Sadece Marmaris, çevresiyle 1 milyon 500 bin kişiyi ağırlıyor. İngiltere'nin neresine giderseniz Marmaris bir marka. 80 milyonluk nüfusumuzda Türkiye'nin köşelerinden Marmaris'i kimse tanımıyor. Yüzde 8'lik pay aldığımız ülkemizde en az 500 bin Türk'ü ağırlamak istiyoruz. Bölgemiz çok güzel ama iyi tanıtamıyoruz. Maalesef, Türkiye'den ancak 100-150 bin misafir geliyor. Marmaris'e gelmek isteyenler olsa da uçak olmadığı için gelemiyor. Trabzon'daki bir kişi yaz tatili için Marmaris'i düşünmeli. Gazeteleri açtığında da Bodrum veya Antalya otellerinin yanında Marmaris otellerini de görebilmeli" dedi.

"YÜZDE 25 GELİR KAYBI YAŞAYABİLİRİZ"

Türkiye'nin kitle turizminde çok önemli mesafe katetttiğini bilerten TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, "Kitle turizmi dışında Muğla ve Marmaris'te bir şey yok. Sadece iyi konaklama tesisi ve otel yapmakla olmuyor. Gastronomi önemli. Sunuşumuz yok. Ulaşım can damarı. Bir yeri ulaşılabilir kılmadığınız sürece kimse gelemez. Bütün bölgeyi kucaklayan iki havaalanı var ama ne dünyaya bağlanamıyor ne de ülke içinde o kadar aktif değil" dedi.

Marmaris tanıtım atağına kalkması gerektiğini ifade eden Ayık, "2015 genel anlamda parlak görünmeyen çok belirgin olmayan bir sezon şeklinde seyrediyor. Satışlar değişken. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki kriz, Suriye olayı dünyadaki çok şeyi değiştirdi. Petrol açısından gelir kayıpları, insanların turizm hareketindeki eğilimlerini çok ciddi etkiliyor. Özellikle Rusya açısından en fazla etkilenen Türkiye. Ciddi kayıp yaşanacak gibi görünüyor. Ruble, dolar ve euro arasındaki stabilize hareketi farklılaştıracak. Dünyada 1.1 milyar insan seyahate katılıyor. Bölgemizin payı 25-30 milyon civarında. Her yıl inanılmaz biçimde yatak arzı oluşturuyoruz. Ciddi bir şekilde üst sınırdan büyüme gerektiren bir olay. Kuzey komşularımızdaki pazar bizim için çok önemli. Batı ve orta Avrupa pazarında olması gereken büyüme 1-5 arasında oluyor. Bunda sıkıntı yok. İlk 3 ayda Alman pazarında ciddi büyüme var. Genel öngörü, Rusya Federasyonu açısından yüzde 10-25 arasında bir kayıp yaşanabilir. Bunu diğer pazarlardan kapatmamız gerekir. 2015'de sayısal olmasa da gelirlerde ciddi yüzde 25 gelir kaybı yaşayabiliriz. Bu durum sonraki yıllara da yayılabilir. Gelecek dönemlere ait direnci artıracak uygulama ve katkı yapmak zorundayız. Sektör olarak hayal satarız ve umudumuz bitmez" diye konuştu.

TUR OPERATÖRÜ GÖZÜYLE DEĞERLENDİRME

DIANA Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul da Bodrum'dan Didim'e kadar turizm çok daraltılmış konumda olduğunu söyledi. Tonbul, şöyle devam eti:

"Hiç bir sektörde 3-4 ay çalışıp 12 ay personel bakamayız. İstihdam konusunda kalifiye elemanları kaybetmemek açısından bakanlık bu arkadaşlarımıza iş sağlamalı. Formül üretmeli. Türkiye'de tatil yapabilme olanağı fazla çünkü tatil günleri fazla. Tesislerimiz de yeterli. Turizmin en erken başladığı Marmaris, Yunan adalarına da çok yakın. Bir an önce çevreyi ortaya çıkaracak turizm festivallerinin yapılması gerekir. Yerli turizmini kalkındırma ve güçlendirme amacıyla her yıl bir yerin destinasyon olmasını teklif ediyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren bu yıl Marmaris yılı neden olmasın? Birlikte ortak kendi destinasyonlarını ortaya çıkaracak propaganda yapmalıyız. Türk turist en çok Sömbeki Adası'nı biliyorsa Marmaris, Datça, Dalyan, var oraları da bilmeli."

"UÇAK ŞİRKETLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR"

Marmaris'in Türkiye'de iç turizmle tanındığını dikkati çeken Kültür ve Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, "Şimdi buna geri dönmeye başladı. İç talebi dikkate almayan hiçbir şeyde istikrar sağlanamaz. Geçmiş yıllarda olmayan bir avantaj, çok uçak filosuna sahibiz. Bu ne kadar kullanılıyor? Uçak şirketleriyle tartışmak gerekir. THY dünyanın her ucuna uçuyor. Dünya havayolu olma yolunda hızla ilerliyor. Transit yolcu çok alıyor. THY'ye binenler Türkiye'yi görmüyor. Bunu yapmazsak bunun çok faydalı olacağına inanmıyorum. THY tarafından tarifeli uçuşlara ihtiyaç var. Hava taşımacılığı konusunda yeni çıkış ve yeni girişim yapamazsak, Türkiye'deki tüm destinasyonlar için çözüm üretemezsek ne kadar konuşursak konuşalım, Marmaris ne kadar güzel olursa olsun bir şey yapamayız" diye konuştu.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da, Marmaris'te de kontrolsüz ve plansız yapılanma, turizm bölgelerine aşırı göçün önüne geçilememesi turizm sektöründeki arz ve talebi iflas ettirdiğini söyledi.

Muğla Valisi Amir Çiçek de alternatif turizme yönelerek 12 ay turizm yapılabilmesi için orta akıl ile çalışılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güney Ege Marmaris Türkiye Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title