Haberler

MANİSA'DA ARITMA SUYUNDAN İÇME SUYU ELDE EDİLECEK

Güncelleme:

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından içme suyu tesisine kurulan geri kazanım tesisiyle ağır metaller nedeniyle kullanılamayan günlük 2 bin metreküp su arıtılıp, 10 bin kişinin su ihtiyacı karşılamaya başladı.

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından içme suyu tesisine kurulan geri kazanım tesisiyle ağır metaller nedeniyle kullanılamayan günlük 2 bin metreküp su arıtılıp, 10 bin kişinin su ihtiyacı karşılamaya başladı.

İklim değişikliği ile kuraklık Manisa'da da etkisini artırdı. Kentteki barajlar alarm vermeye başladı, sondajlarda yeterli suya erişilemedi. Kentin su ihtiyacının sondajlardan karşılanması nedeniyle geçmişte 50 metrelerde çıkan suya şimdilerde 400 metrede ulaşılmaya başlandı. Kuraklık ve susuzluk sorununa karşı önlem almaya çalışan yerel yönetimler de geri kazanım yoluna gitti. Manisa'da Büyükşehir Belediyesine bağlı MASKİ Genel Müdürlüğü içme suyu ihtiyacının karşılandığı tesise geri kazanım arıtma tesisi kurdu. Geri kazanım tesisi sayesinde daha önce kullanılamayan günlük 2 bin metreküp su geri dönüştürüldü ve 10 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamaya başladı.

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer, kuraklık ve su israfına çare arayışı içinde olduklarını belirterek, modern yöntemlerle kuraklığa karşı önlem aldıklarını söyledi. Genel Müdür Yardımcısı Aydınyer, "Hepimiz kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız. Manisa, kuraklık tehdidinin en çok hissedildiği kuşakta bulunuyor. İlimiz genelinde 2 binin üzerinde sondajımız var. Her yıl yaklaşık 150 adet sondajımızda su bitiyor ve yenisini açıyoruz. 15-20 yıl önce 50 metrelerde bulduğumuz suya, artık 400 metrelerde ulaşıyoruz. Barajlarda da durum hiç iç açıcı değil. Manisa'da bulunan Demirköprü Barajı, Afşar Barajı, Marmara Gölü kuruma seviyesine gelmiş durumda. Bugünkü doluluk oranları kritik seviyelerin altında bulunmaktadır. Gediz Nehri de kuruma noktasına geldi diyebiliriz" diye konuştu.

GÜNLÜK 2 BİN METREKÜP SU İSRAF OLMAKTAN KURTULDU

Suyun öneminin farkında olduklarını kaydeden Aydınyer, yeterli ve temiz su ihtiyacı için birçok proje gerçekleştirdiklerini ifade etti. Manisa'nın içme suyu ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Akpınar içme suyu tesisinde geri kazanım yöntemi ile israfın önüne geçtiklerini belirten Aydınyer, "Burada sondajlarla çıkardığımız suyu arıtarak günlük ortalama 65 bin metreküp suyu vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Arıtma esnasında bu suyun 2 bin metreküpü yani günlük 10 bin kişinin su ihtiyacı diyebiliriz; geçtiği işlemlerden dolayı kullanılamaz duruma geliyordu. Buraya inşa ettiğimiz geri kazanım tesisi ile içilemez olan bu suyu tekrardan işlemden geçirerek israf olmaktan kurtardık ve içilebilir hale getirdik. İçme suyu depomuzu ve vana sistemlerimizi yenileyerek kayıp kaçakların önüne geçtik. Ayrıca bu tesisimizde eski pompaları yeni nesil ve daha verimli olan dik milli pompalarla değiştirdik. Bu sayede yıllık 1 milyon 350 bin TL enerji tasarrufu sağlıyoruz. Tuz jeneratörümüz ile kimyasal klor yerine daha sağlıklı bir arıtma yöntemi kullanıyoruz. Hem doğamızı koruyoruz hem de vatandaşlarımıza kesintisiz su temin ediyoruz. Tesisimiz, yeni jeneratörlerimiz sayesinde elektrik kesintisinden de artık etkilenmiyor. 7 gün 24 saat kesintisiz su temini sağlıyoruz. Ayrıca SCADA sistemimiz ile her şey kontrolümüz altında. Depolarımızdaki doluluk oranlarını ve sondajlarımızın mevcut durumlarını sürekli izliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Manisa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title