Haberler

Londra'da Çanakkale Türküleri

Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen konserde Türk ve İngiliz sanatçılar, Gelibolu için yazılan türküleri seslendirdiler.

Londra'daki konser ve sergi salonu Kings Palace'de düzenlenen "Hüzünler Aynı Dili Konuşur" adlı konserde, Çanakkale Savaşı'nın unutulmaz hatıraları üzerine yazılan türküler ile ağıtlar Türk ve İngiliz sanatçılar tarafından seslendirildi.

Konsere Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Londra Kültür ve Tanıtma Ateşesi Selçuk Can'ın yanı sıra Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Konser başlamadan önce bir konuşma yapan Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, Çanakkale Savaşı'nın millet ayrımı yapmadan herkesi bir araya getiren bir ruhu olduğunu ifade etti. Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümü çerçevesinde düzenlenen etkinliklerin Londra'da da devam edeceği duyuran Bilgiç, 18 Mart'ta İngiltere'nin Portsmouth kentindeki Türk Deniz Şehitliği'nde geniş katılımlı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlatarak bu ziyarete katılanlara teşekkürlerini iletti.

Bilgiç, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk'ün Gelibolu'da savaşan ve hayatını kaybeden düşman askerlerinin annelerine yönelik söylediği "'Oğullarını uzak ülkelerden buraya gönderen anneler siz de gözyaşlarınızı silin. Oğullarınız şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatıyor. Canlarını bu ülkede kaybederek, onlar artık bizim de evlatlarımız oldu sözlerini ile tamamladı.

Konserde Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Birgül Su Arıç, Bülent Külekçi, Ceren Mirza Küçük, Erdem Baydar, aralarında dünyaca ünlü Azeri bestekar Vasıf Adıgüzelov'un Çanakkale Oratoryosu- 1915 adlı eserinden dört arya seslendirdi. Ahmet Sait Karabulut'un piyanosuyla eşlik ettiği konserde sanatçılar, Cemal Raşit Rey'in "Sarı Zeybek", İlhan Boran'ın "Köroğlu" ve Sayram Akdil'in "Efem" adlı türkülerini seslendirdi.

SAVAŞTA ÖLEN BROWNE'NİN 3 ESERİNİ İCRA EDİLDİ

Ayrıca konserde İngiliz opera sanatçısı tenor Matthew Sandy, piyanist Ceri Owen eşliğinde Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden İngiliz bestekar Denis Browne'nin 3 eserini icra etti.

Aralarında İngilizlerin de bulunduğu çok sayıda misafirin hayranlıkla izlediği konser, İskoçyalı aktör Jamie Laird ile oyuncu Hakan Silahsızoğlu'nun tiyatral şiir performansı ile son buldu. Silahsızoğlu, Nazım Hikmet Ran'ın, "Memleketimden İnsan Manzaraları" adlı eserinden bir bölüm okurken, aktör Laird ise Wilfred Owen'ın "Strange Meeting" adlı şiirini seslendirdi.

Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Londra Büyükelçiliği ve The Gallipoli Association tarafından Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında ortaklaşa düzenlenen konseri 400'den fazla kişi dinledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gelibolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title