Haberler

Kripto para çöküşü, iklim krizine yaradı! İşte sebebi

Güncelleme:

Kripto paralarda yaşanan düşüş ile iklim krizi ilişkisi düşündüğünüzden daha fazla. Peki kriptolar iklimi nasıl etkiliyor?

Kripto para dünyasında yaşanan devasa çöküş, binlerce yatırımcıyı ve şirketi zora sokmaya başladı. Milyar dolarlık kripto para cüzdanlarından üç haneli rakamlar silinirken, uzmanlar farklı bir noktaya dikkat çekiyor: Kripto çöküşü, iklim değişikliğini yavaşlatmak için umut verici olabilir.

Kripto paralardaki kayıp iklim krizini nasıl etkiliyor?

En büyük kripto para birimleri olan Bitcoin ve Ethereum fiyatları son altı ayda yüzde 55'in üzerinde düştü. Bu, ABD Hazine Bakanı da dahil olmak üzere birçok kişinin "kargaşayı kontrol altına almak" için düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söylemesine yol açtı. Düzenlemeler ayrıca iklim krizini de yavaşlatabilir.

Kripto para yanlısı devlet başkanı kararıyla tepki aldı!

Bildiğiniz üzere kripto para madenciliği son yıllarda büyük eleştiriler alıyor. Madencilerin kullandığı sistemlerin çok fazla enerji tükettiğini söyleyen çevreciler, iklim krizine negatif anlamda katkı yapıldığına inanıyor.

Yayınlanan son raporlara göre Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin gibi proof-of-work yöntemiyle üretilen kripto paralar, her yıl yaklaşık 300 terawatt-saat (ve genellikle fosil yakıtlı) elektrik tüketiyor. Dünyanın en büyük kripto parası yıllık 114 milyon ton karbon ayak izi bırakıyor.

Bu rakam ise neredeyse 380 bin uzay roketine veya Çekya'nın yıllık karbon ayak izine eşdeğer. Ayrıca Proof-of-work'e dayalı kripto paralar üreten madenlerin çoğu, kömürle çalışan elektrik santrallerinin gücünü kullanıyor.

Fakat kripto para fiyatlarında yaşanan düşüşler, daha az üretimle daha fazla madencilik ödülü (veya kripto para üretimi) kazanılacağını gösteriyor. Teorik olarak bu durum, daha az enerji ihtiyacı ve iklim krizine daha az katkı anlamına gelebilir.

Bitcoin madenciliği hala karlı mı?

Yine de rayına oturmayan bazı ilginçlikleri de göz ardı etmeyelim. Örneğin Bitcoin ağının hash oranı (veya karbon ayak izi), saniyede yaklaşık 200 kentilyon hash ile bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

BTC madenciliği bu hash oranıyla hala karlı bir iş, ancak madencilerin nereye kadar dayanabileceği belirsiz. Kripto paralardaki çöküşüyle birlikte madenciliğin avantajları azalmaya başladı.

Peki siz Kripto para ve iklim krizi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Shiftdelete / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title