Haberler

Kdz. Ereğli'nin İl Olması İçin Toplantı Yapıldı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası öncülüğünde, Kdz. Ereğli'nin il olması için siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile toplantı düzenlendi.

Gülüç Büyük Anadolu Otel'de Şoförler Odası'nın organizasyonuyla gerçekleştirilen toplantıya Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, CHP İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, MHP ilçe Başkanı Rahman Demirtürk, Saadet Partisi ilçe Başkanı Musa Kumaş, Büyük Birlik Partisi ilçe Başkanı Turabi Çelik, DSP ilçe Başkanı Mustafa Timur, Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Karadeniz Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Ereğli'nin il olması konusunda görüşlerini paylaşmak için bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Civelek "Zonguldak bünyesinden iki il çıkarmıştır. Bartın, Karabük illeri. Bizim ilçemiz onlardan daha önce il olmayı hak etmesine rağmen, geçmişte ilçemize sahip çıkan olmadığından il olamadık. İlçemizin tüm demokratik kitle örgütleri, dernekleri, vakıfları, iktidarı, muhalefetiyle hep birlikte ilçemize sahip çıkarak il olabilmesi için çalışma başlatmak gereği duyduk. Toplantımızda il olma konusunda fikirlerimizi anlatmaya, yol haritasını çizmeye başlayacağız" dedi.

"Tavrımızı koymak için toplandık"

Siyasi parti ayrımı yapılmadan birlikte Ereğli'ye ne katılabileceğini düşünmek gerekliliğini vurgulayan MHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Rahman Demirtürk, Zonguldak'ın büyükşehir veya bütünşehir olmasına karşı olmadıklarını açıkladıklarını söyledi. Demirtürk konuşmasında şu görüşlere yer verdi; "Ancak bizi de Zonguldak'a bağlayıp mahkum etmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Zonguldak'ın 109 bin nüfusu var, Ereğli'nin 116 bin nüfusu var. Ereğli'yi Zonguldak'a bağladığınız zaman merkez belediye adında dokuzuncu bir belediye kuruluyor Zonguldak'ta. Ereğli'nin su gelirleri, emlak gelirleri, itfaiyesi Zonguldak'a gidiyor. İşleyişi Zonguldak sağlıyor. Bu Zonguldak'takilerin işine gelebilir ama ben aynı zamanda bir STK üyesiyim. Bu benim işime gelmiyor. Zonguldak bütünşehir olduğu zaman Alaplı hariç diğer belediyeler kapatılıyor. Biz buna karşı olduğumuzu, böyle bir gelişme olacaksa Ereğli'nin il yapılması, beldelerin de ilçe yapılmasından yana tavrımızı koymak için toplandık" şeklinde konuştu.

"Kdz. Ereğli ve Alaplı için felaket"

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Zonguldak'ın büyükşehir veya bütünşehir olması halinde bunun hem Ereğli, hem Alaplı açısından felaket olacağını belirtti. Tekin konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Emlak, su, temizlik, imarla ilgili her şey Zonguldak Belediyesi'ne gidecek. Alaplı'nın, Ereğli'nin köyleri Zonguldak'ın mahallesi olacak. Bu bölgemiz için felakettir. Zonguldak coğrafi olarak da bu yapıyı kaldıracak durumda değildir. Zonguldak belediyesi kendisine yetmiyor ki, Ereğli'nin, Alaplı'nın köylerine nasıl hizmet verecek. Zonguldak bütünşehir olduğunda Ereğli il olursa önceliğimiz budur. Ben Zonguldak'ın büyükşehir olmasına da karşıyım."

"Koltuk sevdamız yok"

Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ise koltuk sevdalarının olmadığını, tek çıkarlarının Ereğli'ye nasıl hizmet sunabilecekleri olduğunu ifade etti. Demirtaş, "Bakıyorum toplantıya ön ayak olan arkadaşlar burada yok" eleştirisinde bulundu. Demirtaş, katılımın daha fazla olması gerektiğini savunarak, "En fazla mağdur olan kesim köylerimiz olacak. 2009 senesinde ben meclis üyesi iken Aydın Başkanın Başkanlığı döneminde İç İşleri Bakanlığı müfettişinin raporu vardı. Gülüç'ün ilçe, Ereğli'nin il olması uygundur raporu. O raporu benden Hikmet Tezel istedi. "Bu raporu açıklayacağım, müsaade eder misin?" dedi, bende "tabi ki" dedim. Bu rapor Gülüç ve Ereğli sahası gezilerek verilmiştir. Gündeme yeniden getirilmelidir. Ereğli il olmalıdır" dedi.

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, siyasetin bir yana bırakıldığında, Ereğli'nin yaşayanı olduklarını savunarak şunları söyledi: "Ereğli'de ekonomik durumu basın takip ediyor. Ereğli'nin Zonguldak'ın ekonomisi ortada. Fayda ve yarara baktığınızda, Düz mantıkla, bölge ekonomisinin yüzde 30-35 küçüleceğini görüyoruz. Belki yıllar sonra yarar sağlayabilir, bunu bilemiyoruz. Bununla ilgili veri yok. Bütünşehir uygulaması duymadık ama büyükşehir uygulamalarında yaşanan sıkıntılar ortada."

"Mevzu siyaset değil, Ereğli"

CHP Ereğli İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, Zonguldak'ın bütünşehir olmasının siyasi amaçlı olduğunu söyleyerek; "Biz diyoruz ki, siyasi amacı bir tarafa koyun, Ereğli elden gidiyor. Ortaya öyle bir manzara konuluyor ki, yavaş yavaş Ereğli'nin bitmesi anlamına geliyor. Beldeler kapanıyor, Ereğli belde haline geliyor. Zonguldak'ı bütünşehir yapıp Zonguldak'ı kalkındıracaklarmış, hepsi hikaye. Önemli olan şu, ne kadar belde alabiliriz, ne kadar oy alabiliriz. Önemli olan belli bir seviyeye gelmiş Ereğli'nin aşağıya inmesi. Bir sıkıntımız daha var. Ekonomi bizde, lokomotif biziz, güç bizde, biz belde olacağız, Zonguldak bütünşehir olacak. Öyle yağma yok. Biz diyoruz ki, Ereğli il olsun, kendi yağında kavrulsun. TTK'nın Ereğli'nin bir birleşimi var. Bir tarafın zararı, bir tarafın karı var. Erdemir'le biz Zonguldak'a bakıyoruz, vergimizle Zonguldak'a bakıyoruz. Bir an önce Ereğli'nin çıkarı için tek bir cümle söylememiz gerekiyor. Burada menfaat, mevzu, siyaset değil, mevzu Karadeniz Ereğli."

Konuşmaların ardından toplantıya katılanlar iktidar partisi yetkililerinin toplantıya katılmamasına yönelik eleştirilerde de bulundu. Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri toplantıya katılmayanların bir daha ki toplantıya davet edilmesi görüşünde birleşerek, toplantı sona erdi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nuri Tekin Zonguldak Alaplı Gülüç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title