Haberler

Kartal Bebeğin Doktorundan Açıklama

Kamuoyunda 'Kartal bebek' olarak bilinen Kartal Yılmaz Yıldırım'ın kalp nakli için Almanya'ya gitmesi üzerine yaşanan tartışmalara ilişkin açıklama yapan hastanın doktoru İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Kamuoyunda ' Kartal bebek' olarak bilinen Kartal Yılmaz Yıldırım'ın kalp nakli için Almanya'ya gitmesi üzerine yaşanan tartışmalara ilişkin açıklama yapan hastanın doktoru İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygün Dindar, Türkiye'de de nakil ameliyatlarının yapılabileceğini belirterek sorunun donör bulma olduğunu bildirdi.

Dindar, Kartal Yılmaz Yıldırım'ın tedavi için Almanya'ya götürülmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dindar, açıklamasında Kartal Yılmaz Yıldırım'ın, 4. ayından itibaren "dilate kardiyomiyopati" tanısı ile kendisi tarafından izlenip tedavisinin sürdürüldüğünü belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Hasta ilk kez 20 günlükken kardiyojenik şok ile bir başka hastaneye acilen yatırılmış ve dilate kardiyomiyopati tanısı alarak akut tedavisi yapılmıştır. Hasta izleniminin ilk aylarında tedaviye yanıt vermiştir. Sekizinci ayına yaklaşırken solunum sıkıntısı başlayan hastanın yaptığım ekokardiyografisinde sistemik düzeyde pulmoner hipertansiyonun geliştiği tarafımca gözlemlenmiştir. Aileye bu durumun beklenilenin dışında olduğunu ve nakil işlemini acilleştirdiği söylenmiştir. Aileye Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde bir yıl önce 10 aylık bir bebeğe nakil yapıldığı ve hastanın Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'ne gönderilebileceği söylenmiştir. Hasta ailesi hem bu merkez hem Türkiye'deki diğer merkezler hem de yurt dışında kişisel bağlantıları ile arayışa geçmişlerdir. Bu arada durumu kritikleşen hasta, destek tedavisi için hastaneye yatırılmıştır."

Ailenin daha sonra Türkiye ile ortak çalışmalar yapan, daha önce de Türkiye'den kalp nakli için bebekler gönderilen Almanya'daki bir Tıp Fakültesi Pediyatri ile Kardiyoloji Ünitesi Direktörlüğü'nden "Prof. Dr. Yaşar Bilgin" aracılığı ile randevu aldıklarını öğrendiklerini bildiren Dindar, hastanın, genel durumu stabil olunca Almanya'ya gittiğini kaydetti.

Açıklamasında ailenin ricası üzerine Almanya'daki Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu Başkanı'na Türkiye'de ana problemin kalp nakli ameliyatı olmadığı, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada da olduğu gibi ana problemin "donör" (verici) bulamamak olduğunu belirten bir mektup yazdığını ifade eden Dindar, şunları kaydetti:

"1991 yılından beri Pediyatri ile Kardiyolojide çalışmaktayım. Bebek kalp nakillerinde donör bulunmasının çok nadir olması nedeni ile hasta ailesinin tercihine saygı gösterilmiştir. Ülkemize yıllarca onurla hizmet etmiş bir hekim olarak, donör bulunduğu takdirde Türkiye'de bebek kalp nakli ameliyatlarının başarıyla yapılabileceğini özellikle belirtmek isterim."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Almanya Kartal Bebek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title