Haberler

İtalya Başbakanı Draghi ve Finlandiya Başbakanı Marin Roma'da görüştü

Güncelleme:

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliklerini desteklediklerini belirtirken, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO'ya üyelik başvurularının tüm üye ülkelerce hızlı şekilde onaylanmasını umduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliklerini desteklediklerini belirtirken, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO'ya üyelik başvurularının tüm üye ülkelerce hızlı şekilde onaylanmasını umduğunu söyledi.

Draghi ve Marin, Roma'daki başbakanlık sarayı Chigi'de bir araya geldi. İki başbakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Draghi, Finlandiya ve İsveç ile Avrupa Birliği (AB) içinde beraber olduklarını anımsatarak, " İtalya, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini güçlü şekilde destekliyor. Onlar zaten NATO ile yakın iş birliği içinde olan, kurucu değerleri paylaşan, ittifakı güçlendirecek iki AB ülkesidir. Üyeliği mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmek için süreci hızlandırmak istiyoruz. Bu geçiş döneminde Finlandiya ve İsveç'i desteklemeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

İtalya ve Finlandiya'nın, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında Ukrayna ile güçlü dayanışma içinde olduğunu ifade eden Draghi, "Avrupa'nın, Rus saldırganlığına tepkisi güçlü ve birlik içinde oldu ancak daha fazlasını yapmalıyız ve yapmaya da hazırız. Rus enerjisine daha az bağımlı olmak için her türlü aracı bulmalıyız." dedi.

Draghi ayrıca NATO'yu tamamlayıcı olacak şekilde Avrupa savunması inşa etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Marin de İtalya'nın NATO'ya üyelik konusunda kendilerine olan desteğine minnettar olduklarına belirterek, "NATO'ya üyelik sürecimizin hızlı şekilde onaylamasını bekliyoruz. Görevimiz, ülkemizi ve bölgemizi savunmak. İsveç'in de üyelik başvurusunda bulunması önemli." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da güvenlik bağlamının değiştiğini aktaran Marin, Rusya'nın temel ilkelere saygı duymadığını ve diğer ülkelerin de özgürlüklerini kısıtlamak istediğini, bu nedenle de kendilerinin güvenliklerini garanti etmek istediklerini söyledi.

Marin, ülkesinin halihazırda gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2'sini zaten savunmaya ayırdığına işaret ederek, güçlü ve modern bir orduya sahip olduklarını, son 20 yıldır da NATO'nun çok sayıda operasyonuna katıldıklarını kaydetti.

Draghi'den Rusya'nın 24 İtalyan diplomatı sınır dışı etmesine ilişkin yorum

Draghi, Rusya'nın bugün 24 İtalyan diplomatı sınır dışı etme kararının sorulması üzerine, "Bu haberi ben de birkaç dakika önce aldım. Diplomatik kanalları kesmemek gerek. Bunun hasmane bir adım olduğu açık. İspanyol ve Fransız diplomatlar da sınır dışı edildi ama bu diplomatik kanalların kesintiye uğramasına yol açmamalı çünkü barışa diplomasi aracılığıyla ulaşılır." yanıtını verdi.

İtalya'dan Ukrayna'ya silah yardımının devam edip etmeyeceği sorusunu da Draghi, "Ukrayna'nın kendisini savunmasına yardımcı olmak istiyoruz, bunu daha önce yaptık ve gerektiğinde de yapmaya devam edeceğiz. Bu, AB ülkelerinin hep birlikte aldığı bir karardır. Biz de AB'ye sadık üyeleriz." şeklinde cevapladı.

Kaynak: AA / Güncel

Finlandiya İtalya İsveç Roma Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title