Haberler

İstanbul Sözleşmesi Danıştayda.

Güncelleme:

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül; İstanbul Sözleşmesi'nin feshi ile ilgili Danıştay'daki davada, "Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama olasılığı; kadın diş hekimlerinin muayenehane faaliyetlerini, çalışma saatlerini dahi şiddete uğramaktan korkarak belirlemesi karşısında oda üyelerimizin başta yaşam hakları, vücut bütünlüğü ve çalışma hakkı gibi birçok anayasal hakları ihlal edilmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'ni feshine karşı Danıştay'da açılan iptal davasında Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, Ankara Diş Hekimleri Odası, Kocaeli Barosu, Kayseri Barosu, Batman Barosu, Samsun Barosu, Antalya Barosu, Ordu Barosu, Yalova Barosu, Bursa Barosu, Muğla Barosu, Van Barosu, Amasya Barosu, Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması ve Çanakkale Feminist Dayanışma'nın başvuruları bugün görüşüldü.

Duruşmada, davacı olan Ankara Diş Hekimleri Odası adına Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül konuştu. Gül, konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Biz toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir meslek örgütü olarak elbette kadına yönelik şiddetin temelinde de eşitsizliğin yattığını biliyoruz. Bizler dil, din, ırk, siyasi görüş, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı yapmamaya dair yemin ederek mesleğe başlıyoruz. Ayrımcılık da aslında sağlıkta şiddet gibi sadece suç ortaya çıktıktan sonra ceza vererek çözebileceğimiz bir sorun değil. Bu noktada bile İstanbul Sözleşmesi devreye giriyor. Çünkü, şiddetin sebep odaklı çözüm yollarıyla ilgili çözüm haritasını da bize yine sözleşme veriyor. Biz de bu rehberlikten yola çıkarak toplumsal cinsiyet eğitimleri veriyoruz.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, KADIN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ FAALİYETLERİ NEDENİYLE UĞRAMIŞ OLDUKLARI YA DA UĞRAMA İHTİMALİ OLAN ŞİDDETE KARŞI KORUMA SAĞLAR"

Dünya Tabipler Birliği, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti sağlık sisteminin temeline zarar veren ve hastanın sağlığını kritik olarak etkileyen uluslararası acil bir sorun olarak tanımlıyor. Kamu sağlığı çalışanlarına yönelik şiddeti, kadına yönelik şiddetten ayrı tutamayız. Kadına yönelik şiddet, aynı zamanda bir insan hakları ihlalidir. Aynı zamanda bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet mağdurlarının korunması için taraf devletlere pozitif yükümlülükler yüklemekle birlikte kadınların gerek kamuda gerek özel alanda şiddete uğramamaları için devletin gerekli yasal düzenlemeleri yapması ve tedbirleri almasını zorunlu kılar. Bu doğrultuda İstanbul Sözleşmesi, kadın sağlık çalışanlarının mesleki faaliyetleri nedeniyle uğramış oldukları ya da uğrama ihtimali olan şiddete karşı koruma sağlar.

"ŞİDDETE UĞRAMA KORKUSUYLA KOMPLİKE VAKALARA DOKUNMAK KONUSUNDA DAHA FARKLI BİR YAKLAŞIM SERGİLEYEBİLİYORUZ"

Bizler insan sağlığı için, toplumun sağlık kriterlerini yükseltmek için insanların daha sağlıklı yaşaması için mesleğimizi icra ederken kendi yaşamlarımızdan endişe diyoruz. Can güvenliği endişesiyle çalışıyoruz. Şiddete uğrama korkusuyla komplike vakalara dokunmak konusunda daha farklı bir yaklaşım sergileyebiliyoruz. Bu durumdan tabii halk sağlığı da olumsuz etkileniyor.

"ÜYELERİMİZ, ÇALIŞMA SAATLERİNİ DAHİ ŞİDDETE UĞRAMA KORKUSUYLA BELİRLEMEKTE"

Ankara Diş Hekimleri Odası, meslektaşlarının menfaatlerini korumak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak üzere kanunla kurulmuş tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama olasılığı; kadın diş hekimlerinin muayenehane faaliyetlerini, çalışma saatlerini dahi şiddete uğramaktan korkarak belirlemesi karşısında oda üyelerimizin başta yaşam hakları, vücut bütünlüğü ve çalışma hakkı gibi bir çok anayasal hakları ihlal edilmektedir. İstanbul Sözleşmesi ise bütün bu hak ihlallerine karşı koruma sağlamaktadır. Tüm saydığım bu nedenlerle davamızın kabul edilmesini ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmesini talep ediyoruz."

Kaynak: ANKA / Güncel

İstanbul Sözleşmesi Danıştay Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title