Haberler

D-8'in 25'inci kuruluş yıl dönümü programı düzenlendi

Güncelleme:

Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 25'inci kuruluş yılı dolayısıyla İstanbul'da program düzenlendi.

Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 25'inci kuruluş yılı dolayısıyla İstanbul'da program düzenlendi.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen programa, Erbakan Vakfı Genel Başkanı Fatih Erbakan, D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulkadir Imam, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Sazali Bin Mustafa Kemal, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sirus Seccad Gazi ve Erbakan Vakfı Genel Sekreteri Doğan Bekin katıldı.

Genel Sekreter Imam, programda yaptığı konuşmada, D-8'in, 8 Müslüman ülke olan Bangladeş, Mısır, İran, Endonezya, Nijerya, Malezya, Pakistan ve Türkiye tarafından kurulduğunu hatırlattı.

Necmettin Erbakan'ın İslam dünyasının önemli şahsiyetlerinden biri olduğunu ifade eden İmam, "Erbakan, İslam dünyasında, eşitlik, adalet ve kalkınma için büyük bir önderlik yapmıştır. Erbakan, Türkiye önderliğinde, İslam dünyası ülkeleri arasında iş birliğinin güçlenmesini sağlamış, aynı zamanda dünya çapında insanların kalkınabilmesi için ilk adımları atmıştır." dedi.

Imam, D-8 Teşkilatının son 25 yılda tarım, ticaret, ulaşım, enerji ve turizm gibi birçok sektörde önemli iş birlikleri gerçekleştirdiğini kaydetti.

D-8 ülkeleri içinde ekonomik iş birliğinin her geçen gün büyüyerek devam ettiğini kaydeden Imam, "Üye ülkeler arasında toplam Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), üç kattan daha fazla yükselmiştir. D-8 ülkeleri arasında 1997 yılında 1,2 trilyon dolar olan GSYH, 2019 yılında 4 trilyon dolara yükselmiştir." diye konuştu.

Erbakan ise D-8 Teşkilatı'nın sadece birkaç ülkenin bir araya gelerek kurduğu ekonomik iş birliği organizasyonu olmadığını dile getirerek, D-8'in daha adil bir dünya için kurulan ilk ve somut kuruluş olduğunu söyledi.

D-8'in daha adil bir dünya için büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Erbakan, "Müslümanlar olarak inancımızın en temel prensiplerinden birisi adalettir. Nimetlerin, kaynakların eşit bölüşümü ve paylaşımı, mevcut dünyada şu anda yok. Dolayısıyla dünyada adil bir paylaşım için D-8 kuruldu. D-8, adalet, hürriyet, barış ve insan hakları gibi konulardaki hedefi sadece İslam ülkeleri için değil, tüm dünyada bu kavramların hayata geçirilmesini temin etmek için yola çıktı. Bu adil dünyanın ilk çekirdeği de D-8 organizasyonudur." ifadelerini kullandı.

Erbakan, D-8 örgütünün 160 ülkede 5 milyar insanın hakkını korumak üzere Müslüman ülkelerin öncülüğünde kurulduğunu belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title