Haberler

Irak'ta Fetih Koalisyonu lideri Amiri'den "Seçimler iptal edilebilir" iddiası

Güncelleme:

Irak'ta Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, mahkemeye sundukları delillerin 10 Ekim'de yapılan seçimlerin iptaline neden olabileceğini söyledi.

Amiri, başkent Bağdat'ta bulunan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyetiyle seçim sonrası siyasi süreci görüştü.

Seçimlerin iptal edilebileceğini savunan Amiri, "Mahkemeye sunduğumuz deliller seçimlerde hile yapıldığını gösteriyor. Deliller seçim sonuçlarının iptaline yol açacak nitelikte ve titizliktedir." dedi.

Açıklanan seçim sonuçlarına göre 329 sandalyeli Meclise 31 vekil gönderen KDP heyetinin başkanı, eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise Amiri'ye hükümet kurulması sürecinde bir tarafa karşı diğer tarafın yanında yer almayacaklarını iletti.

Zebari, "Bağdat'taki taraflarla (Şii) ortaklıklarımız söz konusu, bunlardan vazgeçemeyiz. Diğer siyasi taraflarla da uzlaşımız söz konusu. Siyasetteki kriz ve gerginliklere çözüm bulunması için herkesle birlikte çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İran'a yakın Fetih Koalisyonu lideri Amiri, seçimlerin iptali için 4 Aralık'ta Yüksek Federal Mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin iptal davasını 22 Aralık'ta görüşmesi bekleniyor.

Sadr ile İran'a yakın Şii gruplar arasındaki ayrılık

Irak'ta yapılan erken genel seçimlerden birinci parti çıkan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Kürtler ve Sünnilerin de yer alacağı "ulusal çoğunluk hükümeti" kurmak istediklerini açıklamıştı.

Tahran yönetimine mesafeli Şii lider Sadr, ayrıca, İran'ı işaret ederek dış ülkelerin müdahalesinden uzak bir hükümet istediğini ifade etmişti.

Fetih Koalisyonu ve Kanun Devleti Koalisyonunun başını çektiği İran'a yakın Şii gruplar ise, Şiilerin çoğunlukta olduğu bir kabine kurulmasından yana tavır gösteriyor.

Kaynak: AA / Güncel

İran Irak Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title