Haberler

Hrant Dink Cinayeti Soruşturmasında 2 Tutuklama

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen istihbaratçı Yarbay Metin Yıldız ile gazeteci Ercan Gün, firari ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY üyesiyle irtibatları olmaları ve bu irtibatlarını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da devam ettirmeleri kanaatinin oluşması nedeniyle tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltında tutulan şüpheliler istihbaratçı Yarbay Metin Yıldız ile gazeteci Ercan Gün, dün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Burada savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen şüpheliler Yıldız ve Gün, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin yoğunluğu ve hakiminin de yorgunluğu gerekçesiyle, hakimin verdiği talimat sonrası, akşam tekrar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Bu sabah adliyeye getirilerek nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan şüphelilerin sorgu işlemi sona erdi. Nöbetçi hakimlik, Yıldız ve Gün'ün, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verdi.

- "Samast'ın görüntülerini, algı oluşturulacak şekilde yayınladı"

Kararda, şüpheli Metin Yıldız'ın olay tarihinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunduğu ve gazeteci Hrant Dink'in öldürüleceği istihbaratını almasına rağmen görevi gereği göstermesi gereken asgari gayreti göstermediği belirtilerek, "Cinayete ilişkin yargılanan gerek jandarma gerekse emniyet mensubu şüphelilerle irtibatları olan şüpheli Yıldız'ın, diğer şüpheliler ve yargılananlarla fikir ve eylem birliği içerisinde, cinayetin işleneceğini bildiği halde örgütün hedefleri doğrultusunda, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün görev ve kadro itibariyle ele geçirilebilmesi için, bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettiği anlaşılmıştır." denildi.

Şüpheli Ercan Gün'ün de, olay tarihinde cinayetin faili olarak yakalanan Ogün Samast'ın görüntülerini, cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturulacak şekilde yayınladığı kaydedilen kararda, Ogün Samast'ın bahse konu fotoğrafları verdiği olay mahalline (Samsun Emniyet Müdürlüğü) gitmesine rağmen Gün'ün, Ergenekon yargılamalarıyla ilgili algı oluşturma maksadıyla, "fotoğrafın çekildiği yerin jandarma olduğunu" belirttiği dile getirildi.

"Birçok FETÖ üyesiyle irtibatlılar"

Kararda, her iki şüphelinin de firari olan ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY üyesiyle irtibatları oldukları belirtilerek, "Bu irtibatların, FETÖ/PDY terör örgütü üyelerince oluşturulan 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları, MİT tırlarının durdurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve hükümetinin uluslararası alanda teröre yardım ettiği algısını oluşturmaya yönelik, sonuçları 15 Temmuz darbe girişiminde de görülen ihanet hareketinden sonra devam ettirildiği kanaatine varılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Dosya arasında bulunan HTS, baz ve sinyal bilgileri değerlendirme raporlarının dikkate alındığı vurgulanan kararda, şüphelilerin cinayet öncesinde ve sonrasındaki hareket tarzlarına göre, kuvvetli suç şüphesinin varlığı gerekçesiyle "FETÖ/PDY üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verildiği aktarıldı.

Kararda, şüpheliler Yıldız ve Gün'ün "kasten öldürme" suçundan tutuklanmaları talebinin ise, dosyadaki mevcut delil durumuna göre reddine karar verildiği dile getirildi.

Tutuklu sayısı 16'ya çıktı

Şüphelilerden gazeteci Ercan Gün, FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı alındığı için 29 Temmuz'da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelmiş, hakimlikçe sorgulandıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Ancak Gün, Hrant Dint cinayeti soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı olduğu için aynı gün tekrar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek 28 gün gözaltında tutulmuştu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, daha önce Albay Ali Barış Sevindik ve Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 14 şüpheli, "FETÖ/PDY'ye üye olma" suçundan tutuklanmıştı.

Tutuklu sayısı 16'ya çıkarken, soruşturmayla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltı işlemi yapılan şüpheli kalmadığı öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel

Metin Yıldız Hrant Dink Ercan Gün Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title