Haberler

    Hessen'de 'Yeşil' Zafer

    HESSEN'deki seçim sonuçları "Seçmen, Berlin'deki Merkel hükümetini cezalandırdı" diye yorumlandı.

    HESSEN'deki seçim sonuçları "Seçmen, Berlin'deki Merkel hükümetini cezalandırdı" diye yorumlandı. CDU oy kaybına rağmen sandıktan birinci parti çıktı ve kesin olmayan sonuçlara göre Hessen'de CDU-Yeşiller koalisyon hükümeti bir sandalye fazlasıyla hükümeti devam ettirme şansına sahip. 137 sandalyeli eyalet meclisinde CDU yüzde 27 oyla 40 sandalye, SPD ve Yeşiller yüzde 19.8 oyla 29'ar sandalye, AfD yüzde 13.1 oyla 19 sandalye, FDP yüzde 7.5 oyla 11, Sol Parti yüzde 6.3 oyla 9 sandalye kazandı.

    NASIL BİR HÜKÜMET

    137 sandalyeli mecliste hükümeti kurmak için 69 sandalye gerekiyor. CDU ile Yeşiller 69 sandalyeye sahip. Bu durumda diğer koalisyon seçenekleri de mümkün. CDU ve SPD yine 69 sandalyeyle koalisyon kurabilir veya CDU, Yeşiller ve FDP meclisin büyük çoğunluğuna sahip olmak için üçlü koalisyona gidebilir.

    'YÜZDE 11 KAYIP ACI VERİCİ'

    Seçimlerin kaybedeni CDU ile SPD, kazananı ise Yeşiller ile aşırı sağcı AfD oldu. Ancak CDU, yüzde 11.3 oranında oy kaybına rağmen sandıktan birinci parti çıkmayı başardı. CDU'lu Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, seçim sonuçlarını "Yüzde 11 gibi bir kayıp çok acı verici. Ama öte yandan biz sandıktan birinci parti çıkmak ve CDU'nun dışında bir hükümet kurulmasını önlemek istedik. Bu hedefimize de ulaştık" diye yorumladı. SPD'nin Hessen Eyalet Başbakan adayı Thorsten Schaefer Gümbel, "Bizim için çok ağır ve acı bir seçim akşamı. 1946'dan beri en kötü sonuç. Hedefe ulaşamadık" dedi.

    SUÇLU MERKEL HÜKÜMETİ

    Hessen'de büyük partilerin ağır oy kaybının sorumluluğu Merkel hükümetine yüklendi. Hessen Eyalet Başbakanı Bouffier, "Büyük partilerin çok oy kaybetmesi Berlin'e bir uyarı alarmından çok daha fazla" dedi. Gümbel de, "Biz iyi bir seçim kampanyası yürüttük. Doğru konuları seçtik. Ama federal eğilime karşı hiç şansımız yoktu" diyerek, partisinin seçim sonucundan büyük koalisyon hükümetini sorumlu tuttu.

    SPD lideri Andrea Nahles, koalisyonun böyle gitmeyeceğini, gerçekleştirmesi gereken somut hedefler koyacaklarını, belirli zaman zarfında bu hedeflere ulaşılmazsa, koalisyona devam edip etmeyeceklerini gözden geçireceklerini söyledi.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Hessen Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title